Το Εργατικό Κέντρο Χίου για το Πολυτεχνείο

Ανακοινώσεις άλλων φορέων
Δείτε το Βίντεο
Παρ, 15/11/2019 - 14:48

Το Εργατικό Κέντρο Χίου αποδίδει φόρο τιμής στην μνήμη των αγωνιστών της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Τα γεγονότα του Πολυτεχνείου αποτελούν μια κορυφαία στιγμή στην ιστορία των κοινωνικών κινημάτων νοηματοδοτώντας τον διαρκή αγώνα για δημοκρατία, ισονομία, κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη. Η 17η Νοέμβρη δεν εξαντλείται σε έναν επετειακό εορτασμό, αντιθέτως εμπνέει διαχρονικά εκπέμποντας ένα ηχηρό μήνυμα για την αποτελεσματικότητα και τη νικηφόρα προοπτική των μαζικών συλλογικών αγώνων. Φοιτητές, νεολαίοι και εργαζόμενοι ένωσαν τις δυνάμεις τους και εξεγέρθηκαν διεκδικώντας δυναμικά ελευθερία, λαϊκή κυριαρχία, παιδεία, καθώς και ένα καλύτερο αύριο.

Σήμερα, που η κοινωνία μας βιώνει δραματικές καταστάσεις από τις συνεχιζόμενες βάρβαρες μνημονιακές πολιτικές, η πλειοψηφία των Ελλήνωνπολιτών ,αναρωτιέταισιωπηλά αν είμαστεελεύθεροι, αν έχουμεδημοκρατία και αν τελικά το σύνθημα και ο στόχος της «γενιάς του Πολυτεχνείου» για ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ είναι όχι μόνοεπίκαιρος,αλλά και επιτακτικός.

Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, σπουδαστές και νεολαία συνεχίζουν τον αγώνα και τις διεκδικήσεις για δημοκρατία και ισονομία για αποφάσεις και μέτρα που θα ανατρέψουν τη δραματική κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

Τα ιδανικά και η αξιακή αυτή κληρονομιά είναι σηματωροί που σήμερα επικεντρώνονται στην επιτακτική ανάγκη θωράκισης της γενιάς της κρίσης ώστε να μην καταστεί σε μια «χαμένη γενιά», στην προστασία της εργασίας και στην άμβλυνση των ανισοτήτων, στην ανάσχεση του φαινομένου της «διαρροής εγκεφάλων» (braindrain), στην καταπολέμηση της μισαλλοδοξίας και των διακρίσεων, στην κοινή προκοπή και ευημερία.

Όλοι μαζί μπορούμε, έχοντας μπροστάρη τη νεολαία μας, να αποτρέψουμε τα χειρότερα, να αγωνιστούμε ενωμένοι και να ανάψουμε και πάλι την σπίθα της ελπίδας που θα φωτίσει το μέλλον μας.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους άνεργους, τους σπουδαστές, τη νεολαία και όλους τους συμπολίτες μας στην εκδήλωση για την μνήμη του Πολυτεχνείου που έχει οργανωθεί από το Σύλλογο Φοιτητώντου Πανεπιστημίου Αιγαίουστη Χίο και θα πραγματοποιηθείτο Σάββατο 16/11/2019 ώρα 19:00μμ και την Κυριακή 17/11/2019 ώρα 17:00μμ στο Αμφιθέατρο της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Ανακοίνωση του Σωματείου Συνταξιούχων ΕΦΚΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ 17/11/2019 ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ (ΟΔΟΣ ΜΙΧΑΛΩΝ) στις 6.00 μμ

Το Σωματείο συνταξιούχων ΕΦΚΑ καλεί όλους  συνταξιούχους να τιμήσουν την 46η επέτειο του Πολυτεχνείου κρατώντας ζωντανή τη μνήμη διότι συνεχιζεται η ίδια πολιτική αφ΄ενός με την επέκταση των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και απ΄την άλλη μειώνονται συνεχώς τα εργασιακά-ασφαλιστικά και συνταξιουχικά δικαιώματα και με περαιτέρω ένταση της καταστολής.

Το Πολυτεχνείο παραμένει φάρος αντίστασης και διεκδίκησης των δίκαιων λαϊκών αιτημάτων που παραμένουν από τότε ανικανοποίητα.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ  ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΠΟΒΑ

46 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Καλούμε τα πρωτοβάθμια Σωματεία μας να πάρουν μέρος στις συγκεντρώσεις και τις κατά τόπους πορείες τιμής και μνήμης από τα 46 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Το αναπηρικό κίνημα τιμά το σύγχρονο περιεχόμενο του αγώνα του λαού μας.

