
Παρουσία αρκετού κόσμου πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης 23 Αυγούστου 2022, έξω από το κατάστημα Mastihashop στην προκυμαία της Χίου, η τελική φάση του πρώτου διαγωνισμού ζαχαροπλαστικής με σκόνη από χιώτικο μανταρίνι, που οι πάνω από 150 συμμετέχοντες προμηθεύτηκαν από την Mediterra, προκειμένου να δημιουργήσουν τις γλυκές προτάσεις τους.
Από την πρώτη φάση του διαγωνισμού είχαν προκριθεί από 3 άτομα σε κάθε μία από τις τρεις κατηγορίες (παραδοσιακής ζαχαροπλαστικής, χωρίς γλουτένη, χωρίς ζάχαρη) και το βράδυ της Τρίτης οι 10 διαγωνιζόμενοι (γιατί στην παραδοσιακή ζαχαροπλαστική προκρίθηκαν λόγω ισοψηφίας 4 διαγωνιζόμενοι), έφεραν ξανά τα γλυκά τους για να τα βαθμολογήσουν, παρουσία κοινού αυτή τη φορά, τα μέλη της κριτικής επιτροπής που απαρτιζόταν από τους: Χριστόφορο Πέσκια, Αντώνη Σελέκο, Πολυχρόνη Δαμαλά, Στέφανο Κόβα, Γιάννη Λινό, Αγγελική Θρουβάλα και Σταμάτη Διαμάντα.
Υπομονετικά, λοιπόν, τα δοκίμασαν όλα και ανέδειξαν από μία νικήτρια σε κάθε κατηγορία και μία σούπερ νικήτρια. Στην κατηγορία παραδοσιακής ζαχαροπλαστικής αλλά και νικήτρια όλων στέφθηκε η Στέλλα Φρυδά που είχε φτιάξει τριγωνάκια (καμπούσικη συνταγή), στην κατηγορία γλυκών χωρίς γλουτένη την πρώτη θέση πήρε η Φαίδρα Γιαννέλου -αποδεικνύοντας ότι δεν έχει ταλέντο μόνο στη μουσική αλλά και στη ζαχαροπλαστική- με παγωτό μανταρίνι και τριμμένο αμύγδαλο-φουντούκι και στην κατηγορία γλυκών χωρίς ζάχαρη νικήτρια αναδείχθηκε η Ασπασία Καλφοπούλου με μαλακά κουλουράκια που περιείχαν εκτός τη σκόνη μανταρινιού, ανθότυρο.
Η κάθε νικήτρια κέρδισε από μία κουζινομηχανή KENWOOD chef, ενώ η κα Στέλλα Φρυδά, σαν υπερνικήτρια, κέρδισε και ένα ποδήλατο IDEAL MEGISTO. Ο Ιάσων Καρτάλης, μόλις 15 ετών, και μοναδικός εκπρόσωπος του ανδρικού φύλου στην τελική φάση, κέρδισε ένα δείπνο 4 ατόμων στο εστιατόριο του Χριστόφορου Πέσκια «Dopios», στο κέντρο της Αθήνας, ένα διήμερο μαθημάτων μαγειρικής-ζαχαροπλαστικής από τον Πολυχρόνη Δαμαλά και μαθήματα παρασκευής πανετόνε από τον Αντώνη Σελέκο στο εργαστήριό του στο Παγκράτι.
Όλοι οι κριτές -Χιώτες και μη- που πήραν μέρος, έκαναν λόγο για ένα πρωτοποριακό προϊόν, τη σκόνη μανταρινιού, αφού αν βγει στην παραγωγή θα τους γλυτώσει από πολύ κόπο στη διαχείριση αυτού του ακατέργαστου διαμαντιού της Χίου. Και ίσως, όπως επεσήμανε ο Δ/νων Σύμβουλος της Mediterra, Γιάννης Μανδάλας να αποτελέσει και μια λύση για το μοναδικό σε άρωμα χιώτικο μανταρίνι που τώρα δεν αξιοποιείται όσο θα έπρεπε. Σημειωτέον η σκόνη μανταρινιού παράγεται με τη μέθοδο της λυοφιλίωσης ή κρυοξήρανσης κάτι που κάνει το προϊόν πολύ πιο εύχρηστο χωρίς να χάνει καμία από τις γευστικές ή θρεπτικές ιδιότητές του.
Στο τέλος της εκδήλωσης το κοινό είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει τα γλυκά των διαγωνιζόμενων και να έχει και εκείνο άποψη για την προσπάθειά τους.
















































