Χίος, Σάββατο 14 Δεκεμβρίου

Αυτούς τους σοβάδες ποιός θα τους φάει στο κεφάλι;

Άρθρο του Γιώργη Παπαδόπουλου για το κτίριο του παλιού Μαιευτηρίου
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Πέμ, 03/10/2019 - 07:56

Ως γνωστόν, στην οδό Μιχ. Λιβανού 45 βρίσκεται το κτήριο του ιστορικού πρώην «Κοκκάλειου» Μαιευτηρίου Χίου. Το κτήριο αυτό επί δεκαετίες παρείχε ιατρική φροντίδα στον τομέα της γυναικολογίας-μαιευτικής, ενώ είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με ανθρώπινες ιστορίες, γεγονότα και συναισθήματα μυριάδων συμπολιτών μας. Η λειτουργία του περατώθηκε το έτος 1979, ενώ αρκετά αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως Ειδικό Δημοτικό & Νηπιαγωγείο Χίου.

Την περίοδο 2003-2006 διετέλεσα μέλος και Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής του εν λόγω σχολείου και το έχω περιηγηθεί στο σύνολό του. Για την ιστορία και λειτουργία της δομής αυτής έχει εκδώσει σχετικό πόνημα, μεταξύ άλλων υγειονομικών δομών της νήσου μας, ο δρ. Ιστορίας της Ιατρικής, Ιατρός Ρευματολόγος & Βουλευτής κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης. Τα τελευταία 10 χρόνια έχει αφεθεί στην τύχη του- βορά στις καιρικές συνθήκες και στη φθορά του πανδαμάτορα χρόνου.

Πριν λίγες ημέρες, περπατώντας από το παρακείμενο πεζοδρόμιο (στην οδό Λιβανού), διαπίστωσα ότι, επάνω από τα κεφάλια των περιπατητών κρεμόταν κυριολεκτικά η «κορνίζα» της οροφής του κτιρίου (σοβάς) ενώ ρηγματώσεις φαίνονται με γυμνό μάτι επί του κτιρίου από την πλευρά του πεζοδρομίου. Ιδιοκτήτης του είναι το «Σκυλίτσειο» Νοσοκομείο Χίου. Επειδή επίκειται χειμώνας, με βροχές, αέρηδες, κλπ., ας ενδιαφερθεί κάποιος.

Να εξετάσει το ενδεχόμενο επικινδυνότητας και σε μια τέτοια περίπτωση αυτή να αρθεί, ώστε να προστατευτούν οι διερχόμενοι περιπατητές αλλά και οι οδηγοί που σταθμεύουν τα οχήματά τους από κάτω. Καλό δε θα ήταν, να ασχοληθεί υπεύθυνα κάποιος φορέας και να το εντάξει μέσα σε ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, να επισκευαστεί και είτε να χρησιμοποιηθεί ως πολιτιστικό κέντρο (μιας και το «Ομήρειο» φαίνεται να ασφυκτιά..., για τη φιλοξενία εκδηλώσεων συλλόγων- που είναι πολλές και συχνά αλληλοκαλυπτόμενες), είτε ως υπηρεσία όπου μπορεί να στεγάσει δημοτικές προνοιακές δομές, οι οποίες πρέπει να συγκεντρωθούν όλες μαζί (τουλάχιστον οι δημοτικές) σε ένα ενιαίο κτήριο, ώστε να εξυπηρετούνται οι συμπολίτες μας από ένα κοινό σημείο.-

 

 

Σχετικά Άρθρα

Σάβ, 14/12/2019 - 20:09

Αυτή τη φορά η βροχή έδεσε με τη φωτεινότητα, τα Χριστούγεννα δέθηκαν και αυτά με τις καιρικές τους συνθήκες, το Αργέντικο έλαμψε ακόμα και κάτω από… ομπρέλες.

Έτσι παρά την βροχή, το ψηλότερο Χριστουγεννιάτικο έλατο φωτίστηκε, το Αργέντικο έλαμψε σε κάθε γωνιά του και περιμένει κάτω από καλύτερες συνθήκες όσοι επιθυμούν να το επισκεφθούν όλο αυτό το διάστημα των γιορτών.

Ο καπ. Λουκάς Κτιστάκης και η σύζυγος του, ζεστοί πάντα στην φιλοξενία τους παρέθεσαν ένα μικρό γεύμα στις αρχές και τους φίλους τους, ενώ ο Μητροπολίτης Χίου δεν παρέλειψε μαζί με τα «Χρόνια πολλά» να ευχηθεί ιδιαιτέρως στους ναυτικούς μας.

Παρόντες στην γιορτή ο υφυπουργός Νότης Μηταράκης, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Θεόδωρος Κλιάρης Αντιναύαρχος Λ.Σ., ο Αντιπεριφερειάρχης, ο Δήμαρχος, ο Στρατιωτικός Διοικητής και λοιπές αρχές.

Το γεγονός για άλλη μαι χρονιά κάλυψε εκτός των τοπικών τηλεοπτικό συνεργείο του ΑντέναΣπάνιο αλλά τρεις... Ταξίαρχοι μαζί έστω και με πολιτική περιβολή