Χίος, Κυριακή 23 Φεβρουαρίου

Η Μικρασία της καρδιάς μας

Δείτε τις Φωτογραφίες
Κυρ, 15/09/2019 - 14:10

 Μια φωτεινή λιακάδα κι ένας καθάριος ουρανός που ο δυνατός αέρας του πήρε τα σύννεφα, συνόδεψαν το ''Φάρο'' Βαρβασίου βήμα-βήμα από τον Άγιο Χαράλαμπο, στο άγαλμα του Στρατηγού Πλαστήρα και στο λιμάνι της Χίου, για τις τιμητικές εκδηλώσεις ''Μνήμη Μικρασίας που πραγματόποιήθηκαν σήμερα το πρω'ί' Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019, όπως κάθε χρόνο εις ανάμνησιν της θλιβερής επετείου της καταστροφής της Σμύρνης (14-9-1922) και της Μιρασιατικής Καταστροφής, που μόνο με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης μπορεί να συγκριθεί σε σημασία και βαρύτητα για τον Ελληνισμό.

 Οι σπαρακτικές φωνές στην προκυμαία της Σμύρνης από τη σφαγή του Κεμάλ, μόνο που φωτίστηκαν από τους προβολείς των πολεμικών πλοίων των συμμάχων... ενώ οι δικοί μας έφευγαν με ότι μέσο μπορούσαν για τη μητέρα Ελλάδα, που τους περίμενε κι εκεί κυκεώνας. Όσοι είχαν δικά τους κα'ι'κιά ήταν τυχεροί. Ήρθαν στη Χίο, τη Σάμο, τη Μυτιλήνη, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη κ.ο.κ. Έστησαν τη Νέα Ιωνία, τη Νέα Σμύρνη κτλ και σκόρπισαν τον κοσμοπολίτικο καθάριο αέρα τους και την άπλα που υπήρχε στα μάτια και στα χαμόγελα των παπούδων μας σ' όλη την Ελλάδα!...

 Με επίκεντρο και εκκίνηση τον Άγιο Χαράλαμπο Βαρβασίου (που ήταν και η χωριοκκλησιά του Τσεσμέ) ξεκίνησε η σημερινή μέρα, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Μάρκου και με την παρουσία όλων των Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών του νησιού μας, με επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων και Απωλεσθέντων προγόνων μας της Μικρασιατικής Καταστροφής, ακολούθησε στη στήλη με τις αλησμόνητες πατρίδες που βρίσκεται στο προαύλιο του Ναού κατάθεση στεφάνων (με τιμητικό Στρατιωτικό Άγημα και τη Φιλαρμονική του Δήμου που συνόδεψαν την πομπή και στον Πλαστήρα και στο Λιμάνι) και με επικεφαλής τον Ταξιάρχο και όλοι ακολούθησαν τα στρατιωτικά Τζιπ και Ρέο που μετέφεραν τις τέσσερις εικόνες των χωριών και των πόλεων της Ερυθραίας μπροστά στο Έφιππο Άγαλμα του ήρωα της Μικρασιατικής Καταστροφής Στρατηγού Πλαστήρα που ήταν ο μόνος που έφερε στη Χίο συνταγμένο τοΣύνταγμα του και επιπλέον διέσωσε πολύ άμαχο πληθυσμό.

 Στεφάνωσαν τιμώντας τη ''Μνήμη Μικρασίας'' στον Έφιππο Στατηγό Πλαστήρα στο Ναυτικό Όμιλο και στη ''Μπέλα-Βίστα'' ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Βουλευτής Χίου Νότης Μηταράκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Μπουγδάνος, ο Στρατιωτικός Διοικητής της 96 ΑΔΤΕ Χίου Ταξίαρχος Παπασταθόπουλος Σταύρος, ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης, ο Δήμος Οινουσσών, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, η Ένωση Αγιοπαρασκευουσίων εκ Κρήνης Μικράς Ασίας, ο Εκπολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος Φρουρίου ''Ο Άγιος Γεώργιος'', ο Σύλλογος Θρακών και Μακεδόνων Χίου ''Ο Μέγας Αλέξανδρος'', η Μικρασιατική Αθλητική Ένωση Χίου και φυσικά ο Φάρος Βαρβασίου με την Πρόεδρο και τα μέλη του που είναι πάντα οι οικοδεσπότες και συντονιστές της εκδήλωσης.