Διδασκόμαστε: Όταν ο λαός αποφάσισε να σηκώσει το αγωνιστικό του ανάστημα στη Χούντα των συνταγματαρχών, στα ντόπια και τα ξένα στηρίγματά της, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, κανένας αντίπαλος δεν μπόρεσε να τον σταματήσει. Τότε κάποιοι έλεγαν "η Χούντα είναι πανίσχυρη". Η Ιστορία τους διέψευσε. Ο λαός, όταν παλεύει, όταν νικά το φόβο, τη μοιρολατρία, μπορεί να φέρει τα πάνω-κάτω!

Η στρατιωτική δικτατορία που επιβλήθηκε στις 21 Απρίλη 1967, ήταν ένα άθλιο και διεφθαρμένο καθεστώς, που διεύρυνε τα προνόμια και τη στήριξη στα κέρδη των λίγων. Από την άλλη, χαντάκωσε το λαϊκό εισόδημα, έβαλε τους αγώνες στον γύψο. Βασάνιζε, δολοφονούσε, φυλάκιζε, έστελνε στην εξορία αγωνιστές.

Τιμάμε την εξέγερση του Πολυτεχνείου, που η Χούντα κατέπνιξε με βιαιότητα και με δεκάδες νεκρούς. Η εισβολή και κατοχή της Κύπρου, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα έχει τη σφραγίδα της Χούντας του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας και αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι καμία προστασία δεν παρέχουν για το λαό οι «σύμμαχοι» της χώρας. Όλες οι μετέπειτα κυβερνήσεις μετά την κατάρρευση της Χούντας μέχρι και σήμερα, εξακολουθούν να βάζουν σε κίνδυνο τον ελληνικό λαό με τους συμμάχους αυτούς. Εξακολουθούν να παραδίδουν την υγεία και τη ζωή μας στα χέρια των λίγων.

Γι’ αυτό σήμερα, είναι ζητούμενα για την πλειοψηφία η διάγνωση, η θεραπεία, το φάρμακο ενώ πλουτίζουν τα ιδιωτικά κέντρα υγείας. Ο κόσμος της αναπηρίας βιώνει πολλαπλάσια βαριά αυτή την πραγματικότητα. 

Γι’ αυτό, όχι μόνο παραμένουν στρατιωτικές βάσεις στη χώρα  μας αλλά και επεκτείνονται και σε άλλα μέρη ακόμα και με πυρηνικά όπλα, βάζοντας σε κίνδυνο το λαό μας. Γι’ αυτό και δεν αναγνωρίζονται σύνορα στο Αιγαίο. Από αυτούς τους συμμάχους υπάρχει ανοχή αν όχι παρότρυνση για νέες προκλήσεις της Τουρκία σε βάρος των νησιών μας και της χώρας μας. Παλεύουμε ενάντια στον κίνδυνο της φρίκης του πολέμου, που παράγει μαζικά το θάνατο, την προσφυγιά, την αναπηρία.

Οι ανατριχιαστικές δηλώσεις του υπουργού Άμυνας ότι "οι άνδρες μας μάτωσαν δίπλα σε Αμερικανούς στρατιώτες στους πολέμους στους οποίους συμμετείχαμε και αυτό θα γίνει επίσης και στο μέλλον", πρέπει να χτυπήσουν «καμπανάκι»!

Γι’ αυτό σε αυτές τις συνθήκες, τα συνθήματα "Έξω οι ΗΠΑ", "Έξω το ΝΑΤΟ", που είχαν γραφτεί στις πύλες του Πολυτεχνείου 46 χρόνια πριν, παραμένουν πιο επίκαιρα από ποτέ…

Γι’ αυτό η εξέγερση του Νοέμβρη δείχνει ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος εκτός από την υποταγή… Το Πολυτεχνείο ζει!

Συγκεντρώσεις την Κυριακή 17 Νοέμβρη 2019:

Χίος: 18:00, Είσοδος Πανεπιστημίου (Οδός Μιχάλων)

Μυτιλήνη: 18:30, Πλατεία Σαπφούς

Σάμος: 18:00, Εμπορική Σχολή Καρλοβάσου - Καρλόβασι

Λήμνος: 18:30, Λιμάνι Μύρινας

ΤΟ Δ.Σ.

ΤΗΣ  Π.Ο.Α.μεΑ.Β.Α.

 

 

Μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ Χίου για την 46η Επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

 

Στις 17 Νοέμβρη τιμούμε την εξέγερση του Πολυτεχνείου, την κορύφωση των αντιδικτατορικών κινητοποιήσεων που οδήγησε στην πτώση της αμερικανοκίνητης χούντας των Συνταγματαρχών.

