Η εκκλησία σέβεται την ιατρική επιστήμη, δεν απαγορεύει αλλά προτρέπει

Συνέντευξη με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Κληρικών Χίου, με αφορμή τη συζήτηση για τις λειτουργίες στην εκκλησία και τον κορωνοϊό
Ακούστε το ηχιτικό
Πέμ, 12/03/2020 - 15:40
Ηχητικό απόσπασμα: 

Η εκκλησία δεν απαγορεύει, αλλά προτρέπει, σέβεται την ιατρική επιστήμη αλλά ακολουθεί και όλα αυτά που πρεσβεύει χρόνια τώρα και που ίσχυαν και πριν τον κορωνοϊό, όσον αφορά την αντιμετώπιση των ασθενών.

Στα παραπάνω συνοψίζονται τα λεγόμενα του Προέδρου του Συνδέσμου Κληρικών Χίου, πατέρα Γεώργιου Κωνσταντίνου σε συνέντευξη που παρεχώρησε στο Ράδιο «Αλήθεια» με αφορμή τον θόρυβο που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες, λόγω των έκτακτων μέτρων που λαμβάνονται για την πρόληψη της επέκτασης του κορωνοϊου στη χώρα μας και τη συμμετοχή ή όχι των πολιτών στις εκκλησιαστικές λειτουργίες .

«Σεβόμενοι την ιατρική επιστήμη – αυτό κάνει και η εκκλησία της Ελλάδος και της Αμερικής και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με ίδιες ανακοινώσεις που μπορεί να αλλάζουν στον τρόπο που γράφονται - έχουμε συστήσει ήδη στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού αλλά και σε όσους ανθρώπους έχουν υποψία ιώσεως ή ασθενειας  να κάθονται στο σπίτι τους. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει σε τύπο απαγόρευσης, αλλά σε μορφή προτροπής.», επισήμανε ο πατέρας Γεώργιος.

Αναφορικά με το θέμα της Θείας Κοινωνίας τόνισε ότι πρόκειται καταρχήν για ένα ζήτημα προσωπικό, που έχει να κάνει με την πίστη του καθενός και δεν είναι ανακοινώσιμο δημοσίως, ενώ όσον αφορά το ρόλο της εκκλησίας, θα συνεχίσει να πράττει ότι εδώ και 2.000 χρόνια, ακόμη – όπως είπε χαρακτηριστικά – και σε εποχές με πιο μεταδοτικές λοιμικές ασθένειες που δεν προσδοκούσαμε σε 2 μήνες να έχουμε το εμβόλιο....

«Αν κάποιος είναι ασθενής θα μένει στο σπίτι του και θα πηγαίνει εκεί ο ιερέας να τον κοινωνά», κατέληξε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών.

Ο π. Γεώργιος δεν παρέλειψε να καταδικάσει την επιθετική κριτική που ασκείται - όπως είπε - με επίκεντρο την ορθόδοξη Χριστιανοσύνη και όχι άλλες θρησκείες, με αφορμή την μετάδοση του κορωνοϊού, θεωρώντας ότι σε κάποιες των περπτώσεων ο λόγος αυτών που καταφέρονται της λειτουργίας της εκκλησίας  γίνεται ακόμη και ρατσιστικός. Τέλος, επισήμανε ότι προφανώς και οι αναφορές του Πρωθυπουργού για την συνάθροιση πολιτών για θρησκευτικές λειτουργίες αφορούσε όλες τις θρησκείες και λατρευτικούς χώρους που υπάρχουν στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων μουσουλμάνων και καθολικών.

 

Ανακοίνωση του ΙΣΚΕ

Στο θέμα αυτό αναφέρεται και σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Ι. Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδας.

