Φωνή διεκδίκησης από τους Νέους Αγρότες για τα προγράμματα ενίσχυσης

Ζητούν αλλαγή των όρων για την κατανομή της πίτας, ώστε να μην είναι μονίμως αδικημένη η Χίος
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Τρί, 04/10/2022 - 14:34

Το δίκιο τους διεκδικούν Χιώτες νέοι αγρότες, κυρίως μαστιχοπαραγωγοί, που είναι επιλαχόντες στο πρόγραμμα νέων αγροτών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητώντας να ενταχθούν όλοι οι επιλαχόντες σ’αυτό.

Το πρωί αντιπροσωπεία τους, συνοδευόμενη από τον Πρόεδρο της ΕΜΧ, Γιώργο Τούμπο, είχε συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου, Παντελή Βρουλή, από τον οποίο ζήτησαν και έλαβαν τη συμπαράστασή του στο αίτημά τους για ένταξη αλλά και στην απαίτηση τους στο εξής τα προγράμματα που προκηρύσσονται να έχουν συγκεκριμένη χρηματοδότηση κατά Νομό και να λαμβάνουν υπ’οψιν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του πρωτογενή τομέα κάθε περιοχής.

Όπως είπε το μέλος της άτυπης συντονιστικής επιτροπής των νέων αγροτών, Θόδωρος Σαραντάκης, δυστυχώς και στο πρόγραμμα νέων αγροτών οι αναλογίες των δικαιούχων στους Νομούς της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ήταν διαφορετικές με τη Χίο να υστερεί σημαντικά αφού εγκρίθηκαν 64 αιτήσεις και εκτός έμειναν 96!

«Πρέπει να αλλάξει η κατανομή της πίτας στο Β. Αιγαίο», ανέφερε ο 32χρονος Θ. Σαραντάκης, ο οποίος είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, ασχολούμενος με τη μαστιχοκαλλιέργεια και μένει  στα Αρμόλια μαζί με την οικογένειά του.

Να σημειωθεί ότι τα κριτήρια μοριοδότησης που υπάρχουν και στο εν λόγω πρόγραμμα αλλά και σε άλλα από τα οποία θα μπορούσε να ωφεληθούν παραγωγοί της Χίου «κουμπώνουν» καλύτερα στα δεδομένα της αγροτικής παραγωγής ή της κτηνοτροφίας στη Λέσβο με αποτέλεσμα να μένουν εκτός νυμφώνος παραγωγοί από το νησί μας, που έχουν βάλει σκοπό να αλλάξει ο τρόπος διαχείρισης των προγραμμάτων.

“Αν δεν ληφθούν μέτρα τώρα, θα ξαναγίνει αυτή η κουβέντα σε λίγους μήνες που θα βγουν τα σχέδια βελτίωσης. Έχουμε την πιο δυναμική καλλιέργεια στο Βορείο Αιγαίο και σαν παραγωγή και σαν φορολογικά έσοδα στο κράτος, γι’αυτό και νομίζουμε ότι δικαιούμαστε να ζητάμε ισονομία”, τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΜΧ, Γ. Τούμπος και σημείωσε ότι με βάση τα ισχύοντα σήμερα οι μαστιχοπαραγωγοί μπαίνουν στα προγράμματα έχοντας εξ’αρχής μειωμένη μοριοδότηση κατά 23 μονάδες, έναντι άλλων υποψηφίων.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κος Σαραντάκης, αν αυτοί οι 90 και πλέον παραγωγοί από τη Χίο τύχαιναν χρηματοδότησης από το πρόγραμμα νέων αγροτών, αυτό εκτός από τη βελτίωση των συνθηκών παραγωγής -με την αγορά π.χ. μηχανημάτων- θα βοηθούσε σημαντικά και στην αύξησή της (π.χ. ενοικίαση κι άλλων σχοίνων) και εκτός του ότι αυτό θα είχε άμεσο αποτύπωμα στα έσοδά τους και στην παραμονή των ίδιων  και των οικογενειών τους στα χωριά μας, θα συνέβαλε καθοριστικά και στο ζητούμενο από την ΕΜΧ που είναι η αύξηση της συνολικής παραγωγής, λόγω της αυξημένης ζήτησης της μαστίχας.

allagi_oron_programmatos_zitoyn_oi_neoi_mastihoparagogoi

Σχετικά Άρθρα