5 φορές την εβδομάδα νερό στην μεσαία και υψηλή ζώνη του Βροντάδου

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΕΥΑΧ ΣΤΙΣ "ΒΟΛΕΣ" ΤΗΣ ΛΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ Ν. ΝΥΚΤΑ
Δείτε τις Φωτογραφίες
Δευ, 24/05/2021 - 13:19

5 ημέρες την εβδομάδα θα υδροδοτείται η μεσαία και υψηλή ζώνη του Βροντάδου, απάντησε σήμερα από το Ράδιο "Αλήθεια" ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ, Βασίλης Μυριαγκός, μετά τις βολές που δέχθηκε από τους συμβούλους της Συμμαχίας Αξιών, Νίκο Νύκτα και της ΛΑΣ Κλαίρη Κωστάλα.

Ο ίδιος θεωρεί ότι από μέρους της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης έγινε ότι ήταν δυνατόν για να αποφευχθεί η εκ περιτροπής υδροδότηση όμως το γεγονός ότι δεν μπορεί να είναι έτοιμη η μονάδα αφαλάτωσης εγκαίρως, επιβάλλει τη λήψη μέτρων, όπως και σε άλλες περιοχές της Χίου.

Απάντησε επίσης και στο ερώτημα γιατί προκρίθηκε η περιοχή των Τριων Μύλων για την εγκατάσταση της κινητής μονάδας αφαλάτωσης, λέγοντας ότι στο Θόλος - εκτός των άλλων- δεν υπάρχουν αρκετές ποσότητες υφάλμυρου νερού για εγκατάσταση κι άλλης μονάδας, ενώ οι ήδη υφιστάμενες εκεί -όπως είπε- λόγω παλαιότητας, θα αντικατασταθούν προσεχώς από μια μεγαλύτερη.

Επαναφέρει δε την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης του Φράγματος Κόρης Γεφύρι, ζήτημα που αποτυπώνεται και στην παρακάτω ανακοίνωση που εξέδωσε ως απάντηση σε ανακοίνωση της ΛΑΣ:

«Απαντώντας στην ανακοίνωση της ΛΑΣ για το θέμα της υδροδότησης του Βροντάδου αναφέρουμε τα εξής:

Η πολιτική πρακτική και φιλοσοφία της ΛΑΣ σε θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης αρχίζει και τελειώνει μόνο στο να κάνει καταγγελίες.

Ουδέποτε αναλαμβάνει θέσεις ευθύνης, ουδέποτε συνεργάζεται επίσημα με καμία παράταξη, ουδέποτε ασκεί διοίκηση.

Αυτός είναι ο εύκολος δρόμος, χωρίς βεβαίως να παράγεται κανένα αποτέλεσμα.

Μόνο λόγια.

Οι τομείς της ΔΕΥΑΝΧ δεν προσφέρονται για λαϊκισμό και δημαγωγία διότι αγκαλιάζουν όλους τους δημότες και θέλουν πολύ σοβαρή και υπεύθυνη αντιμετώπιση.

Η πολιτική και οι ενέργειες της αποφασίζονται από το 11μελές διαπαραταξιακό Διοικητικό Συμβούλιο και εκτελούνται από τον Πρόεδρο και τους υπηρεσιακούς παράγοντες με βάση πάντα την νομοθεσία.

Στο πλαίσιο αυτό για την ομαλή υδροδότηση του Βροντάδου και στις τρεις ζώνες του πράξαμε τα παρακάτω.

Διαπιστώνοντας τα προβλήματα που υπήρξαν περιοδικά το περασμένο καλοκαίρι (2020) στον Βροντάδο, αμέσως μετά την καλοκαιρινή περίοδο τον μήνα Οκτώβριο έγινε υπηρεσιακή σύσκεψη για να αναλύσουμε τα προβλήματα και να καταλήξουμε στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για το έτος 2021.

Επισκεφτήκαμε με την Πρόεδρο, ΤΣ του Βροντάδου και πρώην εργαζόμενους στον τομέα της ύδρευσης, τις μονάδες αφαλάτωσης σε Μιλιγγά και Θόλο όπου αναλύθηκαν τα πάντα σχετικά με την δυνατότητα και τα προβλήματα των αφαλατώσεων.

