Χίος, Τρίτη 14 Ιουλίου

Εορτή Αποστόλου Παύλου στις Οινούσσες παραμονή της εορτής των Αγίων Αποστόλων.

Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Τρί, 30/06/2020 - 08:49

Με πολλούς επισκέπτες από τη Χίο πραγματοποιήθηκε και φέτος, χθες το απόγευμα της Δευτέρας 29 Ιουνίου 2020(Πέτρου και Παύλου, παραμονή της εορτής των Αγίων Αποστόλων που είναι σήμερα Τρίτη, στην Πλατεία Ναυτοσύνης των Οινουσσών, η καθιερωμένη από το 2012 εορτή του Αποστόλου Παύλου εις ανάμνησιν της διέλευσης του ''αντίκρυ Χίου''. Ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός τελέστηκε χοροστατούντος του Μητροπολίτη Χίου Ψαρών και Οινουσσών κ.κ. Μάρκου. Η εορτή και η εκδήλωση που ακολούθησε με σχετική ομιλία και βραβεύσεις πραγματοποιήθηκε με την άψογη διοργάνωση του Δήμου Οινουσσών, την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος ''Γιώργης και Κατίγκω Λεμού' '(που φρόντισε και για την δωρεάν μεταφορά των επισκεπτών από Χίο με το ΟΙΝΟΥΣΣΑΙ ΙΙ του ''SUNRISE TOURS'') και με τη συνδιοργάνωση του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Φίλων Οινουσσών όπως κάθε χρόνο.

Την όμορφη και ουσιαστική εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Μπουγδάνος, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Παντελής Βρουλής, ο Ειδικός Σύμβουλος του Αντιπεριφερειάρχη Υγείας Κώστας Αμέντας Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Ο Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Τριαντάφυλλος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Παντελής Μπουρνιάς και ο πολιτευτής της Ν.Δ. Αιμιλιανός Ευαγγελινός, ο Τεχνικός Σύμβουλος του ΣΕΓΑΣ Γιάννης Πετρής, ο Πρόεδρος του Παγχιακού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού Αργύρης Χατζελένης, πολλοί άνθρωποι από το Δήμο Οινουσσών και το Δήμο Χίου, ο αγαπημένος μας Χιώτης Ολυμπιονίκης Δρομέας Χριστόφορος Μερούσης, πρόσωπα του Αθλητισμού, του Πολιτισμού και της Εκπαίδευσης, καθώς και πολύς κόσμος από τις Οινούσσες και τη Χίο.

Αμέσως μετά την τέλεση του Πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού για την Εορτή του Αποστόλου Παύλου, Πέτρου και Παύλου και των Αγίων Αποστόλων, ακολούθησαν σύντομες κατατοπιστικές ομιλίες του Μητροπολίτη Χίου Ψαρών και Οινουσσών κ.κ. Μάρκου και του Δημάρχου Οινουσσών Γιώργου Δανιήλ που εισήγαγαν το κοινό στο θέμα τις εορτής και της εκδήλωσης.

Στη συνέχεια μίλησε η Ξένια Αργειτάκη Καθηγήτρια του Τμήματος Φυσικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (και πολλές φορές Πρωταθλήτρια Στίβου στο Αγώνισμα του δρόμου από τον καιρό που ήταν στην κατηγορία των Νεανίδων όπως τόνισε ο Μητροπολίτης Χίου) με κεντρικό θέμα της ομιλίας της-που ήταν και το κεντρικό θέμα της εκδήλωσης, ''Αθλητικές αναφορές στον Απόστολο Παύλο''. Η ομιλία είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι μέσα από τα λόγια του Αποστόλου Παύλου και τις σχετικές του με τον Αθλητισμό αναφορές στις οποίες εστίασε η Ξένια Αργειτάκη...αναδεικνύεται ως κεντρική ιδέα πολύ χρήσιμη για όλους μας...ότι...τα ιδανικά και τα στοιχεία που εξασφαλίζουν την επιτυχία και τη νίκη στον Αθλητή...η εγρήγορση, η προσπάθεια, η προπαρασκευή, ο συντονισμός στο στόχο με πίστη, σωματική, ψυχική άσκηση και καλλιέργεια...αυτά είναι και τα ιδανικά που πρέπει να διαπνέουν τον κάθε άνθρωπο και τον κάθε Χριστιανό στο στίβο της ζωής ούτως ώστε να σκορπά το Φως και την Αγάπη του Χρίστου στη δική του ζωή και των συνανθρώπων του διαλύοντας και τα σκοτάδια της κοινωνίας !...''Put your heart over the bar and your body will follow'' είπε κάποτε ένας προπονητής σε κάποιον πρωταθλητή του Άλματος Επί Κοντώ που ήθελε να ξεπεράσει τον εαυτό του...Του είπε δηλαδή...''Πέρνα την ψυχή σου πάνω από τη μπάρα και το σώμα σου θα ακολουθήσει!...''