 Η πομπή με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χίου κ.κ. Μάρκο, τις Αρχές του τόπου, τα Τιμητικά και τα Πολιτιστκά Σωματεία του νησιού μας(συμπεριλαμβανομένου του Γεωργίου Βούρου Λιβαδίων, του ΜΕΟΘυμιανών και των Προσκόπων) κατευθύνθηκε στη συνέχεια οδοιπορικώς παραλιακά, έφθασε στο Λιμάνι της Χίου όπου ο Υφυπουργός Νότης Μηταράκης έριξε στα νερά της προκυμαίας Τιμητικό Στεφάνι για τη Μικρασία της καρδιάς μας.

Σχετικά Άρθρα

Σάβ, 22/02/2020 - 08:25
22 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Προσκόπου

Κάθε χρόνο στις 22 Φεβρουαρίου γιορτάζει η μεγαλύτερη κίνηση για νέους σε όλο τον κόσμο: η Προσκοπική Κίνηση! Περισσότερα από 50.000.000 μέλη σε 220 χώρες σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν την ημέρα γέννησης του ιδρυτή της Προσκοπική Κίνησης, Λόρδου Baden-Powell.

Με αφορμή τα γενέθλια του ιδρυτή, κάθε χρόνο αυτή τη μέρα Πρόσκοποι σε κάθε άκρη της γης οργανώνουν δράσεις εμπνευσμένες από τις σκέψεις και τα αποφθέγματά του, την επονομαζόμενη και ως «Ημέρα Σκέψης»:

«Έσο Έτοιμος»

«Αφήστε τον κόσμο λίγο καλύτερο απ’ ό,τι τον βρήκατε»

Στην Ελλάδα εδώ και 110 χρόνια, η Προσκοπική Κίνηση αποτελεί τη μεγαλύτερη και μακροβιότερη εθελοντική κίνηση για νέους με 25.000 μέλη σε 350 γειτονιές. Περισσότεροι από 8.000 ενήλικοι εθελοντές με εργαλείο το ομαδικό παιχνίδι και τις βιωματικές δραστηριότητες στη φύση βοηθούν τα παιδιά και τους έφηβους να ανακαλύψουν ικανότητες και να αναπτύξουν δεξιότητες που θα τους είναι χρήσιμες για το υπόλοιπο της ενήλικης ζωής τους.

Οι Πρόσκοποι στην Ελλάδα, ως πρεσβευτές του εθελοντικού κινήματος με καταγεγραμμένες ετησίως περισσότερες από 6.500.000 ώρες εθελοντικής κοινωνικής προσφοράς, τροφοδοτούν την ελληνική κοινωνία με νέους που δραστηριοποιούνται στα κοινά, λειτουργούν ως υπεύθυνοι πολίτες και έχουν τη διάθεση να βοηθήσουν και να αναλάβουν ενεργό ρόλο μέσα σε αυτήν. Τα τελευταία χρόνια πρωτοστατούν και στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για την ανάγκη ύπαρξης θεσμικού πλαισίου για τις εθελοντικές οργανώσεις και τον εθελοντισμό γενικότερα.

Καινοτόμο & σύγχρονο πρόγραμμα δράσεων και εκπαίδευσης:

 • Ζωή στη φύση, περιπέτεια και δράση
 • Πολυσχιδείς δραστηριότητες περιβαλλοντικής αγωγής και ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης
 • Οργάνωση δράσεων εστιαζόμενες στην πολιτική (και ατομική) προστασία
 • Έμπρακτη στήριξη της τοπικής κοινωνίας μέσω δυναμικών παρεμβάσεων σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση. 
 • Εκμάθηση στην πράξη της αξίας των συμμετοχικών-δημοκρατικών διαδικασιών  οργάνωσης, διοίκησης και λήψης αποφάσεων
 • Πρωτότυπους τρόπους γνωριμίας και μελέτης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς
 • Πρωτοβουλίες και ευκαιρίες για ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων
 • Πρωτότυπα παιχνίδια και πρόσβαση σε τουλάχιστον 200 είδη δραστηριοτήτων (ιστιοπλοΐα, ποδηλασία, αναρρίχηση, πεζοπορία, πτήσεις με αλεξίπτωτο, canoying)
 • Βιωματική εκπαίδευση και καλλιέργεια στάσεων και συμπεριφορών που προάγουν το σεβασμό στη διαφορετικότητα και στα ανθρώπινα δικαιώματα
 • Συμμετοχή σε διεθνείς δράσεις και ευκαιρίες γνωριμίας και εξοικείωσης με διαφορετικά άτομα και πολιτισμούς
 •  

