Έζησα την πρώτη ...οικειοθελή πτώση πιλότου

Η τρομακτική εμπειρία του Σταύρου Μιχαηλίδη - Ναυάρχου Λ.Σ. εν αποστρατεία
Δείτε το Βίντεο
Παρ, 27/03/2015 - 17:55

Με νωπή την αεροπορική τραγωδία στις Αλπεις, όπου απ’ ό,τι φαίνεται από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο συγκυβερνήτης επωφελήθηκε από τη στιγμιαία απουσία του Κυβερνήτη, ρίχνοντας το αεροπλάνο στα βράχια, μαζί με 150 επιβάτες, ο Σταύρος Μιχαηλίδης, Ναύαρχος εν αποστρατεία σήμερα, ρωτήθηκε για ένα παρόμοιο συμβάν τον Γενάρη του 1992, στο οποίο υπήρξε αυτόπτης μάρτυς.

“Ήμουν με άδεια, θυμάται, όταν συνέβη το ναυάγιο του COTTY 1 στο Ταίναρο, με πλήρωμα και πολλούς Χιώτες. Τότε ήμουν Ανθυποπλοίαρχος και υπηρετούσα ως πιλότος στα αεροσκάφη του Λιμενικού Σώματος. Επειδή είχε ναυαγούς Χιώτες ζήτησα να πετάξω σε αεροπλάνο έρευνας και διάσωσης, κάτι που έγινε με συγκυβερνήτη εμένα, Κυβερνήτη έναν αρχαιότερο συνάδελφό μου και έναν εκπαιδευόμενο δικό μου. Κάποια στιγμή ενώ πετάγαμε γίνεται το εξής, που σημειώστε συνέβη πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Με εμένα να μην συνειδητοποιώ αν βλέπω καλά ή τα έχω χάσει, ο Κυβερνήτης άνοιξε την πόρτα και έπεσε στο κενό. Πρόλαβα ενστικτωδώς να τον βουτήξω απ’ το μανίκι αλλά σε δευτερόλεπτα μέσα το κορμί του είχε φύγει και στα χέρια μου βρισκόταν το άδειο σακάκι. Ειδοποίησα τον πύργο ελέγχου, που δεν πίστευαν τι άκουγαν και προσγείωσα το αεροπλάνο. Δεν θα ξεχάσω, για δευτερόλεπτα πάντα, το βλέμμα του εξαίρετου κατά τα άλλα Κυβερνήτη. Ήταν σαν να μην με έβλεπε, σαν να ήταν άλλος άνθρωπος, σαν να είχε φύγει το μυαλό απ’ το κεφάλι του.”

Τι πρέπει να γίνει κατά τη γνώμη του;  Ο Σταύρος Μιχαηλίδης δεν σκέφθηκε πολύ.

“Να γίνονται ψυχιατρικοί έλεγχοι ουσίας κάθε έξι μήνες, να γίνεται αυστηρός έλεγχος και να μην υπάρχει χαλάρωση. Αλλιώς, όπως κατέληξε, από την εμπειρία μου αυτή λέω με βεβαιότητα, ότι όποιος θέλει να θέσει τέλος στη ζωή του, δεν τον σταματά κανείς και με τίποτα”. 

 

Σταύρος Μιχαηλίδης - Ναύαρχος Λ.Σ. εν αποστρατεία - "Έζησα την πρώτη οικειοθελή πτώση πιλότου...'

Σχετικά Άρθρα