Θυμόμαστε και τιμούμε τους αγώνες και τις θυσίες των αγωνιστών του Πολυτεχνείου, της Νομικής και όλων όσοι υπέστησαν διώξεις, φυλακίσεις και βασανιστήρια από το χουντικό καθεστώς. Ο αγώνας τους για την Παιδεία, την Ελευθερία και την Κοινωνική Δικαιοσύνη αποτελεί σημείο αναφοράς για την ιστορία του τόπου μας.

Σαράντα έξι χρόνια μετά, η εξέγερση του Νοέμβρη δεν είναι μια μακρινή ανάμνηση. Αποτελεί για εμάς πολύτιμη παρακαταθήκη που μας θυμίζει ότι με τη δράση μας μπορούμε να αναμετρηθούμε και να ανατρέψουμε καθεστώτα που μοιάζουν ακλόνητα. Αντλούμε δύναμη και έμπνευση από τον αντιδικτατορικό αγώνα, ιδίως σήμερα που ζούμε την άνοδο του πολιτικού και κοινωνικού αυταρχισμού διεθνώς και στη χώρα μας.

Ο φετινές εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου γίνονται σε συνθήκες κυβερνητικής αυθαιρεσίας και καταστολής. Αστυνομικοί παραβιάζουν αναίτια το πανεπιστημιακό άσυλο, κακοποιούν φοιτητές και φοιτήτριες μέσα στη σχολή τους και τους συλλαμβάνουν έξω από το σπίτι τους. Την ίδια στιγμή, γινόμαστε μάρτυρες μιας συστηματικής προσπάθειας συκοφάντησης των δημόσιων Πανεπιστημίων και αναθεώρησης της ιστορίας. Ο φετινός εορτασμός ας είναι εφαλτήριο προάσπισης της δημοκρατίας μας, διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης και διεκδίκησης ενός Πανεπιστημίου ανοιχτού στο λαό και τη νεολαία.

Θα τιμήσουμε τους εξεγερμένους του Πολυτεχνείου, τους νεκρούς, τους εξόριστους και τους φυλακισμένους,  συνεχίζοντας τον αγώνα τους για Ελευθερία, Δημοκρατία, και Κοινωνική Δικαιοσύνη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τη νεολαία, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, κάθε δημοκρατικό πολίτη να συμμετάσχει μαζικά και ειρηνικά στις επετειακές εκδηλώσεις και στην πορεία της 17ης Νοέμβρη.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

ΓΙΑ ΤΑ 46 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΪΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ 17/11/2019

 ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ (ΟΔΟΣ ΜΙΧΑΛΩΝ) – 6:00μμ

 

        Ο Σύλλογος Γυναικών Χίου, τιμώντας την 46η επέτειο του Πολυτεχνείου,  καλεί τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου να ορθώσουμε το ανάστημα μας απέναντι στην πολιτική που στηρίζει στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, όπως η υπογραφή της νέας συμφωνίας παράτασης των αμερικανονατοϊκών βάσεων στη χώρα μας.  Να μην επιτρέψουμε να θυσιαστούν τα παιδιά μας στο βωμό των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.  Με τη συμμετοχή μας στον αντιιμπεριαλιστικό αγωνιστικό εορτασμό να δώσουμε μαχητική απάντηση στον εντεινόμενο αυταρχισμό και την καταστολή της κυβέρνησης της ΝΔ που κατάργησε το ακαδημαϊκό άσυλο. Δε θα τους αφήσουμε να μας βάλουν στο γύψο.

Η εξέγερση  του Νοέμβρη δείχνει ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος εκτός από την υποταγή… Το Πολυτεχνείο ζει! Έξω το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ!

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

Ο δρόμος του αγώνα, που διάλεξε ο λαός και η νεολαία ενάντια στη Χούντα,

είναι και ο δικός μας δρόμος.

46 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου ο λαός σήκωσε το αγωνιστικό του ανάστημα στη Χούν τα των συνταγματαρχών, στα ντόπια και τα ξένα στηρίγματά της, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, δίνοντας την καλύτερη απάντηση στα κηρύγματα της υποταγής και της μοιρολατρίας.

Η περίοδος της δικτατορίας, οι θυσίες των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών δίνουν πλούσια ιστορική πείρα στο λαϊκό κίνημα και τη νεολαία. Η Χούντα προετοιμάστηκε με την ένταση του αντικομμουνισμού, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο αντικομμουνισμός αποτελεί πάντοτε προπομπό αρνητικών εξελίξεων συνολικά για το λαό.

