Αφαλάτωση στο Νεχώρι... προσεχώς και στην Φάρκαινα

Πρόεδρος ΔΕΥΑΧ: Με την ανάμειξη των νερών κρατάμε τα βαρέα μέταλλα μακριά από τις βρύσες μας
Δείτε τις Φωτογραφίες
Τετ, 23/08/2017 - 15:07

Στο στάδιο της ολοκλήρωσης βρίσκεται η εγκατάστασης μονάδας αφαλάτωσης από τη ΔΕΥΑΧ, που θα βελτιώσει την ποιότητα νερού στην Τοπική Κοινότητα Νεοχωρίου.

Πρόκειται για ένα έργο, το οποίο όπως εξήγησε στην «Α» ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης, Παντελής Νεαμονίτης, θα προσφέρει τη δυνατότητα στους κατοίκους του Νεοχωρίου, της Αγίας Φωτιάς και όσους μένουν μέχρι τα Κεραμεία και την περιοχή Βάγια, να έχουν καλής ποιότητας νερό στις βρύσες τους, καθώς καθημερινά στη δεξαμενή Αγίου Μηνά θα διοχετεύονται 170 κ.μ. νερού αφαλάτωσης το οποίο θα αναμειγνύεται με νερό από άλλες παροχές.

Οι υποδομές που δημιουργήθηκαν στην περιοχή κόστισαν 10.000 ευρώ και η μονάδα 50.000 ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι σε ένα 10ημερο θα μπορέσει το συγκεκριμένο νερό να δοθεί στην κατανάλωση, αφού προηγηθούν οι απαραίτητες δοκιμές.

Όπως είπε ο κ. Νεαμονίτης, ανάλογη μονάδα αφαλάτωσης θα εγκατασταθεί σε ένα δίμηνο στην περιοχή της Φάρκαινας, που θα καλύπτει ανάγκες ύδρευσης της συγκεκριμένης περιοχής και του Βαρβασίου και παράλληλα θα παρέχει πόσιμο νερό σε παροχή που θα εγκατασταθεί στο πάρκινγκ της Φάρκαινας.

Ερωτώμενος για την ποιότητα του παρεχόμενου νερού στην κατανάλωση, ο κ. Νεαμονίτης ανέφερε ότι προς το παρόν οι αναλύσεις δεν εμφανίζουν βαρέα μέταλλα άνω των ορίων, ειδικά δε για τα νοτιόχωρα που υπάρχει η ανησυχία για υδράργυρο και αρσενικό, σημείωσε ότι είναι υπό έλεγχο τα βαρέα μέταλλα.

«Βέβαια το νερό της Στεναχώνης έχει υψηλή περιεκτικότητα χλωριόντων, όμως στην κατανάλωση καταλήγει νερό που έχει αναμειχθεί και με ποσότητες που δίνουμε από το Φράγμα Κατράρη», σημείωσε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ, ο οποίος γνωστοποίησε, τέλος, ότι η δημοτική επιχείρηση ανέλαβε να αναθέσει σε πολιτικό μηχανικό, με ειδικότητα στα υδραυλικά, να εξετάσει το Φράγμα Κατράρη, ώστε να εντοπιστεί το αίτιο που προκαλεί την απώλεια μεγάλων ποσοτήτων νερού, θέμα που είχε αποτελέσει σημείο τριβής με την Περιφερειακή Ενότητα, η οποία θεωρεί ότι οι απώλειες κινούνται στα φυσιολογικά επίπεδα.

Σχετικά Άρθρα