Χίος, Παρασκευή 29 Μαΐου

Δύο τροχαία στη νησίδα στο Καστέλο

Δείτε το Βίντεο
Τετ, 18/03/2020 - 11:00

"Εγκαινιάστηκε" με τα πρώτα δύο -ήδη- τροχαία η νέα νησίδα στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής στο Καστέλο. Όπως λένε κάτοικοι στην "Αλήθεια" χθες το απόγευμα συνέβη το δεύτερο, πιο σοβαρό τροχαίο, όταν βυτιοφόρο όχημα μεταφοράς καυσίμων έπεσε πάνω στη νησίδα, παρασέρνοντας και την πινακίδα που είχε τοποθετηθεί εκεί (φωτογραφία).

Όπως σημείωσαν οι Μιχάλης Γεόμελος και Χαρ. Γιαννακόπουλος, κατά την εκτίμησή τους, η νησίδα που κατασκευάστηκε βόρεια της εκκλησίας δεν ανακόπτει την ταχύτητα των διερχόμενων οχημάτων με κατεύθυνση από Βροντάδο προς Χίο, ενώ λόγω λακούβας που υπάρχει στο οδόστρωμα οι διερχόμενοι οδηγοί για να την αποφύγουν κινούνται πιο αριστερά με αποτέλεσμα να πλησιάζουν προς το μέρος της νησίδας.

Πάντως για το θέμα αυτό ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών, Γιάννης Ξενάκης, επανέλαβε το πρωί στο Ράδιο "Αλήθεια" ότι οι ειδικοί που σχεδίασαν το έργο, τόσο στο Νοσοκομείο, όσο και στην Αγία Παρασκευή, γνωρίζουν καλύτερα τι πρέπει να γίνει για να ανακοπεί η ταχύτητα των οχημάτων.

Σημείωσε δε ότι οι παρεμβάσεις στα συγκεκριμένα σημεία δεν έχουν ολοκληρωθεί πλήρως και ανέφερε ως παράδειγμα τις νησίδες νοτίως του αεροδρομίου, όπου και πάλι υπήρξαν στην αρχή γκρίνιες πολιτών και τροχαία, όμως τώρα που το έργο ολοκληρώθηκε και με την σήμανση που έγινε είναι χαρακτηριστικό ότι εδώ και δύο μήνες δεν έχει συμβεί κανένα τροχαίο!

Σχετικά Άρθρα

Πρόταση "Αρχιπελάγους" και άλλων οργανώσεων για οπτική επαφή με θαλάμους μεγάλων σκαφών αλιείας
Παρ, 29/05/2020 - 15:41
Ηχητικό απόσπασμα:

Στα 4 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών ζωοδέλφινων που  εντοπίστηκαν στο Β.Α. Αιγαίο με εμφανή σημάδια δολοφονίας. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα πτερύγια των δελφινιών είχαν κοπεί με μαχαίρι – δηλαδή είχαν πεταχτεί στη θάλασσα ζωντανά για να πνιγούν, καταγγέλλει ο Δ/ντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», Θοδωρής Τσιμπίδης, σε συνέντευξή του στο Ράδιο «Α» επισημαίνοντας τις ευθύνες που έχουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις στο ζήτημα της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Όπως εξήγησε τα συγκεκριμένα είδη, τα οποία μελετούν εδώ και 20 χρόνια στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Ικαρία, τη Χίο και τη Σάμο, παραμένουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους στο ανοιχτό πέλαγος, σε περιοχές με βαθιά νερά. Τα τελευταία 5 χρόνια, λόγω της υπεραλίευσης και της μείωσης των ιχθυοαποθεμάτων έχει αλλάξει η συμπεριφορά τους και προσεγγίζουν εργαλεία της μέσης αλιείας. Ο ίδιος θεωρεί ότι ειδικά τα νεαρά δελφίνια εγκλωβίζονται στα δίχτυα και στη συνέχεια θανατωνονται από τους αλιείς.

Το Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος» εστιάζοντας στην ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για να περιοριστεί η καταστροφή στο θαλάσσιο περιβάλλον έχει καταθέσει πρόταση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και σε συνεργασία με άλλους φορείς και στο αντίστοιχο ευρωπαϊκό όργανο των υπουργείων γεωργίας προκειμένου να τοποθετηθούν σύγχρονα μέσα στα μεγάλα σκάφη αλιείας που θα παρέχουν οπτική επαφή με τον θάλαμο και θα καταγράφουν εικόνες από την πρύμνη τους.