Χίος, Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου

Εμπορικός Σύλλογος Χίου: Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη

Συμπαράσταση στο Γ. Παληό και διεκδίκηση για μείωση των χρεών στις τράπεζες
Τρί, 16/04/2019 - 11:24

Με αφορμή την πρόσφατη δημοσιοποίηση της υπόθεσης πλειστηριασμού Πρώτης Κατοικίας του συμπολίτη  Γιάννη Παληού, ο Εμπορικός Σύλλογος Χίου καλεί τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τη νεολαία, τους συνταξιούχους να υψώσουν το ανάστημα τους και να αντισταθούν στο νέο σχέδιο της Κυβέρνησης για τα «κόκκινα δάνεια».

Στο κάλεσμά του αναφέρει τα εξής:

"Μέχρι το τέλος του 2019, υπολογίζεται ότι σε 76.000 νοικοκυριά θα πραγματοποιηθούν πλειστηριασμοί πρώτων κατοικιών και περιουσιών.

Η τροπολογία για τα «κόκκινα δάνεια», που αντικαθιστά τον νόμο Κατσέλη, βάζει τη θηλιά στο λαιμό των δανειοληπτών, υποχρεώνοντας τους, να δίνουν το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος τους στις τράπεζες, αφού οι επιλογές είναι δύο…… Η΄ θα ενταχθούν στη ρύθμιση δόσεων που ορίζει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα ή θα βγει η περιουσία τους σε πλειστηριασμό.

Βάζουν λοιπόν, στο ίδιο σακί απλούς ανθρώπους-επαγγελματίες, εμπόρους, βιοτέχνες που δανειοδοτήθηκαν σε καλές εποχές, για να καλύψουν υπαρκτές ανάγκες της επιχείρησης τους, αλλά «ισοπεδώθηκαν» από την οικονομική κρίση και τη βαριά φοροληστεία, με τους πραγματικούς «μπατχτσήδες και στρατηγικούς κακοπληρωτές» που είναι υπεύθυνοι για το μεγάλο όγκο χρεών προς το Δημόσιο αλλά και των κόκκινων δανείων.

Οι ουσιαστικοί μπαταχτσήδες μένουν στο απυρόβλητο, ενώ καλείται ο απλός κόσμος να λύσει το πρόβλημα των τραπεζών που δανειοδοτούσαν σωρηδόν πριν την κρίση.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Χίου, θα σταθεί δίπλα στο συνάδελφο Γιάννη Παληό, σε ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης, όπου και με όποιον τρόπο χρειαστεί.

Εδώ και τώρα δραστική μείωση των χρεών των λαϊκών οικογενειών προς τις τράπεζες με δυνατότητα αποπληρωμής:

  1. Κούρεµα των δανείων µας στο 50% και επαναδιαπραγμάτευση των όρων αποπληρωμής. Να κουρευτούν τα δάνειά µας µε βάση το ποσό που είχε φθάσει το κεφάλαιο την ηµέρα της τελευταία καταβληθείσας δόσης.
  2.  Κανένας τόκος υπερηµερίας. Καµία κεφαλαιοποίηση µη καταβληθέντων τόκων.
  3. Απαγόρευσης πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας 250.000 ευρώ προσαυξημένης κατά 50.000 για κάθε παιδί, και δευτερεύουσας κατοικίας αντικειμενικής αξίας μέχρι 150.000 ευρώ.

«Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη»! Η κατοικία είναι δικαίωμα!

Η πάλη των εμπόρων, των επαγγελματιών και των εργαζομένων για ανακούφιση απ' το βραχνά των χρεών, απέναντι στους πλειστηριασμούς, είναι υποχρέωση όλων."

Σχετικά Άρθρα

Δευ, 16/09/2019 - 06:36

H ιστορική διαδρομή της Εμπορικής Σχολής Χίου ξεκινά από τό 1792...1889 από τόν Γυμνασιάρχη Γεώργιο Ι.Ζολώτα καί συγκεκριμένα από τό 1889 πού πρότεινε να ενταχθούν στο πρόγραμμα μαθήματα Λογιστικής, καταστιχογραφιας ,Αριθμητική, Εμπορευματολογια , Επιστολογραφία , Ναυτική ,ξένες γλώσσες ( Γαλλική Τουρκική Αγγλική ) στο Ιστορικό Γυμνάσιο Χίου !

