Χίος, Τρίτη 16 Ιουλίου

Η επέτειος των Σφαγών της Χίου στο Μελανιός

Δευ, 15/04/2019 - 10:11

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μελανιούς «Η Μέλαινα ΄Ακρα» ενημερώνει ότι, σύμφωνα με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, η τιμή της μνήμης των μαρτυρικών θυμάτων των Σφαγών της νήσου μας το 1822 θα πραγματοποιηθεί φέτος στο Μελανιός  τη δεύτερη Κυριακή μετά το Πάσχα, στις 12 Μαΐου,  βάσει του προγράμματος που θα ανακοινώσει προσεχώς η Περιφερειακή Ενότητα Χίου. Προσκαλεί δε   τη χιακή κοινωνία να προσέλθει για τη σχετική τιμή στον τόπο, όπου συντελέστηκε η μεγαλύτερη θυσία για την Εθνική μας Παλιγγενεσία (10.000 νεκροί και 12.000 αιχμάλωτα γυναικόπαιδα), και κάθε σχεδόν σημερινή οικογένεια έχει κάποιο μακρινό πρόγονο ή συγγενή συνδεόμενο με τη θυσία στην ακριτική αυτή  περιοχή.  

Σχετικά Άρθρα

Ο χαιρετισμός εκπροσώπου των Εφέδρων καταδρομέων, που επισκέπτονται το νησί μας το Σάββατο
Τρί, 16/07/2019 - 22:21

Υπηρέτησαν στο νησί μας στη μονάδα καταδρομέων.

Τώρα είναι μάχιμοι έφεδροι και από κάθε γωνιά της Ελλάδας, σαν προσκύνημα επιστρέφουν στην Χίο και την μονάδα που υπηρέτησαν, που πλέον βρίσκεται σε άλλο σημείο.

Θα τους έχουμε μαζί μας το Σάββατο.

Προκαταβολικά εκπρόσωπος τους μας στέλνει τις παρακάτω σκέψεις.

"Φέτος είναι η 7η συνεχόμενη επίσκεψή μας στην Μοίρα που υπηρετήσαμε και αγαπήσαμε και ευελπιστούμε να συνεχισθεί στο διηνεκές.

Κάθε χρονιά είμαστε ολοένα και περισσότεροι κι αυτό μας γεμίζει με συναισθήματα χαράς, ελπίδας και αισιοδοξίας πως δεν θα χαθεί το πνεύμα και η φλόγα που άναψε μέσα μας από την στιγμή που καταταγήκαμε στις Ειδικές Δυνάμεις.

Πάντα με βασάνιζε το βαθύτερο νόημα της λέξης ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ. Από που να προήλθε άραγε;

Πιστεύω βαθιά πως το σώμα αυτό ονομάστηκε Ειδικές Δυνάμεις όχι επειδή φορέσαμε τον πράσινο μπερέ, τα καταδρομόσημα και την στολή παραλλαγής. Κατακτήσαμε την τιμητική αυτή ονομασία  για τις ''ειδικές δυνάμεις'' που κουβαλάμε μέσα μας και που πάντα υπέβοσκαν, άλλοτε θολές και άλλοτε σε σύγχυση, θαμμένες κάτω από ψευτομοντερνισμούς και πλαστικοποιημένες αξίες που μας απομακρύνουν από την πραγματική αρετή. Κατακτήσαμε την τιμητική αυτή ονομασία  για τις ''ειδικές δυνάμεις'', όχι τόσο τις σωματικές αλλά κυρίως τις πνευματικές και ψυχικές που αποκτήσαμε μέσα από την επίπονη εκπαίδευση και τις δοκιμασίες που μας παρείχαν οι αξιωματικοί και εκπαιδευτές μας. Αυτές τις ''ειδικές δυνάμεις'' μας έβγαλαν στην επιφάνεια οι λεβέντες αξιωματικοί μας...τις μπόλιασαν βαθιά μέσα μας και από αγόρια μας έκαναν άντρες.

Η πειθαρχία, ο σεβασμός, η αυταπάρνηση, η αλληλοβοήθεια, η υπευθυνότητα, η επιβολή του πνεύματος στην σάρκα...εδώ βρήκαν νόημα, πήραν άλλη αξία, τους δόθηκε το ειδικό βάρος που τους αξίζει και μας συνοδεύουν μέχρι σήμερα και για όλη μας την ζωή.

ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ. Σε αυτό βρίσκει την πεμπτουσία του ο πράσινος μπερές. ΟΧΙ ΣΕ ΛΟΓΙΑ ΚΕΝΑ ,ΑΛΛΑ ΣΕ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΧΡΕΟΣ. Χρέος απέναντι στην οικογένεια, στη μάνα, στον πατέρα, το παιδί, τον συνάδελφο, τον αξιωματικό, την θρησκεία την ΠΑΤΡΙΔΑ, την ΣΗΜΑΙΑ.

