Η Μικρασία της καρδιάς μας

Δείτε τις Φωτογραφίες
Κυρ, 15/09/2019 - 14:10

 Μια φωτεινή λιακάδα κι ένας καθάριος ουρανός που ο δυνατός αέρας του πήρε τα σύννεφα, συνόδεψαν το ''Φάρο'' Βαρβασίου βήμα-βήμα από τον Άγιο Χαράλαμπο, στο άγαλμα του Στρατηγού Πλαστήρα και στο λιμάνι της Χίου, για τις τιμητικές εκδηλώσεις ''Μνήμη Μικρασίας που πραγματόποιήθηκαν σήμερα το πρω'ί' Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019, όπως κάθε χρόνο εις ανάμνησιν της θλιβερής επετείου της καταστροφής της Σμύρνης (14-9-1922) και της Μιρασιατικής Καταστροφής, που μόνο με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης μπορεί να συγκριθεί σε σημασία και βαρύτητα για τον Ελληνισμό.

 Οι σπαρακτικές φωνές στην προκυμαία της Σμύρνης από τη σφαγή του Κεμάλ, μόνο που φωτίστηκαν από τους προβολείς των πολεμικών πλοίων των συμμάχων... ενώ οι δικοί μας έφευγαν με ότι μέσο μπορούσαν για τη μητέρα Ελλάδα, που τους περίμενε κι εκεί κυκεώνας. Όσοι είχαν δικά τους κα'ι'κιά ήταν τυχεροί. Ήρθαν στη Χίο, τη Σάμο, τη Μυτιλήνη, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη κ.ο.κ. Έστησαν τη Νέα Ιωνία, τη Νέα Σμύρνη κτλ και σκόρπισαν τον κοσμοπολίτικο καθάριο αέρα τους και την άπλα που υπήρχε στα μάτια και στα χαμόγελα των παπούδων μας σ' όλη την Ελλάδα!...

 Με επίκεντρο και εκκίνηση τον Άγιο Χαράλαμπο Βαρβασίου (που ήταν και η χωριοκκλησιά του Τσεσμέ) ξεκίνησε η σημερινή μέρα, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Μάρκου και με την παρουσία όλων των Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών του νησιού μας, με επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων και Απωλεσθέντων προγόνων μας της Μικρασιατικής Καταστροφής, ακολούθησε στη στήλη με τις αλησμόνητες πατρίδες που βρίσκεται στο προαύλιο του Ναού κατάθεση στεφάνων (με τιμητικό Στρατιωτικό Άγημα και τη Φιλαρμονική του Δήμου που συνόδεψαν την πομπή και στον Πλαστήρα και στο Λιμάνι) και με επικεφαλής τον Ταξιάρχο και όλοι ακολούθησαν τα στρατιωτικά Τζιπ και Ρέο που μετέφεραν τις τέσσερις εικόνες των χωριών και των πόλεων της Ερυθραίας μπροστά στο Έφιππο Άγαλμα του ήρωα της Μικρασιατικής Καταστροφής Στρατηγού Πλαστήρα που ήταν ο μόνος που έφερε στη Χίο συνταγμένο τοΣύνταγμα του και επιπλέον διέσωσε πολύ άμαχο πληθυσμό.

 Στεφάνωσαν τιμώντας τη ''Μνήμη Μικρασίας'' στον Έφιππο Στατηγό Πλαστήρα στο Ναυτικό Όμιλο και στη ''Μπέλα-Βίστα'' ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Βουλευτής Χίου Νότης Μηταράκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Μπουγδάνος, ο Στρατιωτικός Διοικητής της 96 ΑΔΤΕ Χίου Ταξίαρχος Παπασταθόπουλος Σταύρος, ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης, ο Δήμος Οινουσσών, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, η Ένωση Αγιοπαρασκευουσίων εκ Κρήνης Μικράς Ασίας, ο Εκπολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος Φρουρίου ''Ο Άγιος Γεώργιος'', ο Σύλλογος Θρακών και Μακεδόνων Χίου ''Ο Μέγας Αλέξανδρος'', η Μικρασιατική Αθλητική Ένωση Χίου και φυσικά ο Φάρος Βαρβασίου με την Πρόεδρο και τα μέλη του που είναι πάντα οι οικοδεσπότες και συντονιστές της εκδήλωσης.

 Η πομπή με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χίου κ.κ. Μάρκο, τις Αρχές του τόπου, τα Τιμητικά και τα Πολιτιστκά Σωματεία του νησιού μας(συμπεριλαμβανομένου του Γεωργίου Βούρου Λιβαδίων, του ΜΕΟΘυμιανών και των Προσκόπων) κατευθύνθηκε στη συνέχεια οδοιπορικώς παραλιακά, έφθασε στο Λιμάνι της Χίου όπου ο Υφυπουργός Νότης Μηταράκης έριξε στα νερά της προκυμαίας Τιμητικό Στεφάνι για τη Μικρασία της καρδιάς μας.

Σχετικά Άρθρα