Επίσκεψη του 2ου ΓΕΛ Χίου στα μνημεία του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου

Παρ, 29/10/2021 - 20:31

Στα πλαίσια του εορτασμού της επετείου του «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου 1940, το 2ο Γενικό Λύκειο Χίου - Λιβάνειο, πραγματοποίησε επίσκεψη σε κάποια μνημεία που βρίσκονται στην πόλη της Χίου που θυμίζουν τις ζοφερές στιγμές που έζησε ο χιακός λαός κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής με λαμπρή ιστορία στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας από τον ναζιστικό ζυγό.

Οι μαθητές αρχικά επισκέφθηκαν το μνημείο της εθνικής αντίστασης απέναντι από το ξενοδοχείο «Χανδρής», το οποίο βρίσκεται κοντά στο «Γερμανικό Τρίγωνο», δηλαδή τη γερμανική κατοχική περιοχή διοίκησης.

Εκεί ενημερώθηκαν μαθητές για την αντίσταση των χιωτών απέναντι στους γερμανούς (4 Μαΐου 1941 - 9 Σεπτεμβρίου 1944), ενταγμένη στο πλαίσιο της εθνικής αντίστασης όλων των ελλήνων με την παρουσίαση ενός σύντομοτ χρονικού του πολέμου.

Στη συνέχεια διασχίζοντας την προκυμαία φθάσαμε στον χώρο του τελωνείου όπου βρίσκεται η επιγραφή με τα ονόματα των νεκρών κατά τον βομβαρδισμό του “WIRIL”, του σουηδικού πλοίου που μετέφερε τρόφιμα για τον πεινασμένο χιακό λαό, από αγγλικά αεροπλάνα τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 1944 στις 11.40 π.μ.

Ανεβαίνοντας προς την πλατεία σταμάτησαν απέναντι από την εθνική τράπεζα στο άγαλμα του Ιάσονα Καλαμπόκα, του εφέδρου ανθυπολοχαγού από την Αρκαδία, που εστάλη από το Συμμαχικό Στρατηγείο της Μέσης Ανατολής για να καταστρέψει τη βάση της κατασκοπείας των Γερμανών.

Κλείνοντας η περιήγησή τους έλαβε τέλος στην οδό Καλαμπόκα, στο ύψος του Αγίου Συμεών, όπου ο Ιάσων Καλαμπόκας στις 7 Σεπτεμβρίου 1944, λίγο πριν απελευθερωθεί το νησί μας από τα ναζιστικά στρατεύματα, εκτελέστηκε από τους γερμανούς.

Ήταν μια πολύτιμη εμπειρία για όλα τα παιδιά αλλά και τους εκπαιδευτικούς, αφού η βιωματική επαφή με αυτά τα σημεία που πραγματικά γράφτηκε η ιστορία του πολέμου στη Χίο βοήθησε τους συμμετέχοντας να κατανοήσουν βαθιά το μεγαλείο της θυσίας όλων αυτών των αγωνιστών που πρωταρχικό μέλημά τους ήταν η ελευθερία, η δημοκρατία και ο σεβασμός στον άνθρωπο. 

Σχετικά Άρθρα