Ακολούθησαν βραβεύσεις. Ο Μητροπολίτης Χίου Ψαρών και Οινουσσών κ.κ. Μάρκος βράβευσε την Ξένια Αργειτάκη ως Αθλήτρια, ως Επιστήμονα και ως σύζυγο και μητέρα, προσφέροντας της τον τιμητικό Σταυρό του Αγίου Ισιδώρου. Η Ξένια Αργειτάκη απένειμε στον Μητροπολίτη μας(εκ μέρους του ΣΕΓΑΣ και δια χειρός του Χριστόφορου Μερούση, ένα μετάλλιο σύνθετο από τα δυόμισι χιλιάδες χρόνια της επετείου του Μαραθωνίου. Το ίδιο μετάλλιο δόθηκε από την Ξένια Αργειτάκη και στον Δήμαρχο Οινουσσών που πρόσφερε αναμνηστικό τιμητικό μετάλλιο του Δήμου Οινουσσών στην Ξένια Αργειτάκη. 

Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Χίου Ψαρών και Οινουσσών κ.κ. Μάρκος και ο Δήμαρχος Οινουσσών Γιώργος Δανιήλ απένειμαν στους μαθητές που διακρίθηκαν τα βραβεία του διαγωνισμού, που διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Χίου και τις Μαθητικές Κατασκηνώσεις με θέμα βασισμένο σε λόγια του Αποστόλου Παύλου για τον Ευαγγελιστή Μάρκο και τη χρησιμότητα του...καλώντας τους μαθητές να βρουν λόγια χρήσιμα του Ευαγγελιστή Μάρκου και να αναπτύξουν... .

Στον διαγωνισμό δοκιμίου βραβεύτηκε 1ος για μία ακόμα φορά ο Σταμάτιος Στείρος του Πολυδώρου από το Λύκειο Βροντάδου. Το 2ο βραβείο στο δοκίμιο έλαβε ο Γεώργιος Φωτειάδης του Αγγέλου από το 1ο Λύκειο Χίου.  Έπαινο για το δοκίμιό της έλαβε και η μαθήτρια Λόνγκα Αουρόρα του Λυκείου Βροντάδου. 

Στην ποίηση το 1ο βραβείο έλαβε η μαθήτρια του Γυμνασίου Οινουσσών Άννα Μαρία Ρούσου. Το 2ο βραβείο ποίησης πήρε η μαθήτρια του 3ου Λυκείου Χίου Αγγελική Ρερέ. Τον Έπαινο στο διαγωνισμό ποίησης έλαβε ο μαθητής του ΕΠΑΛ Καρδαμύλων Στέφανος Κύλης.

Το 1ο βραβείο ζωγραφικής έλαβε ο μαθητής Ελευθέριος Χένρυ από το Λύκειο Καλλιμασιάς. Το 2ο βραβείο ζωγραφικής δόθηκε στον Στέλιο Κοκκινάκη από το 4ο Γυμνάσιο Χίου. Τον Έπαινο στη ζωγραφική κέρδισε πάλι η Άννα Μαρία Ρούσου από το Γυμνάσιο Οινουσσών(είναι ''και του λόγου και του χρωστήρα'' όπως είπε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου Ψαρών και Οινουσσών κ.κ. Μάρκος). 

Η πολύ όμορφη αυτή εκδήλωση στην αγαπημένη μας Αιγνούσα έκλεισε με το εμπνευσμένο ποίημα και τη φωνή της Άννας Μαρίας Ρούσου (από το Γυμνάσιο Οινουσσών) που συγκίνησε Αιγνουσιώτες και Χιώτες δένοντας ψυχικά το κοινό σαν μια αγκαλιά!...

Στο ταξίδι και την εκδήλωση τηρήθηκαν όλοι οι κανονισμοί και οι προληπτικές προφυλάξεις για τον COVID 19.

Την 1η Αυγούστου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου Ψαρών και Οινουσσών κ.κ. Μάρκος θα χοροστατήσει στην όμορφη και γραφική Εκκλησούλα του Αγίου Μάρκου Οινουσσών!

O Δήμαρχος Οινουσσών Γιώργος Δανιήλ απευθυνόμενος στον Χριστόφορο Μερούση είπε...''χαιρόμαστε που σας έχουμε στον τόπο μας παράδειγμα για τα παιδιά μας''!!!

Η Ξένια Αργειτάκη απευθυνόμενη στους κατοίκους των Οινουσσών είπε...'' Έχετε ένα πολύ ωραίο Στάδιο για προπονήσεις...Δεν πειράζει που δεν έχει Ταρτάν...και εμείς γίναμε πρωταθλητές στο χώμα!!!...''

 

Δ. Ζαφείρης

      

Σχετικά Άρθρα

Τρί, 14/07/2020 - 14:36

 

Μποτιλιαρίσματα  αλλά και σοβαρά προβλήματα στους κατοίκους και επισκέπτες του Κάστρου έχει φέρει το κλείσιμο τμήματος της οδού Άννας Κομνηνής, καθώς ένα ετοιμόρροπο μπαλκόνι οδήγησε τις αρμόδιες υπηρεσίες στο κλείσιμο του δρόμου.

Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής αλλά και επαγγελματίες δεν υπήρξε καμία ενημέρωση από τον Δήμο με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν πότε θα αποκατασταθεί, ενώ τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί κυρίως σε ηλικιωμένους κατοίκους είναι μεγάλα.

Αυτό που ζητούν οι κάτοικοι είναι, να ανοίξει ο δρόμος και οι ιδιοκτήτες του οικήματος που είναι ετοιμόρροπο να προβούν στις ενέργειες εκείνες που δεν θα δημιουργούν προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή.