Χίος, Τρίτη 31 Μαρτίου

Διαφωνεί η Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με την μετακίνηση των σχολικών καθαριστριών

Ακολουθούμε τις κείμενες διατάξεις, απαντά ο Δήμαρχος Χίου, επικαλούμενος μεγαλύτερες ανάγκες στον τομέα πρόνοιας
Τρί, 24/03/2020 - 14:23

Η μετακίνηση των Σχολικών Καθαριστριών σε άλλες υπηρεσίες του Δήμου, προκαλεί την αντίδραση της Διευθύντριας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Ευτυχίας Βλυσίδου, η οποία με έγγραφά της στο Δήμαρχο Χίου ζητά οι καθαριστές των σχολείων  να καθαρίζουν τα διδακτήρια Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή και Τρίτη και Πέμπτη να απασχολούνται στο Δήμο. Υπερασπιζόμενη την αναγκαιότητα παροχής των συγκεκριμένων υπηρεσιών, προτάσσοντας λόγους δημόσιας υγείας,   επισημαίνει ότι υπάρχουν ακόμη Διευθυντές και υποδιευθυντές στις σχολικές μονάδες ενώ λόγω των τηλε-διδασκαλιών υπάρχει περίπτωση να βρίσκονται και εκπαιδευτικοί στα σχολεία το επόμενο διάστημα.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Χίου ανέφερε σε δηλώσεις του στην "Α" ότι σε γενικές γραμμές η συνεργασία τους με την εκπαίδευση είναι άψογη, ενώ σχολιάζοντας τη διάσταση απόψεων που παρατηρείται στο συγκεκριμένο ζήτημα  με τη Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης επικαλέστηκε εγκύκλιο που επιτρέπει τις μετακινήσεις προσωπικού από κλειστές υπηρεσίες σε υπηρεσίες που λειτουργούν, λέγοντας ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι εργαστούν στην Πρόνοια, στα πλαίσια της επέκτασης των δράσεων για την στήριξη ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων, όπως ανακοινώθηκε χθες.

"Τα σχολεία είναι κλειστά", ανέφερε ο Σταμάτης Κάρμαντζης και πρόσθεσε ότι αν χρειαστεί καθαρισμός των γραφείων των διευθυντών θα το κάνουν, όπως θα γίνει - αν εκτιμηθεί ότι είναι αναγκαία - και η απολύμανσή τους (θέμα που επίσης θέτει η κα Βλυσίδου)  και σημείωσε ότι "υπάρχει ζόρι από κάποιους να μετακινηθούν".

Ακολουθεί με χρονολογική σειρά η αλληλογραφία μεταξύ Δ/ντριας Εκπαίδευσης και Δήμου:

1η Επιστολή Δ/ντριας Β/βάθμιας Εκπαίδευσης με ημερομηνία 23/3/2020

"ΘΕΜΑ: Καθαριότητα σχολικών μονάδων αρμοδιότητας Δ.Δ.Ε. Χίου

 

                Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

 

Στο πλαίσιο της κρίσιμης κατάστασης που όλοι βιώνουμε, και, σύμφωνα με ρητή εντολή της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, οι σχολικές μονάδες της χώρας πρέπει να καθαρίζονται σχεδόν καθημερινά, προκειμένου να προληφθεί η όποια μετάδοση του ιού.

Κατά συνέπεια, οι σχολικές μονάδες της Δ.Δ.Ε. Χίου καθαρίζονται ημέρα παρά μέρα. Σας επισημαίνω, επίσης, ότι:

1) Το μέτρο αυτό της ημέρα παρά ημέρα καθαριότητας των σχολείων υιοθετήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, επειδή δεν έχει ακόμα ξεκινήσει η περιοδική απολύμανση των σχολικών μονάδων, η οποία αποτελεί καθήκον των δημοτικών αρχών

2) τα σχολεία εξακολουθούν να λειτουργούν ως διοικητικές υπηρεσίες, παρουσία των Διευθυντών/-ντριών, των Υποδιευθυντών/-ντριών και των Αναπληρωτών Διευθυντών/-ντριών. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα πληθυσμό των πενήντα τεσσάρων (54) ατόμων, οι οποίοι αποτελούν μέλη πενήντα τεσσάρων οικογενειών. Αναλογιστείτε, επομένως, την όποια συνέπεια θα έχει ο μη τακτικός καθαρισμός των σχολικών μονάδων του Δήμου Χίου στη δημόσια υγεία.

 

 

                                                                                                                                        Με εκτίμηση

Η Διευθύντρια Εκπαίδευσης

                                                                                                                                                (Τ.Σ.Υ.)

                                                                                                                                      Ευτυχία Μ. Βλυσίδου"

 

 

Η απάντηση του Δημάρχου:

 

"Σας γνωρίζουμε ότι έπειτα από την αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων στο Δήμο Χίου και σύμφωνα με το ανωτέρω σχετικό, οι σχολικές καθαρίστριες διατίθενται στο Δήμο σύμφωνα με το Ν 3943/2011 για τον καθαρισμό υπηρεσιών του οικείου δήμου, καθώς και ΝΠΔΔ αυτού.

