Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου : Ικανοποίηση σε Εφορεία Αρχαιοτήτων και Δήμο Χίου για την χρηματοδότηση

Για ένα σημαντικό έργο- παρακαταθήκη έκαναν λόγο Όλγα Βάσση και Σταμάτης Κάρμαντζης
Δείτε το Βίντεο
Πέμ, 19/01/2023 - 14:12

Στα …σκαριά  βρίσκεται η επέκταση και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού κάλλους κτιρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου, που τιμήθηκε με Α΄ Βραβείο σε Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό το 1965.

Η έγκριση από το Συμβούλιο Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού του κτιριολογικού του προγράμματος  και  το κλείδωμα της  χρηματοδότησης  του έργου με 16.960.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, έχει θέσει τα θεμέλια προκειμένου σε 3 με 4 χρόνια το έργο να ολοκληρωθεί, όπως ανέφερε η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου, Όλγα Βάσση.

Μάλιστα η μελέτη για την επέκταση -που επί της ουσίας θα διπλασιάσει τους στεγασμένους χώρους του- εκπονείται από τον ίδιο μελετητή, το Δημήτρη Αντωνακάκη, ο οποίος συμμετείχε στην αρχική ομάδα αρχιτεκτόνων που σχεδίασαν το μουσείο κάνοντας μάλιστα από τότε την πρόβλεψη για την μελλοντική επέκτασή του!

Η Όλγα Βάσση ενθουσιασμένη από τις εξελίξεις αναφέρθηκε  στον σχεδιασμό  σύμφωνα με τον οποίο  στα επιπλέον 1960 τ.μ., που θα αναπτυχθούν από τα υπόγεια μέχρι τους ορόφους, θα στεγαστούν εκθέσεις, αποθήκες, ένα μικρό αναγνωστήριο κι ένα κτήριο πολλαπλών χρήσεων, ενώ θα γίνει ανασχεδιασμός των εκθέσεών του.

Η κα Βάσση εξέφρασε την επιθυμία της, ακόμα και κατά την περίοδο εκτέλεσης των εργασιών, το Μουσείο να παραμείνει ανοιχτό, υπογραμμίζοντας ότι θα προσληφθεί  ικανοποιητικός αριθμός προσωπικού έτσι ώστε να γίνουν  σύντομα οι εκσκαφές στον αύλειο χώρο και να προχωρήσουν οι εργασίες στο Αρχαιολογικό μουσείο.

Ικανοποιημένος από την εξέλιξη αυτή και ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης που τόνισε μεταξύ άλλων ότι η παραχώρηση των 8.5 στρεμμάτων δημοτικοί οικόπεδου προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων έγινε χωρίς …δεύτερη σκέψη  προκειμένου να διεκδικηθούν τα χρήματα για την επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου.

Τέλος ο ίδιος αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά στην άριστη συνεργασία  του Δήμου Χίου με την Εφορεία Αρχαιοτήτων χαρακτηρίζοντας της  αγαστή.

 

me._proika_17_ek._eu_xekina_i_epektasi_ton_egkatastaseon

Σχετικά Άρθρα