Δάσκαλοι και Δικαστικοί Υπάλληλοι στην απεργία της 28ης Φεβρουαρίου

Οι εργαζόμενοι στα δικαστήρια συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους για τις αλλαγές στο δικαστικό χάρτη και με στάσεις εργασίας
Πέμ, 22/02/2024 - 10:54

Ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου, μετά από Γενική Συνέλευση, αποφάσισε να συμμετέχει στην πανελλαδική απεργία που θα γίνει την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου, στην οποία τοπικά περιλαμβάνεται και η πραγματοποίηση απεργιακής συγκέντρωσης στις 11 το πρωί στην κεντρική πλατεία της πόλης. Παράλληλα συνεχίζει τις στάσεις εργασίας και τη διακοπή εργασιών εκφράζοντας έτσι τη διαφωνίου στο επικείμενο νομοσχέδιο "Αναμόρφωσης του Δικαστικού Χάρτη".

Ανακοίνωση συμμετεοχής στην απεργία στις 28 Φεβρουαρίου εξέδωσε και ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου.

Ακολουθούν αναλυτικά οι ανακοινώσεις τους:

Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου

"Απαιτούμε να μην καταργηθεί - Συγχωνευθεί καμία δικαστική υπηρεσία - Όχι στην κατάργηση του Ειρηνοδικείου Χίου - Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού - Αυξήσεις μισθών.

Ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου, να ενώσουμε τη φωνή μας με τους συναδέλφους απ’ όλη την χώρα, παίρνοντας μέρος στις κινητοποιήσεις της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας και στην 24ωρη πανελλαδική απεργία, λέγοντας όχι στην επικείμενη αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη, που θα καταργήσει το Ειρηνοδικείο Χίου, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δε θα παζαρέψουμε πόσες δικαστικές υπηρεσίες θα βάλουν λουκέτο, δεν θα δεχτούμε τα σχέδια που κάνουν την πρόσβαση του λαού στη δικαιοσύνη δυσκολότερη και ακριβότερη.

Καλούμε όλα τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς του νησιού να στηρίξουν  τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις μας ενάντια στο επικείμενο νομοσχέδιο «Αναμόρφωσης του Δικαστικού Χάρτη».

Ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, την Τέταρτη 28 Φεβρουαρίου 2024 στην 24ωρη απεργία και συμμετέχουμε στη συγκέντρωση του ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Βουνακίου στις 11.00.

• Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου δίωρη διακοπή εργασιών 9.00-11.00

• Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024 Τετράωρη Στάση Εργασίας 11:00-15:00 (λήξη του ωραρίου)

• Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024 δίωρη διακοπή εργασιών 9.00-11.00

• Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024 δίωρη διακοπή εργασιών 9.00-11.00 και συμβολικό κλείσιμο του Πρωτοδικείου Χίου

• Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024 δίωρη διακοπή εργασιών 9.00-11.00

• Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024 συμμετέχουμε στην πανελλαδική απεργία και στη συγκέντρωση στην πλατεία Βουνακίου στις 11:00

Απαιτούμε:

• Να μην καταργηθεί - συγχωνευθεί καμία δικαστική υπηρεσία στη Χίο – ΟΧΙ στην κατάργηση του Ειρηνοδικείου Χίου

• Μαζικές προσλήψεις δικαστικών υπαλλήλων. Άμεση κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων και ετήσιο προγραμματισμό για την αναπλήρωση των κενών θέσεων που δημιουργούνται λόγω συνταξιοδοτήσεων κλπ.

• Αυξήσεις των αποδοχών μας επαναθεσμοθέτηση του επιδόματος ειδικών συνθηκών.

• Να δοθεί πίσω ο 13ος και 14ος μισθός, να καταργηθεί το χαράτσι της εισφοράς αλληλεγγύης.

• Να προσμετρηθεί στη μισθολογική εξέλιξη η προϋπηρεσία της διετίας 2016 -17

• Αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000€".

Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου

"Απεργιακή κινητοποίηση 11:00 π.μ. στην Πλατεία Βουνακίου.

• Καθηλωμένοι μισθοί, τεράστια ακρίβεια που κατατρώει το εισόδημά μας. Τελειώνει ο μισθός μας, πριν τελειώσει ο μήνας! Χιλιάδες εκπαιδευτικοί στα όρια της επιβίωσης.

• 51 χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί-μπαλάκι, από περιοχή σε περιοχή και από σχολείο σε σχολείο κάθε χρόνο, χωρίς δικαίωμα ούτε καν σε αναρρωτική άδεια.

• «Αξιολόγηση», δηλαδή κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών, εκβιασμοί του ΥΠΑΙΘ και νέες δικαστικές προσφυγές. 

• Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, που μετατρέπουν περαιτέρω την Εκπαίδευση σε εμπόρευμα και απαξιώνουν το βασικό μας πτυχίο, με το οποίο εργαζόμαστε. 

• Ψίχουλα για τις ανάγκες της Υγείας και της Παιδείας, για τα Σχολεία, τα Νοσοκομεία, με τα σχολικά κτίρια σε κακό χάλι, την ώρα που ετοιμάζουν νέους πολεμικούς εξοπλισμούς-μαμούθ για το ΝΑΤΟ. 

Ως εδώ! Ή τα κέρδη του ή οι ζωές μας!

28/2 Απεργούμε και βγαίνουμε όλοι και όλες στον δρόμο! Η αγανάκτηση που νιώθουμε να γίνει δύναμη αγώνα και διεκδίκησης για μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα! 

Στις 28 του Φλεβάρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη που στοίχισε τη ζωή σε 57 συνανθρώπους μας, οι περισσότεροι φοιτητές και νέα παιδιά, προκαλώντας ανείπωτη θλίψη σε όλη τη χώρα και μια διαρκή-ανοιχτή πληγή σε δεκάδες οικογένειες. Τα δάκρυα έχουν γίνει οργή! Δίνουμε το παρόν στον αγώνα ώστε τίποτα να μην ξεχαστεί, τίποτα να μην συγκαλυφθεί. Για να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι αλλά και η πολιτική της απελευθέρωσης και του κέρδους που στο βωμό της θυσιάζονται ανθρώπινες ζωές.

Δε θα τους περάσει. Το κύριο που επιδιώκουν είναι να συγκαλύψουν ότι το έγκλημα στα Τέμπη δεν οφείλεται σε “κακιά στιγμή” αλλά ήταν προδιαγεγραμμένο με αιτίες και ενόχους. Προσπαθούν να συγκαλύψουν την εγκληματική πολιτική της Ε.Ε. και όλων των κυβερνήσεων που την υλοποίησαν. Την πολιτική που τα μετράει όλα με το κέρδος των καπιταλιστών θυσιάζοντας ακόμα και ανθρώπινες ζωές. 

ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΟΥΜΕ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ!

Για να είναι η παιδεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν. Για πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα στο επιστημονικό μας αντικείμενο. Για να γίνουν χιλιάδες μόνιμοι διορισμοί ώστε να καλυφθούν όλες εκπαιδευτικές – μορφωτικές ανάγκες, για να μειωθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Για να μορφώνονται ολόπλευρα τα παιδιά μας σε σύγχρονα και ασφαλή σχολεία, για να μην ξαναζήσουμε γεγονότα όπως των Σερρών με το νεκρό μαθητή μας. 

Αυτό που σήμερα χρειαζόμαστε είναι να μπορούμε να ζούμε από τον μισθό μας με αξιοπρέπεια και όχι να είμαστε οικονομικά εξαθλιωμένοι, να μην μπορούμε να βγάλουμε τον μήνα, να μη μπορούμε να στηρίξουμε τις ανάγκες των οικογενειών μας, να μην

μπορούμε να πάμε σε ένα θέατρο, σε ένα σινεμά, να αγοράσουμε ένα καλό βιβλίο. Γιατί όλα αυτά είναι απαραίτητα για ένα παιδαγωγό. 

