Χίος, Τετάρτη 16 Οκτωβρίου

Η Μικρασία της καρδιάς μας

Δείτε τις Φωτογραφίες
Κυρ, 15/09/2019 - 14:10

 Μια φωτεινή λιακάδα κι ένας καθάριος ουρανός που ο δυνατός αέρας του πήρε τα σύννεφα, συνόδεψαν το ''Φάρο'' Βαρβασίου βήμα-βήμα από τον Άγιο Χαράλαμπο, στο άγαλμα του Στρατηγού Πλαστήρα και στο λιμάνι της Χίου, για τις τιμητικές εκδηλώσεις ''Μνήμη Μικρασίας που πραγματόποιήθηκαν σήμερα το πρω'ί' Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019, όπως κάθε χρόνο εις ανάμνησιν της θλιβερής επετείου της καταστροφής της Σμύρνης (14-9-1922) και της Μιρασιατικής Καταστροφής, που μόνο με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης μπορεί να συγκριθεί σε σημασία και βαρύτητα για τον Ελληνισμό.

 Οι σπαρακτικές φωνές στην προκυμαία της Σμύρνης από τη σφαγή του Κεμάλ, μόνο που φωτίστηκαν από τους προβολείς των πολεμικών πλοίων των συμμάχων... ενώ οι δικοί μας έφευγαν με ότι μέσο μπορούσαν για τη μητέρα Ελλάδα, που τους περίμενε κι εκεί κυκεώνας. Όσοι είχαν δικά τους κα'ι'κιά ήταν τυχεροί. Ήρθαν στη Χίο, τη Σάμο, τη Μυτιλήνη, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη κ.ο.κ. Έστησαν τη Νέα Ιωνία, τη Νέα Σμύρνη κτλ και σκόρπισαν τον κοσμοπολίτικο καθάριο αέρα τους και την άπλα που υπήρχε στα μάτια και στα χαμόγελα των παπούδων μας σ' όλη την Ελλάδα!...

 Με επίκεντρο και εκκίνηση τον Άγιο Χαράλαμπο Βαρβασίου (που ήταν και η χωριοκκλησιά του Τσεσμέ) ξεκίνησε η σημερινή μέρα, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Μάρκου και με την παρουσία όλων των Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών του νησιού μας, με επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων και Απωλεσθέντων προγόνων μας της Μικρασιατικής Καταστροφής, ακολούθησε στη στήλη με τις αλησμόνητες πατρίδες που βρίσκεται στο προαύλιο του Ναού κατάθεση στεφάνων (με τιμητικό Στρατιωτικό Άγημα και τη Φιλαρμονική του Δήμου που συνόδεψαν την πομπή και στον Πλαστήρα και στο Λιμάνι) και με επικεφαλής τον Ταξιάρχο και όλοι ακολούθησαν τα στρατιωτικά Τζιπ και Ρέο που μετέφεραν τις τέσσερις εικόνες των χωριών και των πόλεων της Ερυθραίας μπροστά στο Έφιππο Άγαλμα του ήρωα της Μικρασιατικής Καταστροφής Στρατηγού Πλαστήρα που ήταν ο μόνος που έφερε στη Χίο συνταγμένο τοΣύνταγμα του και επιπλέον διέσωσε πολύ άμαχο πληθυσμό.

 Στεφάνωσαν τιμώντας τη ''Μνήμη Μικρασίας'' στον Έφιππο Στατηγό Πλαστήρα στο Ναυτικό Όμιλο και στη ''Μπέλα-Βίστα'' ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Βουλευτής Χίου Νότης Μηταράκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Μπουγδάνος, ο Στρατιωτικός Διοικητής της 96 ΑΔΤΕ Χίου Ταξίαρχος Παπασταθόπουλος Σταύρος, ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης, ο Δήμος Οινουσσών, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, η Ένωση Αγιοπαρασκευουσίων εκ Κρήνης Μικράς Ασίας, ο Εκπολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος Φρουρίου ''Ο Άγιος Γεώργιος'', ο Σύλλογος Θρακών και Μακεδόνων Χίου ''Ο Μέγας Αλέξανδρος'', η Μικρασιατική Αθλητική Ένωση Χίου και φυσικά ο Φάρος Βαρβασίου με την Πρόεδρο και τα μέλη του που είναι πάντα οι οικοδεσπότες και συντονιστές της εκδήλωσης.

 Η πομπή με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χίου κ.κ. Μάρκο, τις Αρχές του τόπου, τα Τιμητικά και τα Πολιτιστκά Σωματεία του νησιού μας(συμπεριλαμβανομένου του Γεωργίου Βούρου Λιβαδίων, του ΜΕΟΘυμιανών και των Προσκόπων) κατευθύνθηκε στη συνέχεια οδοιπορικώς παραλιακά, έφθασε στο Λιμάνι της Χίου όπου ο Υφυπουργός Νότης Μηταράκης έριξε στα νερά της προκυμαίας Τιμητικό Στεφάνι για τη Μικρασία της καρδιάς μας.

Σχετικά Άρθρα

Στο παραθαλάσσιο δασάκι της Λαγκάδας, στον Αγ. Γιώργη και στον Καρυδά!
Τετ, 16/10/2019 - 07:38

H Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία σας προσκαλεί να γιορτάσετε μαζί με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λαγκάδας "Η Κυδιάντα" τη φθινοπωρινή μετανάστευση εκατομμυρίων πουλιών που ταξιδεύουν προς τις περιοχές όπου θα περάσουν τον χειμώνα στη Μεσόγειο και την Αφρική. Η «Γιορτή των Πουλιών» είναι μια ξεχωριστή γιορτή που σηματοδοτεί την κορύφωση της φθινοπωρινής μετανάστευσης και πραγματοποιείται σε ετήσια βάση από το 1993 σε όλη την Ευρώπη.
Στην Χίο φέτος θα πραγματοποιηθεί η 5η Γιορτή Πουλιών την Κυριακή 20 Οκτωβρίου από τις 11.00 έως τις 14.00 στο παραθαλάσσιο δασάκι της Λαγκάδας, στον Αγ. Γιώργη και στον Καρυδά !
Η 5η Γιορτή Πουλιών Χίου θα περιλαμβάνει:
- Παρατήρηση Πουλιών
- Περιήγηση στον βιότοπο
- Ανάγνωση Παραμυθιού
- Εικαστικό Εργαστήρι
- Υπαίθρια Έκθεση Φωτογραφίας με θέμα «Τα Πουλιά της Χίου»
Φυσικά τα περιβαλλοντικά παιχνίδια θα κρατήσουν ευχάριστη συντροφιά στους μικρούς μας επισκέπτες!
Καθώς η Ελλάδα βρίσκεται πάνω σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι μετανάστευσης, ο κύριος στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση – ευαισθητοποίηση του κοινού για την ανάγκη προστασίας των μεταναστευτικών πουλιών, καθώς και των περιοχών αναπαραγωγής τους, των ενδιάμεσων σταθμών στις μεταναστευτικές τους διαδρομές και των τόπων διαχείμασής τους.
Η Γιορτή συντονίζεται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων για την προστασία των πουλιών BirdLife International, ενώ στην Ελλάδα ο συντονισμός των εκδηλώσεων γίνεται από την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, εθνικό εταίρο της BirdLife, σε συνεργασία με πλήθος φορέων όπως Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, Δήμους, Περιβαλλοντικούς Συλλόγους, εκπαιδευτικές ομάδες κ.ά.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Μαριάννα Καρίβαλη: 6973787246
Σοφία Τάζογλου: 6932242277