Χίος, Κυριακή 5 Ιουλίου

Καρκίνος. Η πρόληψη σώζει ζωές

Ενημερωτική Εκδήλωση με πολύτιμες Ιατρικές συμβουλές. Σύλλογος Καρκινοπαθών Χίου.
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Κυρ, 20/10/2019 - 07:50

Πρόληψη! Πρόληψη! Πρόληψη! Εξετάσεις προληπτικές και από νεαρή ηλικία...χωρίς να υπάρχουν συμπτώματα, χωρίς ενοχλήσεις...ακόμα κι αν φαντάζει σε μας των αδυνάτων αδύνατον η πιθανότητα να εμφανίσουμε Καρκίνο...Γιατί τον Καρκίνο, όσο πιο νωρίς τον αντιληφθείς και τον αντιμετωπίσεις με τις κατάλληλες θεραπείες ή επεμβάσεις, τόσο πιο πιθανό είναι να τον γιατρέψεις και να τον νικήσει. Ενώ όταν έχει αρχίσει να παρουσιάζει συμπτώματα...τότε...έχει προχωρήσει και τρέχει με χίλια! 

Αυτό τόνισαν και οι πέντε Γιατροί που μίλησαν στην ενημερωτική εκδήλωση κατά του Καρκίνου, που πραγματοποιήθηκε από τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Χίου ''Ελπίζω'', στην αίθουσα συνεδρίων του Ομηρείου, με θέμα ''κάλλιον προλαμβάνειν, παρά θεραπεύειν'', το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019, στις 7μ.μ. 

 Η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και χρήσιμη σε όλους μας αυτή εκδήλωση που διοργάνωσε ο δραστήριος και εύστοχος στις ενέργειές του Σύλλογος Καρκινοπαθών Χίου, με το έντονο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο του, ενισχύθηκε με την ευγενική χορηγία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. 

 Ομιλητές ήταν ο Γυναικολόγος Μάριος Σκαρμούτσος, οι Ουρολόγοι Παναγιώτης Βασιλάκης και Νικόλαος Λαμψίδης, ο Γαστρεντερολόγος Ιωάννης Γκλώτσος και ο Πνευμονολόγος Παναγιώτης Μπουλάς. Ο καθένας μίλησε ανάλογα με την ειδικότητά του και έτσι έγινε ευρεία αναφορά στις διάφορες μορφές της νόσου (Καρκίνος της μήτρας και του τραχήλου, του μαστού, του παχέως εντέρου, του προστάτη και της ουροδόχου κύστης, οστών, λευχαιμίας...Καρκίνος του πνεύμονα...) αναλύθηκαν τα συμπτώματα που είναι ανησυχητικά και χρήζουν πάντα άμεσης γνωστοποίησης στο γιατρό μας, αναφέρθηκαν σε έναν παγκόσμιο συγκριτικό χάρτη με τα είδη Καρκίνου που είναι συχνότερα και τα ποσοστά εμφάνισης της ασθένειας ανάλογα με τη χώρα, την ήπειρο και την περιοχή (στη Χίο έχει ισχυρή παρουσία η νόσος γιαυτό θα πρέπει να προσέχουμε δυο φορές...)...και δόθηκαν από τους γιατρούς πολύτιμες συμβουλές καλής διατροφής, να προτιμούμε τροφές αλκαλικές όπως λεμόνι, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, φρούτα κ.ο.κ. ενώ παράλληλα δόθηκε έμφαση στην αποφυγή της ζάχαρης και την ελαχιστοποίηση στα κορεσμένα λίπη όπως...τηγανητά λάδια και βούτυρα και πολλά κόκκινα κρέατα. Η καλή διατροφή και η άσκηση είναι ευχής έργον να είναι ο τρόπος ζωής από την πολύ νεαρή ηλικία και όχι μόνο όταν εμφανίσει κανείς ζάχαρο και χοληστερίνη.

 Ο Πνευμονολόγος Παναγιώτης Μπουλάς αναφερόμενος στον Καρκίνο του πνεύμονα, που είναι ένας καρκίνος που αναπτύσσεται εντυπωσιακά γρήγορα και κάνει ταχύτατες μεταστάσεις σε πολλά άλλα όργανα, τόνισε ότι ''μια από τις πιο σίγουρες αιτίες εμφάνισής του είναι το κάπνισμα...και εδώ θα μπορούσαμε να σταματήσουμε και τη διάλεξη...λέγοντας αυτό τα είπαμε όλα...''. Πρόσθεσε ότι στη Βόρειο Ευρώπη και την Αμερική που η πολιτεία κατάφερε να περιορίσει το κάπνισμα...κατάφερε να περιορίσει και να μειώσει τα ποσοστά του Καρκίνου του πνεύμονα. Εμείς εδώ στην Ελλάδα δεν φαίνεται ακόμα να θέλουμε να το καταλάβουμε και τα ποσοστά μας διατηρούνται υψηλά και στο κάπνισμα και στη νόσο.