Γιατί δάσκαλος/α σκυφτός/η είναι ο/η εργασιακά, οικονομικά και παιδαγωγικά εξαντλημένος/η και απαξιώμενος/η δάσκαλος/α και αυτό δε θα το δεχτούμε.

Με τη μαζική συμμετοχή στην απεργία της 28ης Φεβρουαρίου δίνουμε συνέχεια στον αγώνα απέναντι στο αυτόνομο, κατηγοριοποιημένο σχολείο της αγοράς, των χορηγών και της υποχρηματοδότησης, στον αγώνα που δίνουμε ως εκπαιδευτικοί για να διατηρήσουμε τον παιδαγωγικό μας ρόλο, τη συλλογική λειτουργία των συλλόγων διδασκόντων, το δικαίωμά μας να μπαίνουμε στην τάξη με ψηλά το κεφάλι. 

Δεν περνούν πια τα κυβερνητικά παραμύθια για τις δήθεν “αντοχές της οικονομίας”. 70 Νοσοκομεία και 200 σχολεία χτίζονται με τα 8,3 δις που θα δαπανηθούν για τα F-35. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι σπάνε το ένα ρεκόρ κερδοφορίας πίσω από το άλλο και ουσιαστικά απολαμβάνουν, σε αντίθεση με εμάς, φοροασυλία! Ως εδώ! 

Στις 28/2, ενώνουμε τη φωνή μας με χιλιάδες εργαζόμενους, όλοι μαζί, απεργούμε και διεκδικούμε: 

• Επίδομα διαβίωσης από τους Δήμους Χίου, Ψαρών και Οινουσσών στους αναπληρωτές και νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς στον Νομό μας. 

• 20% αυξήσεις στους μισθούς, επιστροφή των Δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων, επιστροφή του κλεμμένου Μ.Κ. του 2016-2017.

• Αφορολόγητο στις 12.000€ με προσαύξηση 3.000€ για κάθε παιδί.

• Εξίσωση όλων των δικαιωμάτων (άδειες, εργασιακά, συνδικαλιστικά κ.ά.) των αναπληρωτών με αυτά των μονίμων, μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους.

• Άμεση υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

• Ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπισης της ακρίβειας, κατάργηση του ΦΠΑ στα ήδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, κατάργηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα κ.ά.

• Άμεση έκδοση των διαπιστωτικών πράξεων στους νεοδιόριστους συναδέλφους/ισσες, με το πέρας της διετίας. 

• Μέτρα στήριξης των εκπαιδευτικών που εργάζονται μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, με επίδομα στέγασης και 50% μείωση στις μετακινήσεις. 

• Επαρκής χρηματοδότηση των σχολείων για την κάλυψη των αναγκών, μέτρα για την ασφάλεια και υγιεινή με ουσιαστικούς ελέγχους (αντισεισμικούς, πυροπροστασίας, ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού κτλ).

• Εξίσωση του ωραρίου των Νηπιαγωγών και όλων των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε ολιγοθέσια με αυτό όλων των εκπαιδευτικών.

• Ουσιαστική επιμόρφωση στα Πανεπιστήμια, δωρεάν, με ετήσια απαλλαγή από τα διδακτικά μας καθήκοντα. 

Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια! Αποκλειστικά Δημόσια-Δωρεάν Παιδεία και Υγεία! 

Όχι στην αντιεκπαιδευτική Αξιολόγηση, την τρομοκρατία, τους εκβιασμούς του ΥΠΑΙΘΑ. Μαζική συμμετοχή στις ομόφωνες αποφάσεις ΔΟΕ και ΟΛΜΕ για απεργία - αποχή και στάση εργασίας. 

Όλοι στον αγώνα - όλοι στην απεργία".

 

Σχετικά Άρθρα