Ναι... την ΠΑΤΡΙΔΑ, την ΣΗΜΑΙΑ. Λέξεις-έννοιες πολλές φορές τόσο παρεξηγημένες και σχεδόν ξεχασμένες στις μέρες μας… και κάποιες φορές κακοποιημένες. Κάποιοι όμως θεωρούν χρέος τους να τις κρατούν ψηλά....ναι καλά το σκεφτήκατε... ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΜΦΙΒΙΟΙ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΙΣ.

Ο Μ. Αλέξανδρος είχε πει πως στους γονείς μας οφείλουμε το ζην και στους διδασκάλους μας το ευ ζην. Έτσι κι εμείς είμαστε ευγνώμονες για τους αξιωματικούς μας που μας έκαναν καλούς οπλίτες και μας παρέδωσαν καλούς πολίτες στην κοινωνία.

Μας εμφύτευσαν το πνεύμα του καταδρομέα...μια λέξη που περιλαμβάνει ότι είπα πιο πάνω κι ακόμη περισσότερα. Την σιδερένια θέληση, το πείσμα, την αγωνιστικότητα, την αποφασιστικότητα, την μαχητικότητα, το ήθος, την τιμή, την ανδρεία… αλλά θα σταματήσω γιατί ο κατάλογος είναι μακρύς και ο ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΑΣ δεν είναι φτιαγμένος για λόγια αλλά για πράξεις.

Κάποιοι από αυτούς τους αξιωματικούς, ευθυτενείς νεαροί και αγέρωχοι υπολοχαγοί και λοχαγοί τότε, στο ίδιο στρατόπεδο που πατάμε εδώ σήμερα, αλλά και στο παλιό στις Καρυές, έφτασαν σε ανώτατους βαθμούς και είμαι ειλικρινά συγκινημένος να βλέπουμε κάποιους από αυτούς ανάμεσά μας σήμερα. Τους ευχαριστούμε όλοι εμείς που σμιλευτήκαμε σαν από πηλός μέσα στα χέρια τους και γίναμε αυτό που είμαστε τώρα.

Ήταν και είναι για εμάς ζωντανό παράδειγμα και πηγή έμπνευσης στο βαθμό που αν το έφερνε η μοίρα να δώσουμε την ζωή μας για την πατρίδα, θα νιώθαμε ότι κάναμε απλώς το καθήκον μας στο α κ ε ρ α ι ο. Περήφανοι και τιμημένοι.

Είμαστε υπερήφανοι που βρίσκονται μαζί μας γιατί μας δίνουν δύναμη, κουράγιο για να συνεχίσουμε να δίνουμε στην μονάδα που ανδρωθήκαμε ότι μπορούμε για την καλή λειτουργία και διαβίωση των παιδιών μας στους δύσκολους καιρούς που περνάμε.

Βλέπω τα παιδιά που υπηρετούν τώρα να λένε από μέσα τους ''Πού βρίσκουν την όρεξη οι μπαρμπάδες και χαλάνε τις μέρες τους από τις διακοπές για να έρθουν εδώ στην μαυρίλα?

Αν θέλουν ας κάνουν και κάνα σκοπέτο για εμάς''

Να ξέρετε σειρούλες μας πως για όλα τα πράγματα υπάρχει ο χρόνος ωρίμανσης, όπως ωρίμασε μέσα μας έτσι θα ωριμάσει και για εσάς και θα έρχεστε στην Μοίρα κάποια μέρα όπως εμείς σήμερα.

Υπάρχει εάν τραγούδι που τραγουδάνε οι φίλαθλοι της LIVERPOOL το NEVER WALK ALONE...εεε λοιπόν να ξέρετε πως δεν είστε μόνοι, είμαστε κι εμείς μαζί σας και πάρα πολλοί άλλοι ακόμη που πέρασαν από εδώ.

Θα προχωράμε μαζί ενωμένοι σαν μια γροθιά δεμένοι με τους ισχυρούς δεσμούς του πράσινου μπερέ και την ενέργεια που αναδύει ετούτος εδώ ο χώρος.

Να είστε δυνατοί, να πιστεύετε σε αυτό που κάνετε, να κρατάτε πάντοτε τον πράσινο μπερέ σας ψηλά όχι μόνο εδώ αλλά και αργότερα σαν πολίτες, σαν οικογενειάρχες σαν φίλοι, σαν συγγενείς. Ο μπερές αυτός μακάρι να σας συνοδεύει για πάντα ΣΑΝ ΙΔΕΑ".