Το κοινό παρακολούθησε με πολύ ενδιαφέρον όλες τις ομιλίες, ενημερώθηκε και έλυσε πολλές απορίες του ρωτώντας τους προσκεκκλημένους Επιστήμονες. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν,  εκπρόσωπος του Βουλευτή Χίου Ανδρέα Μιχαηλίδη, ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Μπουγδάνος, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Μέριμνας Παντελής Βρουλής, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Χίου Σίμος Βενέτος, Εκπρόσωπος της Ταξιαρχίας Χίου, ο γιατρός Δημήτρης Μάντικάς Πρόεδρος του Ομηρείου, όπου φιλοξενήθηκε η εκδήλωση, η Προϊσταμένη του ΚΕΠ Λίστα Λύκου, η Πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑΜΕΑ Χίου Σοφία Μιχάλα, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Νίκος Ζωάνος, ο γνωστός Φαρμακοποιός...και πανταχού παρόν σε θέματα ενημέρωσης για την υγεία...Γιώργος Μαρής και πολλοί συμπολίτες μας που έσπευσαν να ενημερωθούν για το θέμα.

 Η Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Χίου Τούλα Μπατσούκα, προλογίζοντας την εκδήλωση, τόνισε ότι αυτή η συνάντηση είναι αφιερωμένη στην πρόληψη του Καρκίνου, που είναι το πρωταρχικό που πρέπει να βάλουμε όλοι στο μυαλό μας και να εξεταζόμαστε από μικρή ηλικία. Αναφερόμενη στους πάσχοντες από τη νόσο και τις προσπάθειές τους και στις δράσεις του Συλλόγου Καρκινοπαθών Χίου, τόνισε ότι η φράση του Καζαντζάκη ''αυτό θα πει άνθρωπος...να αδικιέσαι, να πονάς...και να μην το βάζεις κάτω!...'' τους χαρακτηρίζει απόλυτα. Τη μεγάλη σημασία της πρόληψης, που την χαρακτήρισε σοφή ενέργεια για την προστασία μας, τόνισε και η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Χίου Αρετή Σταμούλη, που πρόσθεσε ότι η έγκαιρη πρόληψη είναι το πρωταρχικό και πιο σίγουρο βήμα, που μπορεί να μας οδηγήσει στην ανάκτηση της υγείας μας σε περίπτωση που νοσήσουμε. Ευχήθηκε το μέλλον να φέρει ''φωτεινές σελίδες στην Ιστορία για την πλήρη ίαση του Καρκίνου.

Δημήτρης Ζαφείρης

Σχετικά Άρθρα

Συζητώντας με τον Κυριάκο Ζοάνο, Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Χίου
Κυρ, 05/07/2020 - 09:35

Έχουμε πάρει μόνο στην εκπομπή «Αυτοπροσώπως» 436 συνεντεύξεις, χώρια τις αμέτρητες άλλες σε διάφορα ρεπορτάζ.

Ε, πρώτη φορά, ακούσαμε αιρετό, να του εκθέτεις ένα σοβαρό πρόβλημα στο χώρο του και να λέει, αμέσως και κοφτά, «Φταίω εγώ».

Αναφερόμαστε στον Κυριάκο Ζοάνο, Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, που έδωσε συνέντευξη στον Γιάννη Τζούμα, στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV, στην εκπομπή «Αυτοπροσώπως» και θα μεταδοθεί την προσεχή Πέμπτη στις 7.00 και στις 11.00 μ.μ.

Ο Κυριάκος δεν είναι… επαγγελματίας της πολιτικής, απλά του αρέσει να προσφέρει, όχι παντού, εκεί που ξέρει ή μπορεί να μάθει, δεν τον πτοούν οι δυσκολίες, δεν απογοητεύεται εύκολα, πιστεύει ότι ο κόσμος απεχθάνεται τα ψέματα και πιστεύει σε ανθρώπους.

Ένας απ’ αυτούς, που τον εμπιστεύεται με κλειστά μάτια είναι ο Δήμαρχος Σταμάτης Κάρμαντζης.

Γιατί; Η απάντηση του απλή.