Προτείναμε ως ΔΕΥΑΝΧ την γρηγορότερη λύση που είναι η ενοικίαση μονάδας αφαλάτωσης με θαλασσινό νερό για παραγωγή νερού 1000 κυβικά ημερησίως, υπολογίζοντας τεχνικές και οικονομικές παραμέτρους.

Αποφάσισαν πάνω στην πρόταση αυτή ΟΜΟΦΩΝΑ η Δημοτική Κοινότητα Βροντάδου, η Δημοτική Κοινότητα Χίου καθώς και το ΔΣ της ΔΕΥΑΝΧ.

Αμέσως μετά το ΔΣ Χίου με απόφαση του, όπου επί τρεις ώρες συζητήθηκαν και αναλύθηκαν ξανά τα πάντα, μας παραχώρησε ακίνητο στη περιοχή τρείς Μύλοι Βροντάδου.

Ξεκίνησαν από την ΔΕΥΑΝΧ οι διαδικασίες δημοπράτησης του έργου αυτού και βγήκε ο ανάδοχος ο οποίος προχωρά σε ότι προβλέπει η νομοθεσία.

Ακολουθήσαμε δημοκρατικά και υπεύθυνα τα πάντα μέσα στον χειμώνα, για να έχουμε νερό με επάρκεια το φετινό καλοκαίρι.

Παράλληλα μετά από όλα αυτά που συμφωνήθηκαν, ψηφίστηκαν και δρομολογήθηκαν ξεκίνησαν οι γνωστές υπαναχωρήσεις και νομικές διαδικασίες για την παρεμπόδιση της υλοποίησης του έργου αυτού που στην πραγματικότητα ΟΛΟΙ ΤΟ ΘΕΛΟΥΝ.

Η ΛΑΣ ενώ γνώριζε όλα αυτά και αφού τα ψήφισε στην πορεία άλλαξε γνώμη, ζυγίζοντας το πολιτικό όφελος αν δηλαδή θα πρέπει να εξυπηρετηθούν όλοι οι δημότες και κάτοικοι του Βροντάδου ή θα πρέπει να σταθεί στο πλευρό των διαμαρτυρόμενων κατοίκων πέριξ της μονάδας στην περιοχή τρείς Μύλοι.

Επικράτησε η στήριξη των διαμαρτυρομένων κατοίκων.

Ως ΔΕΥΑΝΧ έχουμε την υποχρέωση και την ευθύνη να παρέχουμε νερό σε όλους τους δημότες σύμφωνα πάντα με τις διαθέσιμες ποσότητες που υπάρχουν σε κάθε περιοχή λόγω του συστήματος που υπάρχει.

Η πόλη της Χίου με 25.000-30.000 κατοίκους π.χ. υδροδοτείται στα κεντρικά σημεία κάθε μέρα από τις 7-11 π.μ. για 4 ώρες και οι πέριξ αυτής περιοχές, τρεις ημέρες την εβδομάδα από το πρωί έως το μεσημέρι και όλοι οι κάτοικοι έχουν αποθηκευτικούς χώρους νερού.

Ο Βροντάδος υδροδοτείται 24 ώρες το 24ωρο και στις τρεις ζώνες του.

Η προσπάθειά μας θα συνεχιστεί για να υπάρχει παντού επάρκεια νερού.

Ενημερώσαμε έγκαιρα μέσα στον χειμώνα, ακολουθήσαμε πιστά όλες τις αποφάσεις και εφαρμόζουμε τα συμφωνηθέντα.

Επιμελώς ξεχνούν κάποιοι ότι ένα από τα σημαντικότερα έργα που θα δώσει την οριστική λύση στο πρόβλημα του νερού για πάντα, είναι η ολοκλήρωση του φράγματος Κόρης Γεφύρι που είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Προς αυτή την κατεύθυνση ουδείς ομιλεί».

 

 

Σχετικά Άρθρα