Στις 11 ΙΟΥΛΊΟΥ 1902 αποφασίζεται η ίδρυση Εμπορικού Τμήματος με ξεχωριστό πρόγραμμα ! Τό 1902-03 λειτουργεί ή Α τάξη. Από τό 1906--07 φοιτούν 60 μαθητές με Γυμνασιάρχη τόν Ν.Γ. Παππάδακη. Τό 1912 απελευθερώνεται ή Χίος! Τό 1915 ιδρύεται καί λειτουργεί με 50 μαθητές η Εμπορική Σχολή Χίου- Οικονομικό Γυμνάσιο . Αυτό γίνεται με δωρεά 120.000 γαλλικών φράγκων από τόν πρώτο εφοπλιστή πού ίδρυσε ναυτιλιακό γραφείο στο Λονδίνο Γεώργιο Ζωρζη Μιχαληνό. Τό κτίριο της οδού Μιχαλων 5 θεμελιώθηκε το 1927 την ίδια ημέρα πού έγιναν τά αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Κωνσταντίνου Κανάρη στον Δημοτικό κήπο της Χίου καί ολοκληρώθηκε το 1930 καί ενισχύθηκε καί με άλλα κληροδοτήματα καί δωρεές όπως τού Ανδρέα Συγγρού !

Ή Εμπορική Σχολή Χίου είχε υψηλό επίπεδο μόρφωσης και οι περισσότεροι μαθητές εισάγονταν χωρίς εξετάσεις στην ΑΣΣΟΕ. Διέθετε τά καλύτερα χημικά εργαστήρια της Ελλάδας στον τομέα της κατεργασίας δερμάτων ! Πρώτος Διευθυντής της από το 1917 έως τό 1935 ό μαθηματικός Νικόλαος Μελέκος . Ή Εμπορική Σχολή Χίου αρχικά στεγάστηκε στο 1ο Γυμνάσιο Αρρένων όταν δε μεγάλη φωτιά τό 1929 κατέστρεψε ολοσχερώς το αρχείο της καί μέρος τού κτηρίου στεγάστηκε προσωρινά στο 1ο Δημοτικό σχολείο Αρρένων . Από τό 1970 τήν θέση στην εκπαίδευση αρχίζουν τά Δημόσια κατώτερα... Τεχνική Σχολή, Μέση Τεχνική Σχολή κ.λ.π.

Από τό 1977 ιδρύονται τα Επαγγέλματα Λύκεια με διαδοχικές φάσεις εκπαίδευσης με τά Κ.Ε.Τ.Ε.  με τά ΤΕΛ τά ΕΠΑΛ το ΣΕΚ και σήμερα λειτουργεί ως 1ο ΕΠΑΛ--1ο Σ.Ε.Κ. όπου κτυπά ή καρδιά της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Χίο !

Ευτυχώς ήμουν  από τούς τυχερούς πού αποφοίτησα από τήν Εμπορική Σχολή Χίου γιατί  πραγματικά είχε μεγάλο επαγγελματικό μορφωτικό επίπεδο Πανεπιστημιακού κύρους ! Ο ΕΡΜΉΣ είναι τό πρώτο τεύχος του περιοδικού πού έχει εκδοθεί ! Στις φωτογραφίες οι δύο από τούς Γυμνασιάρχες πού είχαμε ο Μιχάλης Πουτούς ή Πιτίδης καί ό Αθανάσιος Τσιλίμης μαζί με τίς συμμαθήτριες καί συμμαθητές μου πού αποφοιτησαμε τό 1965 .

Χίος ξημέρωμα της 16 Σεπτεμβρίου 2019 Ένας Συναισθηματικά ονειροπόλος ακόμη μαθητής μετά από 54 χρόνια αποφοίτησης!

Λευτέρης Πυκνής Μαλλιάς Καλλιμασιώτης