Καλημέρα από το Πελιναίο

Δευ, 06/01/2020 - 09:39

Mια ωραία εικόνα του... Ηφαιστίωνα από την κορυφή του Πελιναίου.

Οι πληροφορίες από τους καλούς συμπατριώτες της ομάδας chios vertical life

Στη βόρεια Χίο ο ευρύτερος ορεινός όγκος του Πελινναίου δέχεται χιονοπτώσεις κάθε χρόνο την χειμερινή περίοδο. Ανάλογα με τον όγκο της χιονόπτωσης και τις καιρικές συνθήκες που ακολουθούν, το χιόνι στα λούκια και τις πλαγιές του βουνού είναι πιθανόν να παγώσει και να γίνει ιδανικό για ανάβαση με πλήρη χειμερινό εξοπλισμό: πιολέ, κραμπόν, κατάλληλο ρουχισμό κλπ.
Το μέσο υψόμετρο στα 520m του χωριού Σπαρτούντα είναι το ψηλότερο της Χίου και η διαδρομή ξεκινάει και καταλήγει σε αυτό αποφεύγοντας τον καταστροφικό δρόμο που "πλήγωσε" ανεπανόρθωτα το μεγαλύτερο τμήμα της δυτικής πλαγιάς του Πελινναίου.
Στο απότομο τελικό βραχώδες κομμάτι του βουνού η διαδρομή ακολουθεί χαρακτηριστικό λούκι ενώ για την κατάβαση κινείται στο λούκι που ξεκινάει κατευθείαν κάτω από το ναΐσκο της Αγίας Τριάδας και αμέσως μετά κινείται λοξά κατηφορικά μέχρι να συναντήσει την πορεία της ανάβασης.
Στη θέση του σημερινού σιδερένιου ναΐσκου της Αγίας Τριάδας υπήρχε πετρόκτιστος του Προφήτη Ηλία ενώ εικάζεται ότι στα αρχαία χρόνια υπήρχε ιερό αφιερωμένο στο Δία.

Πέρα από το ορειβατικό ενδιαφέρον της ανάβασης με χιόνι, η διαδρομή μπορεί να γίνει η κλασσική πεζοπορική της δυτικής πλαγιάς προς την κορυφή του Πελινναίου για όποιον προτιμά ανάβαση μακριά από χωματόδρομους. Είναι ξεκάθαρο ότι οι μετακινήσεις από την Σπαρτούντα, αλλά και όποιον προγενέστερο οικισμό υπήρχε στη γύρω περιοχή, προς το πλάτωμα της Ζωοδόχου Πηγής και την κορυφή γινόταν από τη διαδρομή αυτή, αφού υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ύπαρξης μονοπατιού σε πολλά σημεία.

Μερικά σημεία με ενδιαφέρον είναι:
1. Τα χωράφια τριγυρισμένα με ξερολιθιά κοντά στην αρχή της διαδρομής.
2. Οι μικρές ορθοπλαγιές και η σπηλιά στη περιοχή κάτω από το πλάτωμα της Ζωοδόχου Πηγής.
3. Τα ερείπια μάντρας στο πλάτωμα δίπλα στον ναΐσκο της Ζωοδόχου πηγής.
4. Η γεωμορφολογία σε όλη τη διαδρομή.

Η αποτύπωση της διαδρομής στην δορυφορική εικόνα της περιοχής στην ιστοσελίδα Wikoloc: https://www.wikiloc.com/…/kheimerine-diadrome-sto-pelinnaio…

Πηγή: chios vertical life

Σχετικά Άρθρα