Φτου & Βγαίνω: Η οδός Λάδης από... ναυμαχία σε... φαντασία

Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 18/09/2021 - 18:31

Η οδός Λάδης είναι μικρή σε μέγεθος αλλά μεγάλη σε ιστορία.

Θα μπορούσε να γίνει και μεγάλη σε… φαντασία αρκεί να μην την δούμε επιφανειακά.

Κατ΄αρχήν όποιοι σκέφθηκαν να δώσουν το όνομα αυτό στην παράλληλη με την Προκυμαία οδό, πρέπει να πήραν υπόψιν τους την θαλασσινή της γειτνίαση, αλλά και το ηρωϊκό του θέματος.

Η Λάδη βλέπετε είναι ένα νησάκι δυτικά της Μιλήτου και εκεί το 494 π.χ. έγινε μια μεγάλη Ναυμαχία, με αντιπάλους των ενωμένο στόλο των επαναστατημένων Ιώνων κατά των Περσών. Νικητές ήταν οι Πέρσες, αλλά ο ιστορικός μας παππούς Ηρόδοτος, αναφέρει την έντονη και δυναμική παρουσία 100 πλοίων από την Χίο.

Προς τιμήν λοιπόν της ιστορικής Ναυμαχίας, η Λάδης συναντάται με τον οδό Κανάρη, που ευτυχώς από την μια μόνο πλευρά της, γιατί από τις άλλες τρεις έχει εξαφανιστεί, διασώζει την ονομασία της και εισχωρεί αγκαλιάζοντας το Κάστρο σε σημείο… σκασμού.

Αυτό γιατί ως γνωστόν η Χούντα έστησε αυθαίρετα το γνωστό τσιμεντοκυτίο, στην μία πλευρά της Λάδης, ένα εξάμβλωμα, που ουδείς τολμά να γκρεμίσει και εδώ κολλάει η Λάδης με την… φαντασία, γιατί δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε όταν πέσει αυτό το άχρηστο Δημοτικό τώρα κτίριο, που στεγάζει κυρίως γραφεία Συλλόγων, που οι περισσότεροι είναι…σφραγίδες, ότι θα φανεί από την μία το Κάστρο και από την άλλη το εμβληματικό κτίριο της Εθνικής Τράπεζας.

Αν δεν υπήρχε η φαντασία και η τόλμη σε προηγούμενες Δημοτικές αρχές, σήμερα η οδός Λάδης θα είχε παραμείνει με τις παράγκες, που εξελίχθηκαν σε καταστήματα και ήταν κολλημένα πάνω στο Κάστρο και ευτυχώς γκρεμίστηκαν την δεκαετία του 1980.

Ενώ από την μία πλευρά της οδού υπάρχει το κτίριο του Υπεραστικού ΚΤΕΛ, και την άλλη ένας μικρός χώρος στάθμευσης με ένα ρυπογόνο κάδο απορριμμάτων, το δεύτερο χαρακτηριστικό της είναι τα άλλα δύο κτιριακά εξαμβλώματα του Τελωνείου, το ένα μια άχρηστη αποθήκη, που «τρώει» ένα μεγάλο μέρος του Λιμανιού και από την άλλη το αρχιτεκτονικό τερατούργημα του Τελωνείου, που σήμερα πληγωμένο από τους πρόσφατους σεισμούς στη… Σάμο, παραμένει άδειο μεν, εμπόδιο δε.

Αν δούμε λίγο μπροστά και αφήσουμε να δουλέψει η φαντασία μας θα δούμε ότι από το Λιμάνι «φωνάζει» αυτό που πρέπει να κάνουμε. Να γκρεμίσουμε τα εξαμβλώματα αυτά και να οδηγήσουμε, όπως έκαναν οι  προπαππούδες μας την θάλασσα να μπεί στην Τάφρο και αυτή να περιτριγυρίσει το Κάστρο.

Σήμερα ευτυχώς οι πάραγκες έφυγαν, που θυμούνται και οι παλιοί επαγγελματίες της περιοχής Μαρία Μανίκα και Σπύρος Μπουλάς και στη θέση τους δημιουργήθηκε η πλατεία Ηρώων Προσκόπων Μικρασίας, προς τιμήν των δεκάδων προσκόπων του Αϊδινίου, που σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους στην Μικρασιατική καταστροφή του 1922.

Η οδός καταλήγει στο Λιμάνι, αφού παρακάμπτει την παλιά Πόρτα Καστέλο, που ήταν η θαλάσσια πύλη του Φρουρίου.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Τζούμας

Εικονοληψία - φωτογραφίες: Κωστής Αναγνώστου & Παλιές φωτογραφίες Χίου

Επεξεργασία βίντεο: Νέλο Μέσι

ftoy_vgaino_stin_odo_ladis

Σχετικά Άρθρα