Αναλυτικά αναφέρει:

"Με την εμφάνιση του ιού Covid-19 εντείνεται η  επιθετικότητα εναντίον της Εκκλησίας και του Κλήρου από τους γνωστούς κύκλους αλλά και μεμονωμένα άτομα, οι οποίοι με μίσος τις περισσότερες φορές αλλά και με αρκετή δόση ειρωνείας ρίχνουν το δηλητήριο τους. Ακούσαμε αυτές τις μέρες να μιλούν ακόμα και για χωρισμό Εκκλησίας και κράτους και πραγματικά δεν μπορούμε να καταλάβουμε πως σχετίζεται το θέμα της προσβολής των ανθρώπων από τον ιό με το θέμα του χωρισμού Εκκλησίας – Κράτους.

Αυτό που μας παραξενεύει είναι το ότι δεν ακούσαμε κανέναν να λέει πως πρέπει να εντείνουμε την προσευχή μας, να γονατίσουμε μαζί με τον ψαλμωδό και να σιγοψιθυρίσουμε αυτό το οποίο επίκαιρα ακούσαμε (Πέμπτη της β΄ εβδομάδος των Νηστειών), «Πεπτωκότας ανάστησον ημάς αποστραφέντας επίστρεψον …. ο της γης συνέχων τα σύμπαντα Θεός».

Αντ’ αυτού πλεονάζουν οι άναρθρες κραυγές ωσάν να έχουν ανοίξει οι πύλες του Άδου και ζητούν να κλείσουν οι Ναοί την στιγμή που με δικούς τους υπολογισμούς οι εκκλησιαζόμενοι είναι το 2% του πληθυσμού και κατά πολύ λιγότεροι εκείνοι που κοινωνούν.

Είναι οι υποκριτές που ενδιαφέρονται δήθεν για το καλό των συνανθρώπων τους φθάνει μόνον αυτοί να μην είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι και μάλιστα πιστοί.

Αυτοί που ψήφισαν τον αντιρατσιστικό νόμο (για τον οποίο μόνο ο Ι.Σ.Κ.Ε. αντέδρασε) δεν εννοούν ότι στρέφονται ρατσιστικά απέναντι στο μεγαλύτερο κομμάτι του Ελληνικού λαού που θρησκεύεται.

Παρ’ όλα αυτά επειδή ο Ιερός Κλήρος της  Πατρίδας μας ουδέποτε είχε διχαστικό λόγο και επειδή γνωρίζει πως και αυτοί που επιτίθενται εναντίον της Εκκλησίας και του έθνους είναι παιδιά της ίδιας μάνας, της Ελλάδος, που κάπου στην πορεία της ζωής τους ξεστράτησαν και στράφηκαν εναντίον της, προσεύχεται γι’ αυτούς όπως τους δώσει ο Κύριος πνεύμα συνέσεως για να δουν και καταλάβουν τα αυτονόητα.

Όσον αφορά τον κίνδυνο που μπορεί να προέλθει από τον συνωστισμό σε κλειστούς χώρους, ως Ι.Σ.Κ.Ε., συντασσόμεθα απόλυτα με τις οδηγίες του κράτους και τους αρμόδιους φορείς. Δεν μπορούμε να ρισκάρουμε και να κινδυνεύσουν ζωές εξ αιτίας της ανευθυνότητας μας.

Εδώ όμως έγκειται το θέμα της ελευθερίας του καθενός.

Θεωρούμε πως δεν μπορούμε να οδηγήσουμε τους ανθρώπους, ιδίως όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή όσους έχουν νοσήσει, σε στιγματισμό αλλά να τους ενημερώσουμε κατάλληλα, ώστε να καταλάβουν τι είναι καλό (σωτήριο) για τους ίδιους  αλλά και για τους συνανθρώπους τους, χωρίς κινδυνολογίες και χωρίς υπέρμετρο ζήλο όπως σε μερικές περιπτώσεις παρατηρείται.

Κάθε άλλη ενέργεια απ’ όπου και αν προέρχεται θα θεωρηθεί από τον Ιερό Κλήρο ως ευθεία επίθεση κατά της Εκκλησίας."

Σχετικά Άρθρα