Ενημέρωση Βορειοχωρούσων για τους δασικούς χάρτες

Από τη δημοτική σύμβουλο της περιοχής, Β. Ποταμούση
Τρί, 23/03/2021 - 13:25

Μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών του νησιού μας αρκετοί συμπολίτες μας βρίσκονται σε αναστάτωση, κυρίως στην Βόρεια Χίο, η οποία και μόνο από την εικόνα που αποτυπώνεται στο χάρτη, είναι... καταπράσινη!

Με την ιδιότητα της Προέδρου της ΔΕΕΠ Ν. Χίου αλλά και ως δημοτική σύμβουλος και μόνιμη κάτοικος της ΔΕ Αμανής, η Βιβή Ποταμούση γνωστοποιεί ότι μετά από επικοινωνία που είχε με τον Δασάρχη για να του μεταφέρω την αγωνία των κατοίκων αλλά και να ζητήσει διευκρινίσεις μεταφέρει τα παρακάτω (θυμίζουμε ότι αντίστοιχα ο κος Μπέλλας είχε ενημερώσει και πριν από 10 ημέρες) μέσω της "Αλήθειας":

«1. Με την ανάρτηση του δασικού χάρτη γίνεται ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου για την μορφή και τον χαρακτήρα των εκτάσεων [δασικός ή μη] και δίνεται η δυνατότητα υποβολής αντιρρήσεων κατ΄ αυτών. Αντιθέτως σε καμία περίπτωση δεν απεικονίζονται όρια ιδιοκτησιών και δεν θίγονται ή επιλύονται ιδιοκτησιακά ζητήματα. Οποιαδήποτε ιδιοκτησιακή αμφισβήτηση επιλύεται κατά τη διαδικασία της κτηματογράφησης, στα πλαίσια της σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου, και όχι κατά τη διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών.

2. Εφόσον το ακίνητο φαίνεται στους Δασικούς χάρτες ως δασικό αλλά το έχουμε δηλώσει στο Κτηματολόγιο (έχουμε όλα τα σύννομα και σχετικά με την ιδιοκτησία έγγραφα), οριοθετούμε αυτό στο δασικό χάρτη και αν ταυτίζεται όλο ή τμήμα του με δασική έκταση, τότε υποβάλλουμε «πρόδηλο σφάλμα» ηλεκτρονικά και χωρίς κόστος. Αν η αίτηση μας αυτή απορριφθεί από την Δ/νση δασών Χίου τότε υποβάλλεται αντίρρηση ηλεκτρονικά με παράβολο το οποίο εξαρτάται από το εμβαδόν της έκτασης της αντίρρησης για να εξεταστεί από επιτροπή. Προθεσμία για την υποβολή αντιρρήσεων έχουμε ως 24/6/2021 οι κάτοικοι Ελλάδος και 14/7/2021 οι κάτοικοι εξωτερικού.

Βασική προϋπόθεση για τα παραπάνω είναι να μπούμε στην σελίδα ktimanet.gr του Εθνικού Κτηματολογίου και να δούμε πως φαίνεται η έκταση.

3. Στην Αμανή και συγκεκριμένα στην περιοχή «Καλήτοιχος» που ανήκει σε Βολισσό και Διευχά έχει ακίνητα εποικιστικής παραχώρησης από το κράτος σε πρόσφυγες με το χαρακτηρισμό 20. Και για αυτά η διαδικασία είναι η 1.

4. Στις αναδασωτέες εκτάσεις από τη φωτιά του 1981 αν η πληροφορία είναι ΑΑ και ταυτόχρονα ΑΝ δεν χρειάζεται να κάνουμε ενέργειες γιατί σε επόμενο στάδιο πριν την κύρωση του χάρτη θα γίνει άρση αναδασωτέας με ή χωρίς αίτημα του ιδιοκτήτη τους.

Όλα τα παραπάνω ισχύουν εφόσον τα ακίνητα είναι δηλωμένα στο Κτηματολόγιο με τους ανάλογους τίτλους».

Σχετικά Άρθρα