Για μια συνταγή φαρμάκων από το Νοσοκομείο, στο Κέντρο Υγείας και από εκεί στο... πουθενά

Ν.Ταναϊνης: Κακώς οι νοσοκομειακοί γιατροί που εξετάζουν ασθενείς δε δίνουν ηλεκτρονική συνταγή
Δευ, 09/09/2019 - 14:44

Τα προβλήματα υποστελέχωσης των δομών υγείας αναδεικνύει καταγγελία που έκανε μέσω του Ράδιο «Α» η Καλλιόπη Θεοχάρους η οποία προσπαθώντας να συνταγογραφήσει σήμερα κάποια φάρμακα στο Κέντρο Υγείας Χίου δεν βρήκε ούτε παθολόγο, ούτε γενικό γιατρό, ούτε ΩΡΛ.

Η συνταγή αφορούσε την φοιτήτρια κόρη της που σπουδάζει στη Χίο και κατάγεται από την Ξάνθη και το Σάββατο είχε εξεταστεί από Νοσοκομειακό γιατρό ο οποίος την παρέπεμψε στο Κέντρο Υγείας για να της γράψουν τη συνταγή τη Δευτέρα, όμως όπως προαναφέραμε έφυγε άπραγη, οπότε θέλησε να δημοσιοποιήσει το γεγονός, εκφράζοντας την αγανάκτηση του πολίτη που δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί – αν και έχει ασφάλεια- από το κράτος.

Μάλιστα επειδή στο Κέντρο Υγείας στεγάζεται και η ΤΟΜΥ (τοπική μονάδα υγείας) απευθύνθηκε στη γιατρό που υπάρχει εκεί μήπως και της γράψει τα φάρμακα κάτι που επίσης δεν μπορούσε να γίνει, όχι επειδή δεν ήθελε η γιατρός, αλλά γιατί το ίδιο το σύστημα δεν μπορεί να δεχτεί έκτακτο περιστατικό, παρά μόνο τα ήδη προγραμματισμένα με ραντεβού!

Σε επικοινωνία που είχαμε με το Νίκο Ταναϊνη, Υπεύθυνο της Μονάδας Υγείας του Κέντρου Υγείας Χίου, επισήμανε ότι τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα με τις ελλείψεις γιατρών τώρα που έφυγε και ο Παντελής Βρουλής (ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα αντιπεριφερειάρχη, αλλά ούτως ή άλλως λόγω συνταξιοδότησης θα αποχωρούσε μέχρι τέλος του έτους), ενώ ακόμη και οι όποιοι αγροτικοί γιατροί υπάρχουν καλούνται να καλύψουν τα κενά των ιατρείων, με προτεραιότητα σε εκείνα των Ψαρών και των Οινουσσών.

Οσον αφορά τους υπόλοιπους μόνιμους γιατρούς  σημείωσε ότι και ο ΩΡΛ είχε άδεια όπως και ο γιατρός γενικής ιατρικής όμως ο ίδιος επισήμανε ότι τουλάχιστον για τη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως και για πολλές άλλες που αφορούν ασθενείς που εξετάστηκαν στο νοσοκομείο, δεν θα έπρεπε να υπάρχει παραπομπή τους από το νοσοκομειακό γιατρό στο κέντρο υγείας αλλά η ηλεκτρονική συνταγή να δίνεται απευθείας από τον γιατρό του νοσοκομείου που εξέτασε την ασθενή.

«Είναι σύνηθες να στέλνουν τους ασθενείς στο Κέντρο για να γράψουν τη συνταγή, όμως αυτό δεν πρέπει να γίνεται. Το έχουμε επισημάνει αλλά η μόνιμη απάντηση είναι ότι έχουν φόρτο εργασίας. Ωστόσο ο κάθε γιατρός είναι υποχρεωμένος να βάλει ηλεκτρονικά τη σφραγίδα του και αναλάβει και την ευθύνη γι’αυτό που γράφει», είπε ο κος Ταναϊνης .

Όλο αυτό βέβαια δεν οδηγεί πουθενά, αφού και οι νοσοκομειακοί επικαλούνται φόρτο εργασίας, ελλείψεις προσωπικού, επιβάρυνση του έργου τους και με την παροχή πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας, γιατί είναι υποστελεχωμένες οι αρμόδιες γι’αυτό το σκοπό δομές κ.ο.κ. και στο μεταξύ ο πολίτης αντιμετωπίζει καταστάσεις όπως αυτή της κας Θεοχάρους.

 

Σχετικά Άρθρα