Ιατρικός Σύλλογος Χίου: Περισσότερο θωρακισμένα τα σχολεία στον covid -19 από άλλους χώρους συνάθροισης παιδιών

ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ ΧΘΕΣ ΣΕ Α/ΒΑΘΜΙΑ ΚΑΙ Β/ΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΝΑΛΗΨΗΣ ΚΙ ΑΛΛΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ
Δείτε το Βίντεο
Πέμ, 24/09/2020 - 15:13

Στην αναγκαιότητα λειτουργίας των σχολείων, τηρώντας τα μέτρα ασφάλειας που επιβάλλει η ανάγκη πρόληψη διασποράς του covid-19 αναφέρεται ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου, με αφορμή τις ενημερώσεις που έγιναν χθες με πρωτοβουλία του και την συμβολή των Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κυρίων Αριστείδη Κελεπερτζή και Αιμιλιανού Ευαγγελινού στους Διευθυντές Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων της Χίου με στόχο την καλύτερη κατανόηση και εφαρμογή των οδηγιών του ΕΟΔΥ σχετικά με τα μέτρα πρόληψης της πανδημίας του κορωνοϊού στο σχολικό περιβάλλον.

Ο Σύλλογος δεσμεύεται στην ανάληψη κι άλλων δράσεων, μετά τις παρεμβάσεις των εκπαιδευτικών χθες που αφορούν στις ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά μέσα  στα σχολεία καθώς και η ανάγκη εκπαίδευσης του προσωπικού καθαριότητας.

Αναλυτικά στο δελτίο Τύπου του Συλλόγου αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Κοινή υπήρξε η διαπίστωση πως η συνέχιση της λειτουργίας των σχολείων κατά τη διάρκεια της πανδημίας –που αναμένεται ότι θα συνεχιστεί κατά τους επόμενους μήνες– είναι εξαιρετικά σημαντική. Η πλήρης λειτουργία του σχολείου είναι σημαντική και για τους εργαζόμενους γονείς που έτσι έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στην παραγωγική διαδικασία. Η ασφαλής λειτουργία των σχολείων έχει θεμελιώδη σημασία, ώστε να προληφθεί κατά το δυνατόν η διασπορά του ιού στον χώρο των σχολείων. Εξαιρετικά σημαντικό είναι επίσης, στη περίπτωση που υπάρξουν κρούσματα σε μια σχολική μονάδα, να περιχαρακωθεί η διασπορά ώστε να μειώσει τον αριθμό δευτερογενών κρουσμάτων ιδιαίτερα σε άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Βέβαιο είναι ότι το άνοιγμα των σχολείων θα συνοδευτεί με προβλήματα. Ήδη υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις αναστολής λειτουργίας τάξεων ή και σχολικών μονάδων πανελλαδικά.

Παρόλα αυτά από τα αποτελέσματα διερεύνησης περιστατικών που ανιχνεύθηκαν σε σχολικό περιβάλλον, προκύπτει ότι η μετάδοση της νόσου μεταξύ των παιδιών και από παιδιά σε ενήλικες είναι μάλλον ασυνήθης και συνεπώς, με την προϋπόθεση της συστηματικής εφαρμογής των απαραίτητων μέτρων προφύλαξης, οι εκπαιδευτικές μονάδες δεν αποτελούν περιβάλλον με αυξημένη δυναμική διασποράς του ιού σε σχέση με ανάλογους χώρους κοινωνικής δραστηριότητας των παιδιών. Από το σύνολο των εκπαιδευτικών τέλος επισημάνθηκαν πληθώρα προβλημάτων, όπως οι σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά μέσα καθώς και η ανάγκη εκπαίδευσης του προσωπικού καθαριότητας, για τα οποία ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου δεσμεύεται στην ανάληψη δράσεων ώστε να βοηθήσει στην από κοινού προσπάθεια για την επίλυσή τους.»

oysiastiki_kai_katatopistiki_i_enimerosi_toy_iatrikoy_syllogoy_gia_tin_pandimia

Σχετικά Άρθρα