Χίος, Τετάρτη 3 Ιουνίου

Γ. Μπελέγρης: Βιάζονται να μας κρίνουν για την ανακύκλωση

Τέλος Αυγούστου οι νέοι κάδοι, που θα πολλαπλασιάσουν τους χώρους εναπόθεσης ανακυκλώσιμων υλικών
Τρί, 28/07/2015 - 15:04

«Ας περιμένουν ένα τρίμηνο και μετά ας μας κρίνουν αν κάνουμε καλά ή όχι την ανακύκλωση».

Το παραπάνω ζήτησε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Γιώργος Μπελέγρης με αφορμή τις βολές που δέχθηκε από την εταιρεία «Οικόπολις» η υπηρεσία του Δήμου η οποία από τις 23 Ιουλίου ανέλαβε το έργο της αποκομιδής των ανακυκλώσιμων υλικών, που μέχρι τώρα έφερνε σε πέρας η «Οικόπολις».

Κατά τον Αντιδήμαρχο η αποκομιδή γίνεται κανονικά από τους υπάρχοντες κάδους ανακύκλωσης χαρτιού, πλαστικού και αλουμίνιου ενώ τρεις συρμάτινοι κάδοι για χαρτόκουτες αφαιρέθηκαν από το εμπορικό κέντρο, γιατί βρίσκονταν κοντά σε καταστήματα εστίασης και δυστυχώς, ελλείψει παιδείας, είχαν μετατραπεί σε… σκουπιδοντενεκέδες.

Σημείο αναφοράς για την κομβική αλλαγή στην υπόθεση της ανακύκλωσης που προσδοκά να φέρει η δημοτική Αρχή, είναι – σύμφωνα με το Γ. Μπελέγρη- η αποστολή των 750 κάδων από την Ελληνική Εταιρείας Ανακύκλωσης συμπεριλαμβανομένων και εκείνων του γυαλιού, που θα δώσουν τη δυνατότητα να διευρυνθεί το δίκτυο, καθώς και η προμήθεια δύο μικρότερων οχημάτων αποκομιδής τα οποία βρίσκονται στην αναμονή. Όσον αφορά τους κάδους, η ενημέρωση από την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης που θα τους προμηθεύσεις αναφέρει ότι αυτό θα γίνει περί τα τέλη Αυγούστου.

Πάντως ο δρόμος για την… ανακύκλωση είναι ακόμη μακρύς, αφού με βάση τα στοιχεία του 1ου τριμήνου του 2015 μόλις το 3% των απορριμμάτων που παράγουμε στο νησί καταλήγει στην ανακύκλωση, ενώ στόχος του αντιδημάρχου είναι το ποσοστό αυτό να αυξηθεί το επόμενο διάστημα στο 10%.

Σχετικά Άρθρα

Τετ, 03/06/2020 - 17:58

Έχοντας διανύσει μια πρωτόγνωρη διαδρομή τους τελευταίους τρεις μήνες, το συγχρηματοδοτούμενο έργο “MELTEMI”, σεβόμενο τις υπάρχουσες συνθήκες, προβαίνει στο τρίτο και τελευταίο εκπαιδευτικό σεμινάριο (National Training Course), μέσω τηλεδιάσκεψης.

Αναλυτικότερα, την Πέμπτη 11 Ιουνίου και ώρα 10:00 π.μ., στο Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος” (Μιχαήλ Λιβανού 51) καθώς και στο Δημαρχείο της Χίου (Δημοκρατίας 2) θα πραγματοποιηθεί το τελικό εκπαιδευτικό σεμινάριο στο οποίο, θα εισακουστούν οι απόψεις όχι μόνο των εμπλεκόμενων φορέων και ενδιαφερόμενων μερών της Χίου, αλλά και των Δημάρχων - Αντιδημάρχων Καθαριότητας και Τουρισμού άλλων παράκτιων περιοχών. Σκοπός της συμμετοχικής διαδικασίας είναι η συνεκτίμηση των μέτρων που έχουν λάβει οι αντίστοιχες Τοπικές Αυτοδιοικήσεις για την αντιμετώπιση των θαλασσίων απορριμμάτων και η εξεύρεση των βέλτιστων πρακτικών που θα συμπεριληφθούν στην πρόταση για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης του προγράμματος MELTEMI ενάντια στα θαλάσσια απορρίμματα.

Το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, και το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» - Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, εταίροι του προγράμματος ΜELTEMI, καθώς και προσκεκλημένοι ειδικοί περιβαλλοντικών θεμάτων, θα συζητήσουν με εκπροσώπους ενδιαφερόμενων φορέων της Χίου και με Δημάρχους άλλων παράκτιων περιοχών για τα θαλάσσια απορρίμματα και τα εργαλεία που μπορούν να εφαρμοστούν καταλήγοντας στη διαμόρφωση της πρότασης Εθνικού Σχεδίου Δράσης, ένα σχέδιο δράσης με προτεινόμενες βέλτιστες πρακτικές για την αντιμετώπιση του προβλήματος των θαλασσίων απορριμμάτων.

Ολοκληρώνοντας, θα θέλαμε να επισημάνουμε πως το Ίδρυμα ‘Μαρία Τσάκος’, που είναι υπεύθυνο για την ομαλή υλοποίηση της δράσης, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης από τον κορωνοϊό, για τα άτομα που θα παρευρίσκονται στο Ίδρυμα ‘Μαρία Τσάκος’ και στο Δημαρχείο την ημέρα της τηλεδιάσκεψης, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες που ορίζει ο ΕΟΔΥ.

Λίγα λόγια για το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα «MELTEMI»

Το έργο χρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους και ανήκει στο πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας ‘Interreg Balkan - Mediterranean.

Στο MELTEMI, υπό τον συντονισμό του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, συμμετέχουν οκτώ εταίροι από τέσσερις χώρες, την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, και την Κύπρο.

Στο εταιρικό σχήμα συμμετέχει και το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» - Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης.

Το έργο MELTEMI έχει τη δυνατότητα να συμβάλει αποτελεσματικά στην προστασία των ακτών και του θαλάσσιου περιβάλλοντος από τα απορρίμματα. Προς αυτήν την κατεύθυνση και μέσω των δράσεων του έργου, στόχος είναι να συνταχθεί όλη η κοινωνία της Χίου, ώστε τα θαλάσσια απορρίμματα να αποτελέσουν παρελθόν.