Πρεσβευτές των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ

Συμπληρωματικά των παραπάνω, από το 2018, οι Πρόσκοποι συμβάλλουν ουσιαστικά και στην επίτευξη των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ μέσω ουσιαστικών απλών ενεργειών αλλά και ολοκληρωμένων προγραμμάτων που απευθύνονται τόσο στην κοινωνία όσο και στο εσωτερικό του οργανισμού.

Έρευνα για τα οφέλη και τη συμμετοχή των νέων σε εθελοντικές δράσεις

Νέα έρευνα, αναδεικνύει τον τεράστιο θετικό αντίκτυπο που έχει ο εθελοντισμός στη ζωή των ίδιων των εθελοντών. Σύμφωνα με την έρευνα, η πλειοψηφία των εθελοντών ανέφερε ότι από τότε που ξεκίνησαν να προσφέρουν υπηρεσίες ως εθελοντές έχει βελτιωθεί η ικανοποίηση που αντλούν από τη ζωή (κατά 70%) και η αυτοεκτίμησή τους (κατά 66%), ενώ έχουν μειωθεί τα συναισθήματα της μοναξιάς (κατά 42%) και του στρες (κατά 33%). Επίσης σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε τον Ιούνιο για λογαριασμό των Ελλήνων Προσκόπων, υπάρχει θετική στάση της νεολαίας απέναντι στην εθελοντική δράση, κυρίως από γυναίκες και νέους ηλικίας 21 έως 29 ετών, αλλά και από επίσης ικανή γνώση αρκετών εθελοντικών οργανώσεων. Μάλιστα 1 στους 3 συμμετείχαν σε εθελοντική δράση το τελευταίο χρόνο.

110 χρόνια παρουσίας στην Ελληνική Κοινωνία

Το 2020 ο Ελληνικός Προσκοπισμός γιορτάζει τα 110 χρόνια του. Για περισσότερο από έναν αιώνα, χιλιάδες Πρόσκοποι εθελοντές, μέσα από ένα συνεχώς εξελισσόμενο παιδαγωγικό πρόγραμμα που στηρίζεται στην επαφή με τη φύση και στην αξία των ανθρώπινων σχέσεων, αναπτύσσουν και αναδεικνύουν προσωπικότητες που ξέρουν να λειτουργούν ως υπεύθυνοι πολίτες και που συνειδητά αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο μέσα στην κοινωνία. Η Προσκοπική Κίνηση ξεπερνώντας τα 110 χρόνια ζωής, μπορεί να χαρακτηρίζεται υπεραιωνόβια, αλλά η ουσία της καθώς και το περιεχόμενο του προγράμματος που προσφέρει στα παιδιά και στους νέους της πατρίδας μας, είναι πιο φρέσκο και πιο καινοτόμο από ποτέ.

Σε έναν κόσμο που αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως οι συγκρούσεις, η φτώχια, η αλλαγή του κλίματος και η ανισότητα των φύλων, ο Προσκοπισμός συνεχίζει να αποτελεί ένα εποικοδομητικό αντίβαρο, ενδυναμώνοντας τους νέους να συμβάλλουν ενεργά στην εξεύρεση λύσεων σε αυτές τις παγκόσμιες προκλήσεις, δρώντας τοπικά.

Στις 22 Φεβρουαρίου γιορτάζει η μοναδική κίνηση για νέους που παραμένει αειθαλής και ελκυστική όχι μόνο γιατί αφουγκράζεται τις ανάγκες των νέων, αλλά γιατί έχει καταφέρει να μην αποτελεί για τα μέλη της απλά καθήκον ή αντικείμενο περιστασιακής ενασχόλησης και έχει γίνει ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ, μιας ΖΩΗΣ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΗΣ!

Περισσότερα για τους Έλληνες Προσκόπους μπορείτε να βρείτε: www.gineproskopos.gr 

just_scout_it

22 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Προσκόπου