Χίος, Τρίτη 11 Αυγούστου

Σωστός έμπορος

Πέμ, 12/12/2019 - 10:19
Ο έμπορος αυτοκινήτων Μανώλης Γεωργούλης

Έχουν να λένε, και δεν έχουν καθόλου άδικο, ότι η επιτυχία ενός επαγγελματία, και ειδικότερα εμπόρου, εξαρτάται από το πόσο σωστός είναι στη συναλλαγή με τον πελάτη του. Και, επειδή, με την πρώτη, δεν ξέρεις τι καπνό φουμάρει ο άλλος και πόση και ποια εμπιστοσύνη μπορείς να του έχεις γι’ αυτό, κάποιες φορές, εξαρτάται και από τη φήμη που κυκλοφορεί για τον περί ου ο λόγος. Έτσι, από στόμα σε στόμα, μαθαίνεται αν ο τάδε είναι σωστός ή ο δείνα είναι σκάρτος αφού σε κάθε περίπτωση ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον… Σε μικρή κοινωνία ζούμε και τα καμώματα του καθενός κυκλοφορούν και μαθαίνονται.

Πριν από κάνα εξάμηνο το αυτοκίνητό μου, που το είχα 20 χρόνια και δεν ήταν και ό,τι το καλύτερο, «έφαγε τα ψωμιά του»… Πήγα στο συνεργείο, μου είπαν πως για να το φτιάξουν θέλουν κάνα χιλιάρικο, είχα ξοδέψει εν τω μεταξύ άλλες φορές και τα μαλλιά της κεφαλής μου και αποφάσισα να πάει για παλιοσίδερα και να αγοράσω ένα μεταχειρισμένο…

Πώς όμως διαλέγεις μεταχειρισμένο, είναι ένα ερώτημα και ένα ζητούμενο. Πολλές οι μάντρες, πολλοί και οι έμποροι. Μεταχειρισμένο παίρνεις και μπορεί να σου παρουσιάσει και κάποιο προβληματάκι, οπότε πρέπει να κρατάς και την πισινή, που λένε… Το δίλημμα μεγάλο και σε κουβέντα με φίλους, μου συνέστησαν να πάω στον Μανώλη Γεωργούλη που έχει μάντρα απέναντι στης συγχωρεμένης της Θοδώρας, στο Κοντάρι. Γιατί, μου είπαν, δεν θα σε αφήσει ξεκρέμαστο αν κάτι παρουσιαστεί…

Και πραγματικά κάτι παρουσιάστηκε και ο Μανώλης ήταν απίκου. Όχι μόνο ανέλαβε την επισκευή, αλλά μου παραχώρησε δωρεάν και ένα από τα ενοικιαζόμενά του, για να μη μείνω χωρίς αυτοκίνητο. «Έτσι έμαθα από τον συγχωρεμένο τον πατέρα μου», μου είπε. «Να είμαι σωστός και ακέραιος στη δουλειά μου». Και ο κυρ - Κώστας είχε γράψει ιστορία, έτσι;

Να, λοιπόν, που υπάρχουν σωστοί επαγγελματίες και είναι πολύ ευχάριστο και παρήγορο!

 

Του Δημήτρη Φρεζούλη

Σχετικά Άρθρα

Δευ, 10/08/2020 - 07:56

Τη  δεύτερη συγγραφική απόπειρά της επιχείρησε πριν λίγες μέρες η Κατερίνα Σβύνου, χαρίζοντάς μας αυτή τη φορά μια νουβέλα. Έτσι, μετά την «Πρέζα ζωής», που σημείωσε μεγάλη επιτυχία, τούτη τη φορά μας παρουσιάζει τη νουβέλα «Πόνος άφιλτρος» και πάλι από τις εκδόσεις «Άλφα πι»… Μια νουβέλα που είναι βγαλμένη από τη ζωή, καθώς όλα όσα αναφέρονται, δυστυχώς, αποτελούν μιαν πραγματικότητα που έχει σχέση με την καθημερινότητά μας. Μια καθημερινότητα που τη βιώνουμε κατά μόνας, αλλά αισθανόμαστε και μιαν ανακούφιση όταν, κάποια από τα κακά της, τα εξομολογούμαστε και τα εμπιστευόμαστε και σε τρίτους.

   Με το «Σύστημα» τα είχε «βάλει» στο πρώτο βιβλίο της η Κατερίνα, με τον πόνο τα «βάζει» στο δεύτερο. Με τον πόνο που έχει πάρα πολλές εκδοχές αλλά εκείνος που έχει σχέση με την καρδιά μας –όχι βέβαια από ιατρικής άποψης- ίσως είναι ο χειρότερος. Ένας πόνος που, δυστυχώς, δεν αντιμετωπίζεται με φάρμακα, αλλά με πολύ κουράγιο και δύναμη ώστε να αντιστραφούν τα δυσάρεστα συναισθήματα.

   Στο βιβλίο της Κατερίνας Σβύνου, λοιπόν, κυριαρχεί ο πόνος… Και μάλιστα εκείνος χωρίς φίλτρο, εξ ου και το άφιλτρος. Ένας πόνος που προέρχεται από την απώλεια αγαπημένων προσώπων, από χωρισμούς, από άσχημες συμπεριφορές, ακόμα και από απιστίες. Ένας πόνος που στην αρχή είναι αφόρητος, σε ταλαιπωρεί καθημερινά, αλλά που στο τέλος μπορεί να μαλακώσει και να σε κάνει να δεις τη ζωή με μιαν άλλη ματιά.

   Ο «Πόνος άφιλτρος» βασίζεται σε ημερολογιακές σημειώσεις άλλων σε διαφορετικούς χρόνους που εξασφαλίζει η πρωταγωνίστρια του βιβλίου και τις περιλαμβάνει στο δικό της ημερολόγιο. Η Ζωή, η Μάρθα, ο Πάνος, ο Μπίλης, η Μαρίνα και ο Δήμος και βέβαια και η ίδια η αφηγήτρια ζουν ο καθένας και η καθεμία το δικό τους δράμα. Κοινός παρονομαστής ο ψυχικός πόνος που προέρχεται από συμβάντα και καταστάσεις της ζωής καθόλου ευχάριστες. Καταστάσεις που βιώνουμε κι εμείς οι ίδιοι και να είμαστε σίγουροι ότι σε κάποιες από αυτές θα αναγνωρίσουμε τους εαυτούς μας.

   Δραματικές οι καταστάσεις που βιώνουν τόσο η πρωταγωνίστρια όσο και οι συμπρωταγωνιστές της, δοσμένες με τρυφερότητα και ευαισθησία, μας κάνουν συμμέτοχους σε όλη αυτή τη διαδρομή τους. Όμως, ολοκληρώνοντας το βιβλίο, βλέπουμε ότι οι πρωταγωνιστές καταφέρνουν και ξεπερνούν τις αρχικές δυσκολίες και επέρχεται η λύτρωση που είναι και ζητούμενο.

Το βιβλίο θα παρουσιαστεί στο κτήμα ΡΙΖΙΚΟ του Κάμπου μεθαύριο Τετάρτη (12/8/2020) στις 19.30.

Του Δημήτρη Φρεζούλη