
Ο υπέροχος παραδοσιακός χειροποίητος τραχανάς με την πατροπαράδοτη Καμπούσικη μοναδική συνταγή και το πρόσθετο συστατικό της αγάπης που αναμιγνύουν οι Εθελόντριες του Ερυθρού Σταυρού Χίου, μαζί με το εξαιρετικό τραχανόχορτο της Χιακής γης που μόνες τους μαζεύουν κάθε χρόνο, είναι σχεδόν έτοιμος για το Χιακό κοινό, που περιμένει κάθε χρόνο πως και πως να τον προμηθευτεί στην Κεντρική Καλοκαιρινή Εκδήλωση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ενισχύοντας με την αγορά του το Κοινωφελές, πολυσήμαντο και ανεκτίμητο έργο του.
Στην Αίθουσα Νεότητος του Αγίου Αρτεμίου, όπου οι Εθελόντριες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Χίου συγκεντρώνονται τις τελευταίες μέρες και εργάζονται πάνω στα τελικά στάδια της ολοκλήρωσης και της συσκευασίας του τραχανά(και όχι μόνο...πλήθος άλλα Χιώτικα παραδοσιακά προ'ι'όντα παράγουν, όπως γλυκά, μαρμελάδες, ζυμαρικά κ.ο.κ.) η Άννα Κλαδιά πραγματοποίησε αναλυτικό ρεπορτάζ με τις πρωταγωνίστριες των εργασιών, που μίλησαν για τη διαδικασία της προετοιμασίας του τραχανά και έδειξαν στην πράξη, on camera, τον τρόπο που απλώνεται, στεγνώνει και αλέθεται το ζυμωμένο μίγμα (τραχανόχορτο, ντομάτα, κρεμύδι, γιαούρτι, σιμιγδάλι αλέυρι κ.α.) για να πάρει τη μορφή που γνωρίζουμε όλοι μας και να φτάσει λαχταριστό και μυρωδάτο στο πιάτο μας, είτε σαν σούπα, εξαιρετικά θρεπτική και ωφέλιμη, είτε σαν γέμιση σε νόστιμες σπιτικές πίτες. Την όλη διαδικασία των εργασιών, μαζί με πολλές άλλες ενδιαφέρουσες και πολύ χρήσιμες, σχετικές πληροφορίες, μπορείτε να παρακολουθήσετε την Κυριακή στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV στην εκπομπή "Ακου να δείς τώρα".
Στις εργασίες για την παραγωγή του τραχανά που φτιάχνουν οι Εθελόντριες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Χίου και έχει γίνει ανάρπαστος (αλλά και σ' όλα τ' άλλα προϊόντα) βοηθούν και άντρες εθελοντές που προσφέρουν πολλά, υπό την καθοδήγηση των έμπειρων, χαμογελαστών νοικοκυρών, που δεν παρέλειψαν να τους ευχαριστήσουν για τη συμβολή τους. Όλοι, γυναίκες και άντρες, μικροί και μεγάλοι, που συμμετέχουν σ' αυτές τις εργασίες, προσφέρουν από το χρόνο που δεν έχουν με πολύ αγάπη και φροντίζουν να εξασφαλίζουν ώρες για αυτόν τον σκοπό από το χρόνο που θα μπορούσαν κάλλιστα να χρησιμοποιήσουν για ξεκούραση και εκδρομές με τις οικογένειές τους ή να τον αξιοποιήσουν στις εργασίες τους.
Θερμές ευχαριστίες απηύθυναν οι Εθελόντριες του Ερυθρού Σταυρού Χίου και στην Επιχείρηση-Εστιατόριο ''Pizza Palace'', που τους διέθεσε το ζυμωτήριο του, για τη διευκόλυνση και την επιτάχυνση των εργασιών και την καλύτερη διαχείριση των ποσοτήτων, που κάθε χρόνο αυξάνονται, γιατί ο κόσμος της Χίου αγάπησε τον Παραδοσιακό, Χιώτικο, χειροποίητο, αγνό και πατροπαράδοτο τραχανά με την ανάρπαστη Καμπούσικη συνταγή, που φτιάχνουν οι Εθελόντριες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Χίου και κάθε χρόνο τον περιμένει και τον ζητά.
Δημήτρης Ζαφείρης







