Θα σας προέτρεπα οι εργαζόμενοι στις διοικητικές υπηρεσίες των σχολείων να εκτελούν την υπηρεσία εξ αποστάσεως, παραμένοντας στο σπίτι τους, όπως κάνει ο Δήμος σε όλες τις υπηρεσίες που υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

Ο Δήμαρχος Χίου

Σταμάτης Κάρμαντζης"

 

2η επιστολή - απάντησης της Δ/ντριας Δ/βάθμιας Εκπαίδευσης:

"Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

 

                Σε συνέχεια του υπ’ αριθμ. 2339/23-3-2020 εγγράφου μας και σε απάντηση του υπ’ αριθμ. πρωτ. 1947/ 14-3-2020  δικού σας εγγράφου, σας επισημαίνω:

  1.  Δεν έχει ακόμα ξεκινήσει η περιοδική απολύμανση των σχολικών μονάδων, η οποία αποτελεί καθήκον των δημοτικών αρχών
  2. Σας ευχαριστώ για την προτροπή σας οι εργαζόμενοι στις διοικητικές υπηρεσίες των σχολείων να εκτελούν την υπηρεσία εξ αποστάσεως, παραμένοντας στο σπίτι τους, όπως κάνει ο Δήμος σε όλες τις υπηρεσίες που υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Ωστόσο οι εκπαιδευτικοί εφαρμόζουν τις εντολές του Υπουργείου Παιδείας.
  3. Η απορία μου, λοιπόν, είναι, αφού οι υπηρεσίες του Δήμου Χίου εφαρμόζουν το πρόγραμμα της τηλεργασίας, για ποιο λόγο οι καθαριστές των σχολείων πρέπει να σταματήσουν να καθαρίζουν τα διδακτήρια του Δήμου Χίου, στα οποία υπάρχουν εργαζόμενοι και να καθαρίζουν τα κτήρια των υπηρεσιών του Δήμου Χίου, στα οποία δεν υπάρχουν εργαζόμενοι;
  4. Προτείνουμε, κατά συνέπεια, και εφ’ όσον ο Δήμος Χίου δεν έχει προχωρήσει, όπως υποχρεούται, στην  περιοδική απολύμανση των διδακτηρίων,  οι καθαριστές των σχολείων  να καθαρίζουν τα διδακτήρια Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή και Τρίτη και Πέμπτη να απασχολούνται με την καθαριότητα των δημοτικών υπηρεσιών.
  5. Επαναλαμβάνω ότι τα σχολεία εξακολουθούν να λειτουργούν ως διοικητικές υπηρεσίες, παρουσία των Διευθυντών/-ντριών, των Υποδιευθυντών/-ντριών και των Αναπληρωτών Διευθυντών/-ντριών, και μάλιστα, λόγω των τηλε-διδασκαλιών υπάρχει περίπτωση να βρίσκονται και εκπαιδευτικοί στα σχολεία. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα πληθυσμό τουλάχιστον  πενήντα τεσσάρων (54) ατόμων, οι οποίοι αποτελούν μέλη πενήντα τεσσάρων οικογενειών. Σας καλώ και πάλι να αναλογιστείτε την όποια συνέπεια θα έχει ο μη τακτικός καθαρισμός των σχολικών μονάδων του Δήμου Χίου στη δημόσια υγεία.

 

Κοντολογίς, λόγω των σωβούντων κινδύνων για όλους μας, προσδοκώ στην θετική εκ μέρους σας ανταπόκρισης στο αίτημά μας.

 

                                                                                                                                        Με εκτίμηση

Η Διευθύντρια Εκπαίδευσης

                                                                                                                                                (Τ.Σ.Υ.)

                                                                                                                                      Ευτυχία Μ. Βλυσίδου"

 

Σχετικά Άρθρα

Η επίσημη - καθησυχαστική- ανακοίνωση από το Νοσοκομείο Χίου
Τρί, 31/03/2020 - 13:24
Νοσοκομείο Χίου

Το νοσοκομείο Χίου βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση κρουσμάτων κορωνοϊού, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Διοίκηση του "Σκυλίτσειου", στο πλαίσιο της επίσημης ενημέρωσης που κάνει για το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη Χίο και διαβεβαιώνει ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τους πολίτες.

Αναλυτικά σημειώνει:

"Σας ενημερώνουμε ότι στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου «Σκυλίτσειο» νοσηλεύεται, σε ειδικό θάλαμο αρνητικής πίεσης, ο πρώτος ασθενής με νόσο COVID 19. Ακολουθεί κατάλληλη αγωγή και η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή και ικανοποιητική.

To Νοσοκομείο μας, με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του, βρίσκεται  σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση τέτοιων κρουσμάτων και θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τη Χιακή Κοινωνία ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Είμαστε σε άμεση επικοινωνία με τo Υπουργείο Υγείας, την 2η ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου και το ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ, ακολουθούμε πιστά τους κανόνες που έχει θέσει ο ΕΟΔΥ και αναμένουμε από τους πολίτες να κάνουν το ίδιο και να βοηθήσουν με την υπεύθυνη στάση τους το Νοσοκομείο  και τους συνανθρώπους μας"