
Άλλαξε χέρια το πηδάλιο του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου με τον Παντελή Βατούση, μετά από 5 χρόνια διοίκησης να παραδίδει στον πλοίαρχο Μιχάλη Κτενά.
Η τελετή πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών της 96 ΑΔΤΕ, με τον μητροπολίτη Χίου Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκο να την ευλογεί και να ζητά από τον νέο Λιμενάρχη να φυλάσσει αδιαπέραστα στα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας.
Με συγκίνηση ο απερχόμενος Λιμενάρχης Παντελής Βατούσης αναφέρθηκε στο έργο που παραδίδει και τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια της θητείας του.
Όπως χαρακτηριστικά είπε παραδίδει το Λιμεναρχείο με περισσότερο προσωπικό από ότι το παρέλαβε, έκανε ξεχωριστή αναφορά στη μείωση των μεταναστευτικών ροών επί θητείας του ενώ ευχαρίστησε όλους τους συναδέλφους που τον στήριξαν.
Συγκινημένος και ο νέος κεντρικός λιμενάρχης Μιχάλης Κτενάς που ζήτησε από τους συναδέλφους του να συνεχίσουν την καλή δουλειά στέλνοντας παράλληλα και το μήνυμα ότι θα είναι απέναντι σε κάθε ολιγωρία ή μικρόθυμη συμπεριφορά καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά «είμαστε όλοι κρίκοι μια αλυσίδα που ενώνει το Σώμα με την κοινωνία».
Η τελετή ολοκληρώθηκε με την αλλαγή ενθυμίων με τον απερχόμενο Λιμενάρχη να συγκινείται ιδιαίτερα με το αναμνηστικό του προσωπικού Λιμενικού σώματος, μια ασημένια εικόνα της Αγ.Μαρκέλας και να ξεκινά μια νέα θητεία στην διοίκηση της ΑΕΝ Μηχανικών Χίου.
Να σημειωσουμε οτι ο απερχόμενος Λιμενάρχης αναφέρθηκε μεταξύ αλλων:
1. Απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων άνω των 3,5 τόνων στη χερσαία ζώνη λιμένα Χίου και χρήση του περιφερειακού της πόλης. Ένα μέτρο που έδωσε κυκλοφοριακή ανάσα, διευκολύνοντας την κίνηση των οχημάτων, μειώνοντας το θόρυβο και την περιβαλλοντική επιβάρυνση σε όλη την πόλη. Προτείναμε με σχέδιο, το ολικό κλείσιμο της παραλίας για 2 Σαββατοκύριακα του Ιούλη και 2 του Αυγούστου, προκειμένου η παραλία να παραδοθεί στους πεζούς, το οποίο ατυχώς δεν προχώρησε.
2. Κατόπιν ενεργειών δόθηκε τέλος στη εκφόρτωση επικίνδυνων φορτίων στον κεντρικό λιμένα Χίου και μεταφορά τους στο λιμένα Μεστών.
3. Θεσμοθέτηση της απαγόρευσης προσέγγισης Φ/Γ-Ο/Γ πλοίων στο λιμένα Χίου. Δυστυχώς δεν εφαρμόζεται.
4. Οριοθέτηση της χρήσης χώρων στο λιμένα Χίου. Περιορισμός των ενοικιαζόμενων οχημάτων. Επιβολή προστίμων.
5. Επισήμανση των προβλημάτων του κεντρικού λιμένα Χίου που οδήγησε ακολούθως στη λήψη μέτρων (αποκατάσταση λειτουργικών βαθών, τοποθέτηση προσκρουστήρων). Επιτυχής αντιμετώπιση των ατυχημάτων που συνέβησαν με Ε/Γ-Ο/Γ πλοία στον κεντρικό λιμένα.
6. Διατύπωση απόψεων για το master plan του λιμένα Χίου. Εντοπισμός και ανάδειξη των προβληματικών σημείων. Ανάδειξη των πλεονεκτημάτων του λιμένα Μεστών.
7. Επιτυχής διαχείριση της αλματώδους αύξησης κατά 26% των επισκεπτών στη γραμμή Τσεσμέ-Χίος και της αύξησης των πλοίων της γραμμής από 4 σε 6.
8. Εισήγηση για περισσότερους ναυαγοσώστες στις παραλίες της Χίου. Επετεύχθη με επιμονή, αυστηρούς ελέγχους και επιβολή διοικητικών κυρώσεων.
9. Σε συνεργασία με τους Δήμους Η.Ν. Ψαρών και Οινουσσών καθαρίστηκαν οι χερσαίες ζώνες λιμένα των νησιών από τα εγκαταλειμμένα σκάφη.
