Χίος, Παρασκευή 5 Ιουνίου

Απεργία από την ΑΔΕΔΥ για το Ασφαλιστικό στις 18 Φεβρουαρίου

Δείτε το Βίντεο
Πέμ, 13/02/2020 - 13:55

Απεργία πραγματοποιεί την Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2020,  η ΑΔΕΔΥ ζητώντας να μην ψηφιστεί από τη Βουλή το αντιασφαλιστικό, όπως το χαρακτηρίζει, νομοσχέδιο της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Για να ενημερώσει του εργαζόμενους βρίσκεται στην Χίο το μέλος της Γενικής γραμματείας της ΑΔΕΔΥ Βέτα Πανουτσάκου που παραχώρησε συνέντευξη πλαισιωμένη από το προεδρείο του ΝΤ ΑΔΕΔΥ Χίου.

Η κ. Πανουτσάκου τόνισε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο δεν κατάργησε το νόμο Κατρούγκαλου (ν. 4387/16), όπως κάλπικα υπόσχονταν προεκλογικά, αλλά με το νέο αντιασφαλιστικό νόμο που φέρνει στη Βουλή τον εφαρμόζει πλήρως και τον θωρακίζει νομικά παραπέρα για να ενταφιάσει και τις δικαστικές διεκδικήσεις».

Κάλεσμα στους εργαζόμενους να απεργήσουν αλλά και να παραστούν στην απεργιακή συγκέντρωση της Τρίτης που θα γίνει στις 10 το πρωί στην είσοδο της Απλωταριάς, έκαναν τα μέλη του ΝΤ  ΑΔΕΔΥ Χίου.

Αναλυτικά στο κάλεσμα σημειώνονται: 

 

Συνάδελφισσες , συνάδελφοι,

Η Κοινωνική Ασφάλιση αφορά τη ζωή μας ολόκληρη! Τώρα να αποσυρθεί το απαράδεκτο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο! Ο άθλιος νόμος Κατρούγκαλου – Βρούτση! Τέρμα στα ψέματα και τις απάτες! Η Κοινωνική Ασφάλιση αφορά την Υγεία, την Πρόνοια, την προστασία στη δουλειά, τις κοινωνικές παροχές, τις συντάξεις, τα εμβόλια των παιδιών, τα φάρμακα, τα δικαιώματα των ΑμΕΑ.

Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν καταργεί το νόμο Κατρούγκαλου, όπως υποσχόταν προεκλογικά εμπαίζοντας τους συνταξιούχους, αλλά τον θωρακίζει νομικά κι επιχειρεί να τον εφαρμόσει με ταχύτητα.

Με τον νέο Νόμο υλοποιούνται:

1) τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης πάνε στα 67 για όλους, άντρες και γυναίκες (ή 62 με 40 χρόνια ασφάλισης, δηλαδή 12.000 ένσημα!!!) χωρίς καμιά εξαίρεση.

2) Ενσωματώνεται στον ΕΦΚΑ το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών που οδηγεί στην πλήρη κατάργησή του. Επίσης ενσωματώνονται στον ΕΦΚΑ τα 7 δις αποθεματικά που έχει για τις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ πολλών κατηγοριών εργαζομένων.

3) Καταργείται αμετάκλητα η 13η και 14η σύνταξη . Κόβεται ακόμα και το ετήσιο επίδομα που βάφτιζαν “13η σύνταξη”, που σημαίνει ετήσια μείωση 500 ευρώ άμεσα για μεγάλο μέρος συνταξιούχων.

4) Στο στόχο είναι πάλι τα ΒΑΕ. Καμία διάταξη δεν υπάρχει για τη μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησής τους, ούτε για τους εκπαιδευτικούς που είχαν ειδικές συνταξιοδοτικές διατάξεις (ν. 3075/02).

5) Οι μειώσεις στις επικουρικές που έφτασαν το 50%, καθώς και στο εφάπαξ, όπου αθροιστικά οι περικοπές ξεπέρασαν το 40%. εφαρμόζονται πλήρως!!! Οι σημερινοί εργαζόμενοι και αυριανοί συνταξιούχοι δεν θα προσεγγίσουν τα 30 ασφαλιστικά χρόνια ή τα 9000 ένσημα.

6) Διατηρούνται τα ποσοστά αναπλήρωσης του ν. Κατρούγκαλου (ν. 4387/16) για την πλειοψηφία των συνταξιούχων.

7) Διατηρείται η διαχρονική λεηλασία στα Ασφαλιστικά Ταμεία (80 δις) και καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για επιστροφή των κλεμμένων. Μόνο με το PSI το κούρεμα των ταμείων του Σαμαρά – Βενιζέλου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κλάπηκαν 17,5 δις.

Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες με τις αλχημείες της κυβέρνησης έχουν στήσει τρελό χορό με το κυβερνητικό νομοσχέδιο αφού υπάρχουν δισεκατομμύρια κέρδη.

Οι εργαζόμενοι έχουμε ευθύνη απέναντι στην οικογένεια μας και στα νέα παιδιά που τα οδηγούν στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και των εμπόρων της υγείας.

Διεκδικούμε:

Ø Να αποσυρθεί το Νομοσχέδιο τώρα!

Ø Κοινωνική ασφάλιση για όλους, δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια

Ø Να στελεχωθεί το νοσοκομείο με μόνιμο ιατρικό και λοιπό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων σύμφωνα με τις ανάγκες των κατοίκων του νησιού μας.

Ø Να καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου Βρούτση και όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών νόμων.

Ø Να καταργηθούν τα όρια ηλικίας των 67 ετών.

Ø Κάτω τα χέρια από τα ΒΑΕ.

Ø Πλήρης Κρατική Εγγύηση όλων των Συντάξεων.

ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΕΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, υλοποιώντας την πολιτική της ΕΕ, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου αποφάσισε να επιτάξει την περιοχή του Αίπους για να τη μετατρέψει σε κολαστήριο- φυλακή για τους πρόσφυγες και μετανάστες. Μετέρχεται τις πιο αυταρχικές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και γράφει στα παλιά της τα παπούτσια, τη θέληση των κατοίκων του νησιού μας και των νησιών του Β. Αιγαίου.

Το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ ΧΙΟΥ σας καλεί όλους να δώσουμε τον αγώνα να μην περάσουν αυτές οι απάνθρωπες πολιτικές. Να μην περάσουν οι πολιτικές εγκλωβισμού της κατάπτυστης συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας- ελληνικών κυβερνήσεων. Να μην περάσει η τρομοκρατία της κυβέρνησης της ΝΔ.

Σας καλεί να απαιτήσουμε τον απεγκλωβισμό των προσφύγων από τα νησιά μας και τη χώρα μας με βάση τις χώρες προορισμού που επιθυμούν να πάνε. Σας καλεί να σταθούμε αλληλέγγυοι στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων όπως κάθε φορά.

Δίνουμε ραντεβού μετά την απεργιακή συγκέντρωση στο βουνό στο Αίπος στο 17ο χιλιόμετρο , στήνουμε τα πανό του αγώνα και καταλαμβάνουμε συμβολικά το δρόμο, βασισμένοι στις θέσεις μας , Στήνουμε μπλόκο στις πολιτικές και εκβιασμούς της ΝΔ.

Στήνουμε μπλόκο στο φασιστικό και ρατσιστικό λόγο!

Καλούμε τα συνδικάτα, όλους τους εργαζόμενους , τους συνταξιούχους στην απεργιακή συγκέντρωση στην είσοδο της Απλωταριά και ώρα 10.00π.μ την Τρίτη 18/2/2020.

Σας καλούμε όλους στην συμβολική δράση μας στο Αίπος.

Για την Ε.Γ. του Ν.Τ Χίου

Ο Πρόεδρος

Η Γραμματέας

Σκούφαλος Μάρκος

Σοφία Γατανά

 

 

Σχετικά Άρθρα

Παρ, 05/06/2020 - 18:04

Προφανώς θα πρόκειται για παραδρομή, με δεδομένο και το επίπεδο του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου, στον οποίο ο Παγχιακός Σύλλογος ΑμΕΑ έστειλε την παρακάτω επιστολή - διαμαρτυρία: 

 

Κύριε Πρόεδρε του  Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Χίου,

 

     Ο Παγχιακός Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τη μη πρόσκλησή του στη συνεδρίαση του Δημοτικού  Συμβουλίου, με θέμα «την κυκλοφορία των οχημάτων στην προκυμαία της Χίου, κατά τις απογευματινές και βραδινές  ώρες, την θερινή περίοδο» ,που διεξήχθη με τηλεδιάσκεψη την Δευτέρα 1 Ιουνίου.

 

      Στη συνεδρίαση, ενώ είχαν προσκληθεί και καλώς, όλοι ο εμπλεκόμενοι  κρατικοί, επαγγελματικοί και κοινωνικοί φορείς να καταθέσουν τις απόψεις τους, για τις επιπτώσεις της απαγόρευσης της εν λόγω κυκλοφορίας, σε κάθε έναν από αυτούς και να καταθέσουν τις προτάσεις τους, παραλείψατε το δικό μας φορέα, παρά το γεγονός ότι η αρμόδια για την τελική απόφαση υπηρεσία, το Λιμεναρχείο είχε υποδείξει την πρόσκλησή μας!!

 

      Κατά τη συνεδρίαση και ενώ έγινε λόγος για την απουσία μας, υποδείξατε την παρουσία στο Δ.Σ. του κ. Πατεριμού ως εκπροσώπου των Α.με Α., ο οποίος προς τιμή του, αρνήθηκε τον ρόλο του εκπροσώπου μας, δηλώνοντας ότι βρίσκεται εκεί ως Δημοτικός Σύμβουλος.

 

      Σας  υπενθυμίζουμε ότι το σωματείο μας είναι και μέλος της Επιτροπής Διαβούλευσης και Ποιότητας Ζωής, στην οποία επίσης είστε πρόεδρος και στην οποία έχουμε ορίσει εκπρόσωπο, ως μέλος της επιτροπής με αναπληρωτή. Το σωματείο μας εξάλλου σας έχει ενημερώσει ότι πληροί τις προϋποθέσεις συμμετοχής σε τηλεδιάσκεψη, που αποτελεί προληπτικό μέτρο, για την προστασία από τη μετάδοση του κορωνοϊού .

 

     Η συμπεριφορά αυτή απαξιώνει την κατηγορία των Α.με Α. από τη συμμετοχή τους στα κοινά και την κατάθεση των απόψεών τους,  που αφορούν στην προστασία των δικαιωμάτων τους, και για τα οποία αγωνίζονται  ενάντια σε κάθε μορφή περιθωριοποίησης  και απομόνωσης!!

 

     Ελπίζουμε  ότι έστω και εκ των υστέρων, θα λάβετε υπόψη τις απόψεις μας, οι οποίες εστιάζουν στη διατήρηση των ελεύθερων  πεζοδρομίων, των ραμπών και του οδηγού όδευσης τυφλών, και αποτελούν προϋπόθεση για την ανεμπόδιστη και ασφαλή διέλευση των εμποδιζόμενων ατόμων (υπερήλικες, μητέρες με παιδικά καροτσάκια, μικρά παιδιά κλπ)  και των Α.με Α. και ότι δεν θα επαναληφθεί το φαινόμενο αυτό!!