Προτεραιότητα της νέας Δημοτικής αρχής τα θέματα εκπαίδευσης

Σάβ, 25/05/2019 - 06:22

 

Μετά από 28 περίπου χρόνια μαχόμενης διαδρομής ως εκπαιδευτικός και σύμβουλος σταδιοδρομίας, υπηρετώντας ακόμη από θέσεις ευθύνης στην δευτεροβάθμια επαγγελματική εκπαίδευση, στην μεταδευτεροβάθμια κατάρτιση και ως Εργαστηριακός Συνεργάτης με βασικό τίτλο σπουδών στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.), δικαιούμαι πλέον να έχω άποψη κυρίως για τα θέματα εκπαίδευσης του τόπου καταγωγής μου, της Χίου. Την άποψη αυτή ενισχύει η διεθνής πρόσληψη εικόνας μέσα από προγράμματα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και η υπηρέτηση σε θέσεις ευθύνης Επιστημονικής Ένωσης όπως είναι η Ένωση Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών (Ε.Τ.Ε.) αλλά και συνδικαλιστικών όπως η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (Ε.Λ.Μ.Ε.) Χίου.

Δεν αρκεί μόνον όμως η διαμόρφωση άποψης αλλά και οι ενέργειες ενός ενεργού πολίτη, εκπαιδευτικού ο οποίος υπηρετεί και από θέσεις ευθύνης και κυρίως εκπροσώπησης συναδέλφων του. Πράγματι έχουν δημιουργηθεί αρκετά στον χώρο της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στη Χίο από την δεκαετία του 1990 μέσα και από την συμβολή μου ως Υπεύθυνος του Παραρτήματος Χίου της Ε.Τ.Ε. και στη συνέχεια του Περιφερειακού Τμήματος Βορείου Αιγαίου. Τα βασικότερα αφορούν στην ίδρυση, κτιριακή στέγαση και εξοπλισμό του  Σχολικού Εργαστηριακού Κέντρου Χίου αλλά και την δημιουργία των:  ΙΕΚ Xίου, Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. Χίου και Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνάσιου & Λυκείου Χίου.

 

Που βρισκόμαστε όμως σήμερα σε ότι αφορά στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στη Χίο;

Η Χίος έχει το προνόμιο να έχει στην πλειονότητά τους υψηλού μορφωτικού επιπέδου εκπαιδευτικούς που  αγαπούν το λειτούργημά τους και επιζητούν την εξέλιξή τους. Οι γονείς ως επί το πλείστον αγαπούν τα παιδιά τους και επιθυμούν να τα εκπαιδεύσουν σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εκπαιδευτικό επίπεδο ενώ και οι μαθητές ανταποκρίνονται κατά γενικό κανόνα ανάλογα. Εκεί όμως που εντοπίζεται κυρίως το πρόβλημα είναι στις κτιριακές υποδομές και την υλικοτεχνική υποδομή.

 

Με τι πρέπει επομένως πρέπει να ασχοληθεί άμεσα η νέα Δημοτική Αρχή;

Εκτός της δίκαιης κατανομής των κρατικών πιστώσεων στα σχολεία και με όλα τα παραπάνω. Έτσι το πρόγραμμα της Σύμπραξης Δημιουργίας του Σταμάτη Κάρμαντζη στο οποίο συνέβαλα επικεντρώνεται στο Πρόγραμμα άμεσης επικοινωνίας, ενημέρωσης, εξωστρέφειας και ψυχαγωγίας του ανθρώπινου παράγοντα (γονείς-κηδεμόνες, μαθητές) στα σχολεία, στο φλέγον θέμα του Επαγγελματικού Προσανατολισμού και της βιωματικής επιμόρφωσης μαθητών, γονέων και κηδεμόνων.  Κυρίως όμως, άμεσα, στην βελτίωση των σχολικών υποδομών δίνοντας προτεραιότητα στην στέγαση όλων των Εργαστηρίων του υφιστάμενου Εργαστηριακού Κέντρου Χίου καθώς και με την προμήθεια υλικοτεχνικής υποδομής και εποπτικών μέσων διδασκαλίας για όλα τα σχολεία αλλά και με την συντήρηση και αναβάθμιση των σχολικών κτιρίων (ενεργειακή αναβάθμιση κλπ).

 

Η βιώσιμη ανάπτυξη που όλοι επιθυμούμε σε τούτο το νησί απαιτεί:

Νερό, φως, τηλέφωνο, αεροδρόμιο, λιμάνι.

Όλα όμως είναι θέματα παιδείας και εκπαίδευσης και εκεί πρώτα από όλα πρέπει να εστιάσουμε.

Η ομάδα της Σύμπραξης Δημιουργίας με ηγέτη τον Σταμάτη Κάρμαντζη δεν είναι μόνο πεπεισμένη για τα προαναφερόμενα αλλά  θεωρεί το θέμα παιδείας και εκπαίδευσης πρώτιστο στο πρόγραμμα-συμβόλαιο τιμής και αποφασιστικότητας ενώ προσωπικά επιθυμώ να συμβάλλω στην υλοποίησή του.

 

Χίος 24-5-2019

Με εκτίμηση

 

Κωνσταντίνος-Βίκτωρ Χατζησταμάτης

Εκπαιδευτικός-Σύμβουλος Σταδιοδρομίας

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Χίου με την Σύμπραξη Δημιουργίας

 

Σχετικά Άρθρα