Άγιος Δημήτριος ο Χιοπολίτης

Σάβ, 04/02/2023 - 06:17

Ανάμεσα στους πολυάριθμους αγίους, που ανέδειξε η Πρόνοια του Θεού στο μυροβόλο και ευλογημένο νησί μας  συναριθμείται και ο Άγιος ένδοξος νεομάρτυς Δημήτριος ο Χιοπολίτης , ο εν Κωνσταντινουπόλει αθλήσας.   Επ’ ευκαιρία της ιεράς μνήμης του, στις 29 Ιανουαρίου, ο καλεσμένος του Γ. Χονδρέλη στην εκπομπή «Κατευθυνθήτω» κ. Γεώργιος Φωτίου Παπαδόπουλος, κήρυκας του Θείου λόγου,   σκιαγραφεί την αγωνιστική μορφή του νεαρού αθλητή της πίστεως μας, που μαρτύρησε για τον Χριστό στα δύσκολα και σκοτεινά χρόνια της Τουρκοκρατίας και προσφέρει στον σημερινό άνθρωπο ένα φωτεινό παράδειγμα φλογερής πίστεως και ακμαίου φρονήματος. Είχε μάθει καλά, παρά το νεαρό της ηλικίας του, πως σ' αυτόν τον κόσμο όλα είναι πρόσκαιρα, αλλά υπάρχει και το αιώνιο. Μετά από φρικτά βασανιστήρια τα οποία υπέμεινε αγόγγυστα, αποκεφαλίστηκε στις 29 Ιανουαρίου 1802 μ.Χ..Το τίμιο λείψανό του το παρέλαβαν οι Χριστιανοί και το ενταφίασαν  σε κάποιο μοναστήρι στο νησί Πρώτη, ένα από τα Πριγκηπόννησα στη θάλασσα του Μαρμαρά.

Στο πρώτο μέρος της εκπομπής ο κ.Παπαδόπουλος απαντά, εξηγεί και διευκρινίζει ερωτήματα και απορίες που θέτει ο οικοδεσπότης της εκπομπής και κατά καιρούς εκφράζουν οι πιστοί Χριστιανοί, όπως :  Είναι σωστό να τελείται Γάμος ενός ανδρόγυνου και αμέσως μετά η Βάπτιση του παιδιού τους; Ποια η θέση της Εκκλησίας για το διαζύγιο; Γιατί η Εκκλησία αντέδρασε στο παρελθόν στο λεγόμενο «αυτόματο διαζύγιο»;  Πότε Κανονικά γίνεται το κήρυγμα κατά την διάρκεια της θείας λειτουργίας, μετά το Ευαγγέλιο ή στο Κοινωνικό; «Καλικάντζαροι» Χριστουγέννων , εμπορικός Άγιος Βασίλης με τα δώρα στα παιδιά, «βαρελότα», «μπομπάκια» και «κάψιμο του  Ιούδα» την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας και της Ανάστασης. Είναι Ορθόδοξα έθιμα όλα αυτά; Ταφή ή καύση των νεκρών; Ποια είναι η Ορθόδοξη παράδοση και εφαρμογή;

Η εκπομπή θα μεταδοθεί αυτό το Σάββατο 4  Φεβρουαρίου  στις 5.00 και τις 9.00 μ.μ. και σε επανάληψη την Κυριακή στις 3.00 μ.μ. στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV.

Σχετικά Άρθρα