Εξηγήσεις στα Καμπόχωρα για τη χρήση της ΒΙΑΛ

Μεμονωμένες οι αντιδράσεις, σημειώνει ο Αντιδήμαρχος, Γ. Ζώας
Τρί, 29/09/2015 - 15:29

Τα πλάνα της χρήσης των εγκαταστάσεων της ΒΙΑΛ για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών παρουσιάστηκαν το απόγευμα του Σαββάτου σε συνέλευση κατοίκων των Καμποχώρων που έγινε στο πρώην ΚΑΠΗ στο Χαλκειός, με αφορμή μεμονωμένες αντιδράσεις για το ενεχόμενο υποβάθμισης της περιοχή,  γεγονός που φάνηκε και από τη μικρή συμμετοχή κατοίκων στη συνέλευση.

Ο Δήμαρχος, ο Αντιπεριφερειάρχης, ο Αστυνομικός Δ/ντής, οι αντιδήμαρχοι Δ.Καράλης, Γ. Ζώας και Γ. Μπελέγρης, δημοτικοί σύμβουλοι της περιοχής και εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, που θα αναλάβουν τη λειτουργία του χώρου, ενημέρωσαν για τις προθέσεις που υπάρχουν για την αξιοποίηση του συγκεκριμένου χώρου.

Όπως ανέφερε στην «Α» ο Γ. Ζώας στο σχεδιασμό προβλέπεται ότι η έκταση της ΒΙΑΛ θα περιφραχθεί και ο χώρος διαμορφωθεί (τουαλέτες κ.λ.π.) ώστε να καλύπτει τις ανάγκες παραμονής των προσφύγων και μεταναστών μέχρι την ολοκλήρωση της ταυτοποίησής τους που θα γίνεται εκεί, σύντομο χρονικό διάστημα, αφού αστυνομία και λιμενικό θα «εγκαταστήσουν» στελέχη τους στο κέντρο. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασία και αφού οι πρόσφυγες λάβουν τα έγγραφα που θα τους επιτρέπουν να κυκλοφορούν ελεύθερα, υπάρχει πρόβλεψη να εκτελούνται δρομολόγια του ΚΤΕΛ για μεταφορά τους στην πόλη, ενώ πιάτσα έχουν ζητήσει να δημιουργήσουν και τα ταξί.
Υπό συζήτηση είναι και η πρόταση να γίνουν υποδομές ώστε ταξιδιωτικά γραφεία να έχουν γκισέ στον ίδιο χώρο για να εκδίδουν απ’ευθείας ακτοπλοϊκά εισιτήρια τα οποία θα παραλαμβάνουν οι πρόσφυγες.

«Αν δεν τελειώσει το κτήριο δεν πρόκειται να μεταφερθούν εκεί πρόσφυγες και μετανάστες», διαβεβαίωσε ο κ. Ζώας, λέγοντας επίσης ότι όλα αυτά αποτελούν μέρος ενός σχεδίου η υλοποίηση του οποίου θα εξαρτηθεί και από άλλους παράγοντες, όπως π.χ. η αγορά του κτηρίου της ΒΙΑΛ με τη λήψη δανείου από το Δήμο, θέμα που θα συζητηθεί στην αυριανή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Πάντως για να καμφθούν οι όποιες αντιδράσεις – ακόμη και μεμονωμένες- στην τοπική κοινωνία των Καμποχώρων σημείωσε ότι ως αντισταθμιστικό όφελος θα μπορούσε να αποδώσει η εκχώρηση θέσεων εργασίας που θα απαιτηθούν για τη λειτουργία του κέντρου, σε κατοίκους της περιοχής.

Σχετικά Άρθρα