10. Στα πλαίσια ενίσχυσης του επαγγέλματος του Αλιέα, εκδόθηκαν περίπου 250 άδειες πηδαλιούχου για τους επαγγελματίες αλιείς της Χίου, ενώ υπήρξε στενή συνεργασία με τους Αλιείς σε θέματα αλιευτικής νομοθεσίας.
11. Το γραφείο Λεμβολογίων διεκπεραίωσε περίπου 4.000 υποθέσεις εγγραφών – μεταβιβάσεων σκαφών. Το γραφείο Ναυτολογίας διεκπεραίωσε πάνω από 5.000 υποθέσεις ναυτικών (Αναγνώριση θαλάσσιας υπηρεσίας σε πλοία με ξένη σημαία, Ανανέωση πιστοποιητικών ναυτικών, Έκδοση φυλλαδίων).
12. Έλεγχοι στις χερσαίες ζώνες των μικρών λιμένων για την διατήρηση του κοινόχρηστου χαρακτήρα τους, με την επιβολή κυρώσεων για τα σκάφη που παρέμεναν στην ξηρά επί μακρόν.
13. Συχνοί και αυστηροί έλεγχοι για την τήρηση της ναυτεργατικής νομοθεσίας.
14. Εξωστρέφεια και προσέγγιση των ναυτιλιακών εταιρειών, ώστε να εγγράψουν πλοία στα νηολόγια του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου, υψώνοντας την ελληνική σημαία. Από την αρχή του χρόνου έχουμε 6 νέες εγγραφές και συνολικά 23 ποντοπόρα πλοία στο νηολόγιο Χίου. Το επόμενο διάστημα έχουν δρομολογηθεί και άλλες εγγραφές.
15. Ολοκληρώθηκε η επισκευή του κτηρίου του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου. Επίσης επισκευάστηκαν τα κτήρια των Λιμενικών Σταθμών Καρδαμύλων και Οινουσσών. Δρομολογήθηκε η ίδρυση λιμενικού φυλακίου Βολισσού.
16. Παρελήφθησαν νέα πλωτά, χερσαία και εναέρια μέσα για τη θαλάσσια επιτήρηση.
17. Στον τομέα δίωξης ναρκωτικών υπήρξαν μεγάλες επιτυχίες στην εξιχνίαση υποθέσεων ναρκωτικών και οι έλεγχοι στο λιμάνι διενεργούνταν σε καθημερινή βάση. Υπήρξε άριστη συνεργασία με τις συναρμόδιες αρχές.
18. Για την περίοδο 2021- Ιούλιος 2025 στον τομέα έρευνας και διάσωσης είχαμε τρείς χρονιές με μηδενικούς πνιγμούς στις θάλασσες μας, ενώ τα Στελέχη μας σε όλα τα περιστατικά που κληθήκαν να αντιμετωπίσουν, παρείχαν άμεσα βοήθεια και έσωσαν ανθρώπινες ζωές. Πριν λίγες ημέρες συνάδελφος, εκτός υπηρεσίας, διέσωσε ηλικιωμένη γυναίκα από πνιγμό στην παραλία του Μέγα Λημνιώνα.
19. Στο Μεταναστευτικό για τα έτη 2021-22-23-24 έως τον Ιούλιο 2025 η Χίος είχε τις λιγότερες ροές μεταναστών από όλα τα νησιά του Αιγαίου και δεν επλήγη από την έξαρση του, λόγω Αφγανιστάν και Παλαιστίνης. Μόνο για το έτος 2024 συνελήφθησαν 34 διακινητές μεταναστών και κατασχέθηκαν 32 πλωτά σκάφη.
20. Διοργανώθηκε το Νοέμβριο 2024 στη Χίο, με επιτυχία η συνάντηση Ελληνικής και Τουρκικής ακτοφυλακής όπου τέθηκαν οι βάσεις για την επικοινωνία ανάμεσα στα δύο μέρη με στόχο την μείωση των μεταναστευτικών ροών.
21. Αναγνωρίζοντας τον σημαίνοντα ρόλο του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου στη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων της Πατρίδας μας και της Ευρωπαϊκής Ενώσεως το αναφερόμενο διάστημα το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου επισκέφθηκαν πλήθος Ελλήνων αξιωματούχων και Πρέσβεις ξένων χωρών για να ενημερωθούν αναφορικά με το μεταναστευτικό ζήτημα.










































