Η ιστορία του Κέντρου Πρόληψης Κατά των εξαρτήσεων "Ναυτίλος"

στην εκπομπή ""Η επικαιρότητα με άλλο μάτι" τη Δευτέρα στις 8.00 μ.μ,.
Σάβ, 22/06/2024 - 07:33

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά των Ναρκωτικών στις 26 Ιουνίου, τη Δευτέρα στην εκπομπή "Η επικαιρότητα με άλλο μάτι" στις 8.00 μ.μ., τα μεσάνυχτα και την Τρίτη στις 4.00 μ.μ., θα προβληθεί μια συνέντευξη με στελέχη του Κέντρου πρόληψης κατά των εξαρτήσεων "Ναυτίλος" την Μαρίνα Κυριάκου, κοινωνική κλινική ψυχολόγο και τον Στράτο Τσουκάρη, κλινικό ψυχολόγο, στελέχη του Κέντρου Πρόληψης Κατά των εξαρτήσεων "Ναυτίλος".

Η συζήτηση περιστραφηκε γύρω από την ιστορία του Κέντρου στα 26 από την ίδρυση και λειτουργία του, στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια, στην εκπαιδευτική κοινότητα, με διάφορα ενημερωτικά προγράμματα που στόχο έχουν να προλάβουν την έξαρση των κάθε μορφής εξαρτήσεων είτε έχουν να κάνουν με το φαγητό, το ποτό, την χρήση ουσιών, φαρμάκων αλλά και συνηθειών όπως ο τζόγος, το διαδίκτυο κλπ που σύμφωνα με έρευνες στη Χίο βρίσκονται κάτω από τον μέσο όρο!

Στο ΚΕΝΤΡΟ της Χίου, έχει γίνει εφικτό να αυξηθεί χρόνο με τον χρόνο η εμπιστοσύνη στα στελέχη και την προληπτική παρέμβασή τους στο χώρο της εκπαίδευσης, την κοινωνία συνολικά! Παρατηρείται μια αύξηση του άγχους, της πίεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι στον χώρο της εκπαίδευσης συνολικά .

Μια σειρά από παρεμβάσεις που κάνουν στο κέντρο σε συνεργασία με άλλες δομές ψυχικής υγείας, βοηθάει ωστόσο δεν μπορεί να ανατρέψει την ανοδική πορεία σε ποικίλες μορφές εξαρτήσεων που κυμαίνονται ανάμεσα στο φαγητό, το ποτό ακόμη και συνήθειες όπως τα τυχερά παιχνίδια, το διαδίκτυο καθώς και εξαρτησιογονες διαοροσωπικες σχέσεις που τους στερούν την ελευθερία τους...

Παρά την πρόθεση της πολιτείας να αλλάξει το πλαίσιο λειτουργίας των κέντρων πρόληψης, η σθεναρή αντίσταση από την κοινωνία και τους εργαζόμενους στις όποιες αλλαγές, φαίνεται να συγκρατεί, προς το παρόν, το κύμα διάλυσης των υφιστάμενων δομών.

Μια συνέντευξη που ενδιαφέρει όσους έχουν περάσει ή βρίσκονται κοντά στα όρια των εξαρτήσεων από επιβλαβείς ουσίες και συνήθειες.

Σχετικά Άρθρα