Χίος, Σάββατο 20 Ιουλίου

Το Εργατικό Κέντρο Χίου για την Ημέρα της Γυναίκας

Δελτίο Τύπου
Πέμ, 07/03/2019 - 15:14

Η Ημέρα της Γυναίκας θεσμοθετήθηκε για να αναδείξει το ρόλο των γυναικών στην διαμόρφωση της ιστορίας και για να θυμίζει πως ασχέτως των όσων βημάτων έχουν ήδη γίνει στην (αυτονόητη) κατεύθυνση της ισότητας των δύο φύλων, είναι ακόμη πολλά που πρέπει να ακολουθήσουν.
Οι γυναίκες πλήττονται δυσανάλογα, από τις πολιτικές εργασιακής ανασφάλειας που εφαρμόζονται. Η όξυνση των προβλημάτων, που επέφεραν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές  στις εργασιακές σχέσεις, έχουν σοβαρές επιπτώσεις σε βάρος των γυναικών και μάλιστα, συνδέονται, σε πολλές περιπτώσεις, με την εγκυμοσύνη και την μητρότητα. Οι έγκυες εργαζόμενες, ή εργαζόμενες που μόλις έχουν επιστρέψει από άδεια μητρότητας, «παραγκωνίζονται», ή «υποβαθμίζονται» εργασιακά και όλο και συχνότερα, «σπρώχνονται» σε εκ περιτροπής απασχόληση, με αντίστοιχη μείωση αποδοχών.                                                              

Συχνά η οικονομική κρίση χρησιμοποιείται ως πρόφαση και μοχλός πίεσης από τους εργοδότες, ιδιαίτερα απέναντι στις γυναίκες εργαζόμενες, για καταπάτηση ωραρίου, αλλαγή μορφής εργασίας και (δυστυχώς με αυξητική τάση) για σεξουαλική παρενόχληση.                           

Με τις όποιες κοινωνικές δομές, που έχουν απομείνει, να καταργούνται, να υποβαθμίζονται, ή να μην επαρκούν (βρεφονηπιακοί σταθμοί, ολοήμερα σχολεία), οι γυναίκες αναγκάζονται να αναπληρώσουν το κοινωνικό κράτος, με διπλά και τριπλά ωράρια, φροντίζοντας παιδιά, ηλικιωμένους, αρρώστους, αποκλεισμένες στο σπίτι.

Έτσι, αντί η προσπάθεια για έξοδο από την κρίση, να οδηγήσει στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων όλου του δυναμικού της χώρας, ανδρών και γυναικών, τα συντηρητικά στερεότυπα έρχονται στο προσκήνιο, πιο έντονα  και οδηγούν σε  αποκλεισμούς. Οι πολιτικές αυτές, οξύνουν τις πατριαρχικές αντιλήψεις και οδηγούν σε έξαρση των φαινομένων βίας κατά των γυναικών και ιδιαίτερα της ενδοοικογενειακής βίας. Συμμετέχοντας ενεργά στους Συλλόγους και τα σωματεία μας, μπορούμε να ελπίζουμε πως δεν θα αντιμετωπίζουμε απλώς, αλλά θα έχουμε λόγο σε όσα μας αφορούν.  Αντλώντας δύναμη από την μέχρι τώρα πορεία μας και από ό, τι έχουμε καταφέρει, με σκληρές προσπάθειες, συσπειρωμένες γύρω από τα συνδικάτα μας.

Ως Εργατικό Κέντρο Χίου, πιστεύουμε βαθιά, πως η ελπίδα μιας νέας άλλης πολιτικής στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, περνάει μέσα από τη συλλογικά οργανωμένη δράση που στηρίζεται σε συνειδητοποιημένους και ενεργούς πολίτες. Πιστεύουμε βαθιά, πως η συμμετοχή όλων μας και κυρίως των νέων γυναικών,  θα δώσει  ώθηση σ’ αυτή την προσπάθεια, με φρέσκιες ιδέες και νεανική ορμή, που τόσο έχουμε ανάγκη.

Οι γυναίκες ξέρουμε καλά, πως τα δικαιώματα μας, δεν χωράνε στο γκρίζο παρόν της κρίσης που βιώνουμε.

 

Σχετικά Άρθρα

Παρ, 19/07/2019 - 16:08

Σε σειρά υποστηρικτικών δράσεων προς τους προσκυνητές της Αγίας Μαρκέλλας θα προχωρήσει το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χίου την Κυριακή 21 Ιουλίου παραμονή της εορτής της Αγίας.

Συγκεκριμένα ειδικά προς τούτο συνεργεία θα προσφέρουν νερό και αναψυκτικά στους πεζοπόρους προσκυνητές και θα διανέμουν ενημερωτικό υλικό αντιπυρικής προστασίας στα διερχόμενα αυτοκίνητα. 

Τα συνεργεία θα βρίσκονται από τις 7.00 μ.μ. της Κυριακής στα ακόλουθα σημεία: Γιαννάκι, Κόμβος Σιδηρούντας, μετά τη Βολισσό.

Θερμές ευχαριστίες εκφράζονται:

Στο Επιμελητήριο Χίου και τους κ. Ζ. Μαϊστράλη και κα Αν. Λιβανού  για την επικοινωνία με τους επαγγελματίες:

  • Αντιπροσωπείες Αθηνάδη
  • Εμπορική ΕΠΕ
  • ΑΜΠΕΛΟΣ ICE
  • ΒΙΚΟΣ
  • Σίμο Παπαλεωνίδα
  • ΧΑΡΑ Super Market

 

Επίσης απευθύνονται ευχαριστήρια στην Ιχθυόσκαλα Χίου και τον  Κ. Στούπο και στις εθελοντικές ομάδες Αγ. Γεωργίου Συκούση, Λιθίου, Όμικρον.