Γ. Ξενάκης: «Θέλουμε να δώσουμε κίνητρα στο νέο κόσμο να παραμείνει στα χωριά»

Δείτε το Βίντεο
Δευ, 25/07/2022 - 15:08

Στην ανάγκη ύπαρξης Βρεφονηπιακού Σταθμού Μαστιχοχωρίων, αναφέρθηκε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δ. Χίου, Γιάννης Ξενάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Αλήθεια».

Ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχει πρόβλημα με το κτήριο του π. δημοτικού σχολείου της Βέσσας, όπου από την προηγούμενη δημοτική αρχή προγραμματιζόταν να στεγαστεί ο σταθμός, γιατί το συγκεκριμένο κτήριο μπορεί να φιλοξενήσει μόνο 18 με 20 παιδιά, την ώρα που ολόκληρη η εν λόγω δημοτική ενότητα, έχει καταθέσει ήδη στο Δήμο 34 αιτήματα από γονείς, για βρέφη και νήπια.

Ο κ. Ξενάκης τόνισε ότι μόνο από το Πυργί 44 παιδιά κάνουν τη διαδρομή 44 χιλιομέτρων καθημερινά για να παρακολουθήσουν το μαθησιακό τους πρόγραμμα.

Στη συνέχεια ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών αναφερόμενος στην έρευνα της δημοτικής αρχής δήλωσε ότι υπήρξε η εξεύρεση 2 κτηρίων στην περιοχή των Αρμολίων, τα οποία όμως κρίθηκαν ακατάλληλα.

Υπογράμμισε δε ότι Δήμος δεν έχει στην κατοχή του κάποιο οικόπεδο, ούτε στα Αρμόλια, ούτε στο Πυργί, με τις συνθήκες να τον οδηγούν να απευθυνθεί στην Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου για το παλιό Ελαιοτριβείο, ένα κτήριο που ανήκει στην Ένωση, έκτασης 250 τετραγωνικών μέτρων με οικόπεδο 3 στρεμμάτων περιμετρικά του Πυργίου.

Το κτήριο αυτό λόγω παλαιότητας έχει πρόβλημα στατικότητας, οπότε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου πρότεινε είτε να γκρεμιστεί με την ευχέρεια να δημιουργηθεί επιπλέον χώρος για τη δημιουργία παιδικής χαράς και χώρου στάθμευσης οχημάτων ή εναλλακτικά θα έπρεπε να βρεθεί ένα οικόπεδο στο Πυργί ή στα Αρμόλια που θα στεγάσει τον σταθμό.

Το χρηματοδοτικό πρόγραμμα που υπάρχει και διατίθεται στο Δήμο καλύπτει στην πρώτη περίπτωση το γκρέμισμα του κτηρίου και την αναδόμησή του από την αρχή, ενώ στη δεύτερη περίπτωση ο Δήμος θα καλούταν να αγοράσει εν νέου οικόπεδο χωρίς να προβλέπεται κάποια χρηματοδοτική ενέργεια γι' αυτή την κίνηση.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΜΧ -από την πελυρά του ιδιοκτήτη- ενέκρινε ομόφωνα την απόφαση να παραχωρήσει το κτήριο του παλιού Ελαιοτριβείου στο Δήμο, με τον Δήμο να ετοιμάζει τη σύνταξη χρησιδανείου, για 30 χρόνια δωρεάν παραχώρησης του κτηρίου.

Μετά την παραχώρηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί η ένταξη του έργου στο ΦΕΚ, να χρηματοδοτηθεί και να πραγματοποιηθεί η καθαίρεση των υποδομών και η αναδόμησή τους από την αρχή, εργασίες που υπολογίζεται να υλοποιηθούν σε 2 με 3 χρόνια όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ξενάκης.

parahorithike_apo_tin_emh_to_ktirio_sto_pyrgi_gia_paidiko_stathmo

Σχετικά Άρθρα