Χίος, Παρασκευή 29 Μαΐου

Η Χίος 137 χρόνια πριν...

Κυρ, 15/03/2020 - 17:43

Ο ΦΟΒ προσπαθώντας να διατηρήσει την ιστορική μνήμη ζωντανή και να διασώσει ντοκουμέντα από την ιστορία του Βροντάδου και της Χίου γενικότερα, ανακοινώνει την πιλοτική δράση του ηλεκτρονικού e-αναγνώστη "ἀνάγνωσις". Στο ""ἀνάγνωσις" αναρτήθηκε ήδη η ιστορική χιακή οθωμανική εφημερίδα "Αιγαίον" του 1883 και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αναρτηθούν τα παλαιά τεύχη (1953-2000) της εφημερίδας του Φ.Ο.Β.  "Τα Νέα του Βροντάδου", τα οποία ψηφιοποίησε με την πολύτιμη βοήθεια της βιβλιοθήκης "Κοραή".
Η εφημερίδα "Αιγαίον" εκδόθηκε για σύντομο χρονικό διάστημα το 1878 και ξεκίνησε συστηματική εκδοσή το 1883. Καθ' όσων γνωρίζουμε αποτελεί την παλαιότερη επιβίωσα εφημερίδα της Χίου στα Ελληνικά εφόσον πριν την απελευθέρωση του 1912 υπήρξε μόνο η "Παγχιακή" με έτος έκδοσης 1910.
Λίγες ακόμη πληροφορίες για την δίγλωσση (οθωμανικά τουρκικά και Ελληνικά) οθωμανική Εφημερίδα "Αιγαίον" είναι ότι ήταν η επίσημη εφημερίδα που εκδιδόταν για το οθωμανικό κράτος για την τότε επαρχία του Αρχιπελάγους (Αιγαίου). Η νομαρχία της Χίου ήταν η πρωτεύουσα της επαρχίας μεταξύ 1880-1887 όπου κατόπιν μεταφέρθηκε στην Ρόδο. Το παρόντα τεύχη είναι της ελληνόφωνης έκδοσης αλλά μόνο για το έτος 1883, έχοντας νέα απ'ολα τα νησιά με επίκεντρο όμως την Χίο, όπου και τυπωνόταν. Στο πρώτο μόλις τεύχος πληροφορούμαστε για τις διαστάσεις της οδού Απλωταριάς πριν τον μεγάλο σεισμό του 1881. Η Απλωταριά αρχικά είχε πλάτος 2,5-3 πήχης (1,6-1,95 μέτρα) και με τις ανακατασκευές που ακολούθησαν του σεισμού, απέκτησε πλάτος 12 πήχης (7,8 μέτρα), που είναι περίπου το σημερινό της. Αυτή είναι ένα δείγμα των πληροφοριών που μπορεί να αντλήσει ο αναγνώστης για την μακρινή Χίο του 1883.
Για να διαβάσετε ηλεκτρονικά την εφημερίδα μπορείτε να επισκεφτείτε τον ηλεκτρονικό σύνδεσμο https://library.fovchios.gr/anagnwsis/
Καλή ανάγνωση!!!

Ο υπεύθυνος της δράσης,
Αντ. Κοκολάκης

ΥΓ. Για να φορτώσει θα θέλει μερικά δευτερόλεπτα... υπομονή...

Σχετικά Άρθρα

Παρ, 29/05/2020 - 06:21
Γιώργης Ζώας

Ο Γιώργος Ζώας είναι ο νέος πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Χίου, που προέκυψε μετά τις εκλογές της Ένωσης στις 22 Μαϊου. 

Στις άλλες θέσεις του Δ.Σ. εξελέγησαν οι: Κωνσταντίνος Κοτσάνης, αντιπρόεδρος, Σουλτάνα Δούρα, γενική γραμματέας, Νικόλαος Κολλιάρος, ταμίας και μέλη οι Εμμανουήλ Μιμίδης, Κωνσταντίνος Βασιλάκης και Κωνσταντίνος Τρικύλας.

Αντιπρόσωποι στην Πανελλήνια Ομοσπονδία εξελέγησαν οι Κωνσταντίνος Κοτσάνης και Γιώργος Ζώας και για το νομαρχιακό τμήμα Χίου της ΑΔΕΔΥ οι Ματθαίος Χρυσούλης και Νικόλαος Κολλιάρος.