Η Χίος μπορεί να μπει στον παγκόσμιο χάρτη γεωτουρισμού

Ενημέρωση Αντιπεριφερειαρχών για το Γεωπάρκο Χίου από τους Κ. Μάγκο και Γ. Κάκαρη
Πέμ, 19/01/2023 - 15:13

Προ ημερών ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος κ. Π. Μπουρνιάς απευθύνθηκε στο Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Χίου και εξέφρασε την επιθυμία του να ενημερωθεί περί των παγκόσμιας γεωλογικής αξίας ιδιαιτεροτήτων της Χίου, καθώς και περί των δυνατοτήτων ανάδειξης και αξιοποίησής τους.

Το ΕΠΠΟΧΙ σε συνεργασία με τον Κώστα Μάγκο, σπηλαιοεξερευνητή και γαιοδίφη και τον Γιώργο Κάκαρη, γεωγράφο, κάτοχο μεταπτυχιακού τίτλου του Τμήματος Γεωγραφίας Πανεπιστημίου Αιγαίου - μελετητή του οροπεδίου του Αίπους ανταποκρίθηκαν στο αίτημά του και σήμερα Πέμπτη 19 Ιανουαρίου ενημέρωσαν διεξοδικά τον κ. Μπουρνιά στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου. Στην ενημέρωση συμμετείχε, λόγω και δικής του δευτερογενούς αρμοδιότητας αλλά και προσωπικού ενδιαφέροντος και ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Ν. Νύκτας.

«Παρουσιάσαμε στους δύο Αντιπεριφερειάρχες τα παγκόσμιας σημασίας και φήμης γεωλογικά ευρήματα και χαρακτηριστικά της Χίου και τους ενημερώσαμε για τη δυνατότητα και την ευκαιρία του νησιού μας να ενταχθεί στο Παγκόσμιο δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO», αναφέρει δελτίο Τύπου του ΕΠΠΟΧΙ στο οποίο επίσης τονίζονται τα παρακάτω:

«Σε γενικές γραμμές οι προτάσεις μας αφορούν στη σύσταση Φορέα Διαχείρισης και τη χρηματοδότηση των απαραίτητων μελετών για την προετοιμασία φακέλου υποψηφιότητας της Χίου για ένταξη στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO. Στόχος είναι η Χίος να μπει στον παγκόσμιο χάρτη γεωτουρισμού, να επαναπατριστούν τα απολιθώματα των μαστόδοντων και τα δείγματα της απολιθωμένης πανίδας των Κεραμείων και να αναδειχθεί ο γεωφυσικός και ο πολιτιστικός πλούτος όλου του νησιού, κάτω από την ομπρέλα και την εγκυρότητα του Γεωπάρκου της UNESCO, με εμφανή και άμεσα οφέλη για την τοπική κοινωνία.

Ακολούθησε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση, σε πρώτη φάση με τον αρμόδιο για το Περιβάλλον Αντιπεριφερειάρχη και καταλήξαμε σε κάποιους στρατηγικούς σχεδιασμούς, τις τελικές αποφάσεις επί των οποίων θα ανακοινώσει πιστεύουμε σύντομα ο κύριος Μπουρνιάς.

Το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και πολιτισμού Χίου και οι συνεργάτες του ευχαριστούμε τον κύριο Μπουρνιά για την πρόσκληση και το προσωπικό ενδιαφέρον που δείχνει για αυτό το τόσο σημαντικό για τη Χίο ζήτημα και δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε αρωγοί σε κάθε βήμα προς την κατάκτηση του στόχου να ενταχθεί η Χίος στο δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO.»

 

Σχετικά Άρθρα