Είμαστε περήφανοι, γιατί το ΚΚΕ και η ΚΝΕ σήκωσαν ψηλά τη σημαία της σύγκρουσης με τη στρατιωτική δικτατορία. Το ΚΚΕ στάθηκε αντάξιο της κληρονομιάς του και της Ιστορίας του. Ανασυγκρότησε τις παράνομες Οργανώσεις του, το 1968 ίδρυσε την ΚΝΕ, έδωσε πνοή και κουράγιο στον λαό και την πάλη του. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ μπήκαν μπροστά για την οργάνωση των φοιτητών, των μαθητών, των νέων εργαζομένων. Η δράση τους έδωσε ανατρεπτικό περιεχόμενο στους αγώνες, έπαιξε καταλυτικό και αναντικατάστατο ρόλο στην ανάπτυξη της αντιδικτατορικής πάλης και στην κορύφωσή της, το 1973, με τις καταλήψεις στη Νομική το Φλεβάρη και στο Πολυτεχνείο το Νοέμβρη.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, υπό το βάρος και της λαϊκής πάλης και μετά το έγκλημα της Κύπρου, το 1974, οδήγησαν στην κατάρρευση της Χούντας. Η τραγωδία της Κύπρου με την εισβολή και κατοχή που συνεχίζεται μέχρι σήμερα και έχει τη σφραγίδα της Χούντας και των ιμπεριαλιστών ΝΑΤΟ-ΗΠΑ και Μ. Βρετανίας αποτελεί τραγικό δίδαγμα: καμία προστασία δεν παρέχουν για το λαό οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις.

Η Χούντα υπηρέτησε με τον καλύτερο τρόπο τη δικτατορία του κεφαλαίου, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Αποδείχθηκε πως όποια μορφή κι αν πάρει ο καπιταλισμός δε διστάζει μπροστά σε κανένα έγκλημα ενάντια στο λαό. Κατά την περίοδο της Χούντας χιλιάδες βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν, δολοφονήθηκαν, εξορίστηκαν.

Όλες οι κυβερνήσεις μετά την κατάρρευση της Χούντας υπηρέτησαν επίσης τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών και των διεθνών τους συμμάχων, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, των ΗΠΑ.

Σήμερα, η ΝΔ, αξιοποιώντας όλη τη βρώμικη δουλειά που είχαν κάνει οι προκάτοχοί της, του ΣΥΡΙΖΑ, προχώρησε τον Οκτώβρη στη «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» με τις ΗΠΑ, με την οποία η χώρα μετατρέπεται σε μια απέραντη βάση ακόμα και με πυρηνικά. Η Ελλάδα γίνεται στόχος, με ανυπολόγιστους κινδύνους σε περίπτωση περαιτέρω όξυνσης των ανταγωνισμών.

Η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της έχουν ως επίσημη πλευρά της ιδεολογίας τους τον αντικομμουνισμό με την απαγόρευση συμβόλων, κομμάτων, ψηφισμάτων ταύτισης του κομμουνισμού με το φασισμό.

Εντείνεται η καταστολή με την κατάργηση του ασύλου που ψήφισε στη Βουλή η ΝΔ, που δεν έγινε για να αδειάσουν τα πανεπιστήμια από την "ανομία", αλλά για να επιβάλουν "σιγή νεκροταφείου" στο Πανεπιστήμιο ΑΕ, για να σιγήσει κάθε φωνή που αμφισβητεί, που αντιστέκεται, να σβήσουν κάθε συλλογική διαδικασία μέσα από την οποία οι νέοι μπορούν να αποφασίσουν να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους. Η εξέγερση όμως του Νοέμβρη δείχνει ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος εκτός από την υποταγή…

Ο δρόμος του αγώνα, που διάλεξε ο λαός και η νεολαία ενάντια στη Χούντα, είναι και ο δικός μας δρόμος. Με όπλο την πείρα των αγώνων του χτες, προετοιμάζουμε τις νέες νικηφόρες αναμετρήσεις με τη δικτατορία του κεφαλαίου σήμερα, για την κοινωνία των αναγκών μας, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΪΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΙΣ 18:00 ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ (ΟΔΟΣ ΜΙΧΑΛΩΝ)

Ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ

46 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Για τους νέους που ενάντια στην αλλοτρίωση των καιρών συνεχίζουν να μάχονται την ανελευθερία και τις φασιστικές ιδεοληψίες, για τους μεγαλύτερους που αρνιούνται τη χειραγώγηση και τις αυταρχικές πρακτικές οποιασδήποτε δεσποτικής εξουσίας, για όλους τους δημοκρατικούς πολίτες που φυλάνε Θερμοπύλες αντιτασσόμενοι στον ετεροκαθορισμό, τον αυταρχισμό και την παραχάραξη των γεγονότων που προσπαθούν να επιβάλλουν οι φαύλοι και οι ανιστόρητοι. Για όλους εμάς, το Πολυτεχνείο ΖΕΙ...

to_ergatiko_kentro_tima_tin_exegersi_toy_polytehneioy

Σχετικά Άρθρα