Καρκίνος. Η πρόληψη σώζει ζωές

Ενημερωτική Εκδήλωση με πολύτιμες Ιατρικές συμβουλές. Σύλλογος Καρκινοπαθών Χίου.
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Κυρ, 20/10/2019 - 07:50

Πρόληψη! Πρόληψη! Πρόληψη! Εξετάσεις προληπτικές και από νεαρή ηλικία...χωρίς να υπάρχουν συμπτώματα, χωρίς ενοχλήσεις...ακόμα κι αν φαντάζει σε μας των αδυνάτων αδύνατον η πιθανότητα να εμφανίσουμε Καρκίνο...Γιατί τον Καρκίνο, όσο πιο νωρίς τον αντιληφθείς και τον αντιμετωπίσεις με τις κατάλληλες θεραπείες ή επεμβάσεις, τόσο πιο πιθανό είναι να τον γιατρέψεις και να τον νικήσει. Ενώ όταν έχει αρχίσει να παρουσιάζει συμπτώματα...τότε...έχει προχωρήσει και τρέχει με χίλια! 

Αυτό τόνισαν και οι πέντε Γιατροί που μίλησαν στην ενημερωτική εκδήλωση κατά του Καρκίνου, που πραγματοποιήθηκε από τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Χίου ''Ελπίζω'', στην αίθουσα συνεδρίων του Ομηρείου, με θέμα ''κάλλιον προλαμβάνειν, παρά θεραπεύειν'', το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019, στις 7μ.μ. 

 Η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και χρήσιμη σε όλους μας αυτή εκδήλωση που διοργάνωσε ο δραστήριος και εύστοχος στις ενέργειές του Σύλλογος Καρκινοπαθών Χίου, με το έντονο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο του, ενισχύθηκε με την ευγενική χορηγία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. 

 Ομιλητές ήταν ο Γυναικολόγος Μάριος Σκαρμούτσος, οι Ουρολόγοι Παναγιώτης Βασιλάκης και Νικόλαος Λαμψίδης, ο Γαστρεντερολόγος Ιωάννης Γκλώτσος και ο Πνευμονολόγος Παναγιώτης Μπουλάς. Ο καθένας μίλησε ανάλογα με την ειδικότητά του και έτσι έγινε ευρεία αναφορά στις διάφορες μορφές της νόσου (Καρκίνος της μήτρας και του τραχήλου, του μαστού, του παχέως εντέρου, του προστάτη και της ουροδόχου κύστης, οστών, λευχαιμίας...Καρκίνος του πνεύμονα...) αναλύθηκαν τα συμπτώματα που είναι ανησυχητικά και χρήζουν πάντα άμεσης γνωστοποίησης στο γιατρό μας, αναφέρθηκαν σε έναν παγκόσμιο συγκριτικό χάρτη με τα είδη Καρκίνου που είναι συχνότερα και τα ποσοστά εμφάνισης της ασθένειας ανάλογα με τη χώρα, την ήπειρο και την περιοχή (στη Χίο έχει ισχυρή παρουσία η νόσος γιαυτό θα πρέπει να προσέχουμε δυο φορές...)...και δόθηκαν από τους γιατρούς πολύτιμες συμβουλές καλής διατροφής, να προτιμούμε τροφές αλκαλικές όπως λεμόνι, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, φρούτα κ.ο.κ. ενώ παράλληλα δόθηκε έμφαση στην αποφυγή της ζάχαρης και την ελαχιστοποίηση στα κορεσμένα λίπη όπως...τηγανητά λάδια και βούτυρα και πολλά κόκκινα κρέατα. Η καλή διατροφή και η άσκηση είναι ευχής έργον να είναι ο τρόπος ζωής από την πολύ νεαρή ηλικία και όχι μόνο όταν εμφανίσει κανείς ζάχαρο και χοληστερίνη.

 Ο Πνευμονολόγος Παναγιώτης Μπουλάς αναφερόμενος στον Καρκίνο του πνεύμονα, που είναι ένας καρκίνος που αναπτύσσεται εντυπωσιακά γρήγορα και κάνει ταχύτατες μεταστάσεις σε πολλά άλλα όργανα, τόνισε ότι ''μια από τις πιο σίγουρες αιτίες εμφάνισής του είναι το κάπνισμα...και εδώ θα μπορούσαμε να σταματήσουμε και τη διάλεξη...λέγοντας αυτό τα είπαμε όλα...''. Πρόσθεσε ότι στη Βόρειο Ευρώπη και την Αμερική που η πολιτεία κατάφερε να περιορίσει το κάπνισμα...κατάφερε να περιορίσει και να μειώσει τα ποσοστά του Καρκίνου του πνεύμονα. Εμείς εδώ στην Ελλάδα δεν φαίνεται ακόμα να θέλουμε να το καταλάβουμε και τα ποσοστά μας διατηρούνται υψηλά και στο κάπνισμα και στη νόσο.

Το κοινό παρακολούθησε με πολύ ενδιαφέρον όλες τις ομιλίες, ενημερώθηκε και έλυσε πολλές απορίες του ρωτώντας τους προσκεκκλημένους Επιστήμονες. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν,  εκπρόσωπος του Βουλευτή Χίου Ανδρέα Μιχαηλίδη, ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Μπουγδάνος, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Μέριμνας Παντελής Βρουλής, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Χίου Σίμος Βενέτος, Εκπρόσωπος της Ταξιαρχίας Χίου, ο γιατρός Δημήτρης Μάντικάς Πρόεδρος του Ομηρείου, όπου φιλοξενήθηκε η εκδήλωση, η Προϊσταμένη του ΚΕΠ Λίστα Λύκου, η Πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑΜΕΑ Χίου Σοφία Μιχάλα, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Νίκος Ζωάνος, ο γνωστός Φαρμακοποιός...και πανταχού παρόν σε θέματα ενημέρωσης για την υγεία...Γιώργος Μαρής και πολλοί συμπολίτες μας που έσπευσαν να ενημερωθούν για το θέμα.

 Η Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Χίου Τούλα Μπατσούκα, προλογίζοντας την εκδήλωση, τόνισε ότι αυτή η συνάντηση είναι αφιερωμένη στην πρόληψη του Καρκίνου, που είναι το πρωταρχικό που πρέπει να βάλουμε όλοι στο μυαλό μας και να εξεταζόμαστε από μικρή ηλικία. Αναφερόμενη στους πάσχοντες από τη νόσο και τις προσπάθειές τους και στις δράσεις του Συλλόγου Καρκινοπαθών Χίου, τόνισε ότι η φράση του Καζαντζάκη ''αυτό θα πει άνθρωπος...να αδικιέσαι, να πονάς...και να μην το βάζεις κάτω!...'' τους χαρακτηρίζει απόλυτα. Τη μεγάλη σημασία της πρόληψης, που την χαρακτήρισε σοφή ενέργεια για την προστασία μας, τόνισε και η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Χίου Αρετή Σταμούλη, που πρόσθεσε ότι η έγκαιρη πρόληψη είναι το πρωταρχικό και πιο σίγουρο βήμα, που μπορεί να μας οδηγήσει στην ανάκτηση της υγείας μας σε περίπτωση που νοσήσουμε. Ευχήθηκε το μέλλον να φέρει ''φωτεινές σελίδες στην Ιστορία για την πλήρη ίαση του Καρκίνου.

Δημήτρης Ζαφείρης

karkinos_i_prolipsi_sozei_i_zoes

Σχετικά Άρθρα