Αίτημα προς τη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου για την απεργία της 28ης Φεβρουαρίου

Από την "Αγωνιστική Ενότητα"
Παρ, 23/02/2024 - 09:53

Αίτημα προς τη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Χίου για συμμετοχή στην απεργία 28 Φλεβάρη 2024 καταθέτει η παράταξη της Αγωνιστικής Ενότητας.

Σ'αυτό αναφέρει:

"Με δεδομένο την συγκλονιστική κινητοποίηση των αγροτών στην Αθήνα την οποία αγκάλιασαν χιλιάδες εργαζόμενοι της Αττικής. Τις συνεχιζόμενες και μαζικές κινητοποιήσεις των φοιτητών ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Την όλο ένα και αυξανόμενη λίστα συμμετοχής συνδικάτων σε όλη την Ελλάδα που μέχρι τώρα έχουν πάρει απόφαση για συμμετοχή στην απεργία 33 Εργατικά Κέντρα, 18 Ομοσπονδίες, εκατοντάδες πρωτοβάθμια σωματεία και στο δημόσιο η ΑΔΕΔΥ και όλες οι ομοσπονδίες της, καλούμε τη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Χίου να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να πάρει απόφαση για συμμετοχή στην απεργία στις 28 Φλεβάρη 2024.

Από μόνες τους οι ομοσπονδίες που συμμετέχουν στην απεργία καλύπτουν χιλιάδες εργαζόμενους του νησιού στον ιδιωτικό τομέα. Δεν μπορούμε να τις αγνοήσουμε.

Τώρα είναι η ώρα να ακουστεί δυνατά η φωνή όλων μας για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη. Πέρσι δώσαμε έναν όρκο, προς όλους τους νεκρούς, τους συγγενείς τους, τους συναδέλφους μας: θα γίνουμε η φωνή όλων αυτών για να μη ξεχαστεί αυτό το έγκλημα.

Πριν ένα χρόνο ακούστηκε πάνδημο το σύνθημα «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας». Ένα χρόνο τώρα έχει επιβεβαιωθεί με τον πιο τραγικό τρόπο ότι αυτή η πολιτική όλων των κυβερνήσεων έχουν εγκληματικά αποτελέσματα...

160 συνάδελφοι μας έχασαν τη ζωή τους στους χώρους δουλειάς.

Πεθαίνουν συνάδελφοι μας στις καρότσες επειδή δεν υπάρχουν ασθενοφόρα.

Περισσότερες από 100 χιλιάδες είναι τα χειρουργεία που περιμένουν λόγω των ελλείψεων στην υγεία.

Οι τσέπες των συναδέλφων στενάζουν από την ακρίβεια, από τους μισθούς πείνας που έχουν καθηλωθεί στο 2012 και από την άλλη οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι βγάζουν δισεκατομμύρια από τη δική μας δουλειά, τις φοροαπαλλαγές και τις χρηματοδοτήσεις των κυβερνήσεων.

Τώρα είναι η ώρα να βγουν οι εργαζόμενοι μπροστά. Τώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ είναι στρυμωγμένη. Όλοι οι εργαζόμενοι πήραμε ανάσα από την μεγαλειώδη κινητοποίηση των αγροτών.

Η αντιπολίτευση είμαστε εμείς. Στους δρόμους του αγώνα είμαστε πιο δυνατοί! Στους δρόμους του αγώνα μας φοβούνται και μας υπολογίζουν!

Άρης Μιχαλάκης, μέλος της Διοίκησης του ΕΚΧ και Ξένος Αξιώτης μέλος της Διοίκησης του ΕΚΧ".

Σχετική με την απεργία είναι η παρακάτω ανακοίνωση του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ:

"ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΟΥΝΑΚΙΟΥ στις 11.00 ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ  Ή ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ - ΤΩΡΑ ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΕΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ

 

Στις 28 Φλεβάρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη που στοίχισε τη ζωή σε 57 συνανθρώπους μας, οι περισσότεροι φοιτητές και νέα παιδιά, προκαλώντας ανείπωτη θλίψη σε όλη τη χώρα και μια διαρκή-ανοιχτή πληγή σε δεκάδες οικογένειες. Τα δάκρυα έχουν γίνει οργή!

 

Ένα χρόνο μετά κάνουμε την υπόσχεση μας πράξη! Το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί!  ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ!

 

Έχουμε χρέος στις 28 Φλεβάρη να πλημμυρίσουν οι δρόμοι της Χίου, όπως πριν έναν χρόνο. Δεν πρέπει να περάσει η προσπάθεια συγκάλυψης που επιχειρεί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ο ΟΣΕ, η ίδια η Ε.Ε., η κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα κόμματα που κυβέρνησαν. Θέλουν το έγκλημα να ξεχαστεί γιατί όλοι αυτοί είναι ένοχοι!

