Κέρδος 2 εκατ. ευρώ το χρόνο, λόγω μη αεροδιακομιδής ασθενών στην Αθήνα

Από την σταδιακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου Χίου
Δευ, 01/06/2020 - 09:59

Άνω των δύο εκατομμυρίων ευρώ ετησίως έχουν εξοικονομηθεί από τις διακομιδές που δεν έγιναν την τελευταία τριετία, λόγω της σταδιακής αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών στο “Σκυλίτσειο”, με την ενίσχυση της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και με την πρόσληψη νευροχειρουργού, ειδικότητα στην οποία προστέθηκε και 2ος γιατρός πρόσφατα.

Το παραπάνω επεσήμανε ο αναισθησιολόγος - εντατικολόγος, Παντελής Στεφάνου στο «Ράδιο Α», με αφορμή τη δωρεά από τη Λονδίνειο Επιτροπή δύο συσκευών υψηλής παροχής οξυγόνου στην ΜΕΘ, με τις οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν βαριά αναπνευστικοί ασθενείς και να αποφύγουν τη διασωλήνωση.

Σήμερα στη Μονάδα, που διαθέτει 3 κρεβάτια, μπορούν να νοσηλευτούν καθ’ υπέρβαση 4 ασθενείς, αλλά ο στόχος είναι σύντομα –και λόγω covid -19- οι κλίνες να αυξηθούν σε 5.

Το ζητούμενο πλέον, κατά τον κ. Στεφάνου, εντοπίζεται στην ενίσχυση της ΜΕΘ με προσωπικό (έχουν ανακοινωθεί προσλήψεις νοσηλευτών (5 ΤΕ και 2 ΔΕ), αλλά υπάρχει ανάγκη και σε γιατρούς, μιας και ο ίδιος θα μεταφερθεί στο αναισθησιολογικό το επόμενο διάστημα, ώστε να καλυφθεί το σύνολο των αναγκών που δημιουργεί η δυναμικότητά της. Σε τεχνολογικό εξοπλισμό, χάρη και στις δωρεές, σύμφωνα με τον ίδιο, η Μονάδα είναι πλήρως εξοπλισμένη με σύγχρονα μέσα.

Αξίζει πάντως να επιμείνουμε στο οικονομικό αποτύπωμα της ενίσχυσης της ΜΕΘ και της έλευσης των νευροχειρουργών στο Νοσοκομείο. Δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι το Υπουργείο αν επέστρεφε κατ’ έτος ένα ποσοστό των 2 εκατομμυρίων που εξοικονόμησε είναι βέβαιο ότι θα μπορούσαμε να έχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στον συνεχή αγώνα για βελτίωση της υγειονομικής θωράκισης του νησιού μας, με δεδομένο ότι -όπως πολλές φορές έχουν αναφέρει οι υγειονομικοί- παραμένουν σημαντικές οι ελλείψεις σε προσωπικό.

 

 

Σχετικά Άρθρα