_ Τον εκτιμώ γιατί ξέρει τι θέλει, ξέρει μέχρι που μπορεί να φτάσει και κάνει αυτό που λέει. Εμένα αυτά μου φτάνουν.

Ο Κυριάκος Ζοάνος γεννήθηκε στην Λίμνη αλλά μεγάλωσε στο Βαρβάσι, τελείωσε Τεχνικό Λύκειο και μπαρκάρισε Μηχανικός στα πλοία με θαλάσσια υπηρεσία 9 μήνες και 15 μέρες.

Στην… 16 τον χτύπησε το βέλος του έρωτα και έριξε άγκυρα στα μαγαζιά του πεθερού του, Ομογενή του Καναδά, μέχρι που έμεινε δικό του το κατάστημα, που δουλεύει οικογενειακά 25 χρόνια, το Μπόουλιγκ της Προκυμαίας.

Μαμούνι στην δουλειά, δεν φοβάται να ανεβεί στο σκάφος του Λιμενικού Ταμείου, όταν του το ζήτησε ο Δήμαρχος, εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό του, γιατί ακόμα και αν δεν ήξερε, θα μάθαινε.

_Αν μου έλεγε να πάω στο Ομήρειο, θα του έλεγα, όχι, δεν ξέρω και δεν θα μάθω, στο Λιμάνι είναι διαφορετικά.

Και τι γίνεται με το Λιμάνι ή τα Λιμάνια; Ο Κυριάκος Ζοάνος απαντά σε όλα, από το κυκλοφοριακό αγκάθι της Προκυμαίας, από τα μικρά Λιμανάκια, που σε λίγο δεν θα έχουν, κατά την άποψη του, κανένα πρόβλημα, από το Λιμάνι των Μεστών, που θεωρεί ιδανικό προορισμό Κρουαζιέρας, μέχρι το Λιμάνι των Καρδαμύλων, που ονειρεύεται να δεί σε δύο χρόνια δρομολόγιο πλοίου στην γραμμή Καρδαμύλων – Πλωμαρίου σε 1,5 ώρα.

Το ίδιο απαντά και στο αγκάθι της αμαρτωλής ράμπας στο REX.

_ Για το τι έγινε πρίν δεν έχω ευθύνη, αλλά επί θητείας μου η καθυστέρηση οφείλεται σε μένα. Δεν είχα εμπειρία, έκανα λάθος, εγώ φταίω, θα ξεκινήσει άμεσα.

Ο Κυριάκος Ζοάνος με μια κόρη Φιλόλογο, μια δεύτερη να σπουδάζει Γεωπονία και ένα γιό στην Γ’ Λυκείου, δεν έχει απέραντο χρόνο, για την ακρίβεια δεν έχει καθόλου γι’ αυτό… βρίσκει. Μιλάει για τα πεζοδρόμια στην Φτωχειά Προκυμαία, για το μπάζωμα στον Χανδρής, για το Λιμάνι Μαρίνα, για τις δοκιμές κυκλοφοριακής αποφόρτισης της Προκυμαίας, μιλάει και για το χόμπι του, που ομολογουμένως και αυτό όπως το «Εγώ φταίω» το ακούσαμε πρώτη φορά.

_Μου αρέσει να βγάζω κοτοπουλάκια και κοκόρια. Δεν υπάρχει για μένα ωραιότερο πράγμα από ένα αυγουλάκι να γεννιέται μια ζωή και να μεγαλώνει.

Και τι τα κάνει τα πουλάκια;

_ Α, τα μοιράζω σε φίλους ή κάνουμε κανένα κοκοράκι σούπα.

Και που τα έχει όλα αυτά;

_Στο σπίτι μου στον Κάμπο και στο Θολόποταμι, που έχω κήπο με ζαρζαβατικά. Όλα δικά μου, τα ποτίζω μόνο νεράκι, τα βγάζω γαι να τρώμε κάτι αγνό, τρώνε και οι ποντικοί, τρώνε και οι λαγοί, μου αφήνουν και μένα τόσα που μοιράζω σε φίλους. Να μετά την εκπομπή στον κήπο μου θα πάω.

Λίγες ώρες μετά, περνάει από την ΑΛΗΘΕΙΑ και αφήνει δυό τσάντες ασήκωτες ντοματάκια, κολοκύθια, μελιτζάνες και παντζάρια.

Πήρα να τον ευχαριστήσω.

_Για να μην νομίζετε κύριε Γιάννη ότι υπερβάλλω.

Ούτε μια στιγμή δεν μας πέρασε από το μυαλό. Ο Κυριάκος είναι αυτό που φαίνεται, απλός και αυθεντικός. Το είδος… σπανίζει.