 

Το κύριο που επιδιώκουν είναι να συγκαλύψουν ότι το έγκλημα στα Τέμπη δεν οφείλεται σε “κακιά στιγμή” αλλά ήταν προδιαγεγραμμένο με αιτίες και ενόχους. Προσπαθούν να συγκαλύψουν την εγκληματική πολιτική της Ε.Ε. και όλων των κυβερνήσεων που την υλοποίησαν.

 

Την πολιτική που τα μετράει όλα με το κέρδος των καπιταλιστών θυσιάζοντας ακόμα και ανθρώπινες ζωές.

 

Απεργούμε γιατί:

 

Πάνω από 160 εργαζόμενοι δε γύρισαν στο σπίτι τους το 2023 ενώ κάθε 2 ημέρες μετράμε και έναν νεκρό εργάτη.

• Η ακρίβεια δυναμώνει και το εργατικό-λαϊκό εισόδημα δε φτάνει για να καλύψει τις ανάγκες σε βασικά είδη, σε τρόφιμα, ρεύμα, σε λογαριασμούς και έξοδα που τρέχουν.

• Στην υγεία, παρά τις μεγάλες ελλείψεις στα νοσοκομεία και στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η κυβέρνηση «νομιμοποιεί το φακελάκι» με τα απογευματινά χειρουργεία. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές παραιτούνται μαζικά όταν πλήθος εργαζομένων στα νοσοκομεία βρίσκονται με εργασιακή σχέση προγραμμάτων ΔΥΠΑ, τα φάρμακα έχουν γίνει πανάκριβα.

• Στην παιδεία μεγαλώνει η εμπορευματοποίηση με την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων και την επιβολή εισαγωγικών εξετάσεων και στις τρεις τάξεις του λυκείου.

• Την ίδια στιγμή που απουσιάζουν κρίσιμες υποδομές και σημαντικό προσωπικό στην υγεία, στην παιδεία, στις κοινωνικές υπηρεσίες, η κυβέρνηση επιλέγει να καταθέτει 7δις ευρώ το χρόνο σε ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς και πολεμικές αποστολές που εμπλέκουν ακόμα πιο βαθιά τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - Ε.Ε.

• Συνεχίζεται η σφαγή του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ με τη συμμετοχή της Ελλάδας και η φλόγα του πολέμου να μεταφέρεται στις γειτονικές περιοχές και την κυβέρνηση της ΝΔ, για λογαριασμό και της εγχώριας αστικής τάξης, να αξιώνει ενεργή δράση στην Ερυθρά Θάλασσα.

 

Παράλληλα με τα παραπάνω τρέχουν οι αξιολογήσεις σε όλο το δημόσιο, παραμένει το μεγάλο πρόβλημα της στέγασης του 3ουΓυμνάσιου Χίου (αλήθεια τι αξιολόγηση θα κάνουν εκεί;), τα καθημερινά προβλήματα στους χώρους δουλειάς, πχ καθαριότητα Δήμου, οι ελλείψεις προσωπικού σε όλο το δημόσιο, οι αλλαγές στο δικαστικό χάρτη με την κατάργηση του Ειρηνοδικείου Χίου, η υποβάθμιση και το πιθανό κλείσιμο μονάδων ψυχικής υγείας, το κλείσιμο των ΕΛΤΑ κλπ.

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Κατάργηση των αντεργατικών νόμων και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα συνδικάτα.

Να δοθεί πίσω ο 13ος και 14ος μισθός, να καταργηθεί το χαράτσι της εισφοράς αλληλεγγύης.

Να προσμετρηθεί στη μισθολογική εξέλιξη η προϋπηρεσία της διετίας 2016 -17, να αυξηθεί και να επεκταθεί το επίδομα επικίνδυνης κι ανθυγιεινής εργασίας.

Να αυξηθεί το αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ για όλους εργαζόμενους αυτοαπασχολούμενους.

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

Να καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις στο Νοσοκομείο της Χίου, στην Πρωτοβάθμια Υγεία στο νησί, στο ΕΚΑΒ.

Να μην περάσει το αντιδραστικό νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, καμία σκέψη για αναθεώρηση του άρθρου 16. Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές, εξασφάλιση δωρεάν σίτισης και στέγασης για τους φοιτητές.

Δημόσια σχολεία με μόνιμο προσωπικό, σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις και υποδομές.

Να μην κατατεθεί το ν/σ για την ψυχική υγεία. Να μην κλείσει το Κέντρο Πρόληψης «Ναυτίλος»

Όχι στην κατάργηση του Ειρηνοδικείου Χίου

Όχι στις ΝΑΤΟικές δαπάνες – Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους".

Σχετικά Άρθρα