Επεκτείνεται σε χρόνο και δράσεις η Μόστρα των Θυμιανών

Δείτε τις Φωτογραφίες
Τετ, 24/01/2018 - 15:26
Μόστρα Θυμιανών

Χρόνια τώρα τηρούν το έθιμο της Μόστρας και φροντίζουν να το συνοδεύουν με καρναβαλικές εκδηλώσεις. Φέτος κάνουν κι άλλα βήματα προόδου, διατηρώντας τις ρίζες του εθίμου πλαισιώνοντάς το όμως με σειρά δράσεων που στοχεύουν, εκτός των άλλων, και στη χρονική διεύρυνση της περιόδου των αποκριάτικων εκδηλώσεων, φέρνοντας στο χωριό τους άτομα, εντός και εκτός Χίου, για να διασκεδάσουν μαζί τους, σε ρυθμούς καρναβαλιού.

Όπως είπε στο Ράδιο “Α” η Πρόεδρος του ΜΕΟΘ, Ερμίνα Τάμαρη, αποφάσισαν να βάλουν μέσα στο πλαίσιο και το “επιχειρείν” στήνοντας μία υπαίθρια αγορά, την Τυρινή Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018, έξω από την πλατεία Φατούρου, ώστε τόσο ο ντόπιος επισκέπτης όσο και ο τουρίστας, να βρει και να γνωρίσει την τοπική παραγωγή και τα εκλεκτά προϊόντα της. Επίσης σκοπεύουν να κάνουν κοινωνούς της ιστορίας της Μόστρας ντόπιους και επισκέπτες με την παρουσίαση ενημερωτικού υλικού, που θα γίνει σε ένα υπαίθριο “μουσείο” που θα δημιουργηθεί σε κεντρικό σημείο των Θυμιανών. Στον ίδιο χώρο θα αναδείξουν και την ιστορία της Θυμιανούσικης πέτρας.

“Πέρσι υπολογίζουμε ότι ήρθαν για τη Μόστρα στα Θυμιανά 2.700 άτομα, από τα οποία περίπου τα 1.200 ήταν Τούρκοι”, ανέφερε η κα Τάμαρη, λέγοντας ότι είναι μια καλή ευκαιρία όσοι τους επισκεφθούν και φέτος να μείνουν και να δουν περισσότερα πράγματα.

Η ίδια επισημαίνει ότι εκτός από θεατές, θέλουν συμμετέχοντες απευθύνοντας ανοιχτή πρόσκληση σε όσους ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος στις δράσεις.

Οι εθελοντές του ΜΕΟΘ εργάζονται πυρετωδώς και εκτιμάται ότι φέτος θα παρελάσουν τουλάχιστον 9 άρματα και 500 καρναβαλιστές. Επίσης το κυνήγι του θησαυρού θα παρατείνει τη διάρκειά του στις 5 ημέρες, ενώ σε διάφορες γωνιές των Θυμιανών, με την έναρξη του Τριωδίου, θα μπουν παλαιά καρναβαλικά άρματα, δίνοντας το κλίμα της περιόδου.

Φέτος μέρος των εξόδων για τις εκδηλώσεις θα καλυφθούν από το Δήμο και την Περιφέρεια, από ιδιώτες αλλά και χορηγούς - διαφημιζόμενους, με την Ερμίνα Τάμαρη να δηλώνει ότι το πιο πιθανό είναι, όπως κάθε φορά, να μπουν μέσα οικονομικά (πέρσι είχαν έλλειμμα 2.500 ευρώ), αλλά αυτό είναι το λιγότερο μπροστά στην ευχαρίστηση που έχουν συμμετέχοντας συλλογικά στη διοργάνωση της Μόστρας, σκορπώντας γέλιο και προκαλώντας ευχάριστα συναισθήματα σε έναν κόσμο, που ειδικά στην εποχή μας το έχει τόσο πολύ ανάγκη.

 

Όσοι ενδιαφέρονται να εκθέσουν προϊόντα τους στα περίπτερα που θα παραχωρήσει ο Δήμος, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το 6973244417 και το 6977291551.

Σχετικά Άρθρα