Με 18μηνη και 7μηνη φυλάκιση με 3ετή αναστολή τιμωρήθηκαν Μερμηγκούσης και Κοματάς

ΘΑΡΡΑΛΕΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ - ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΓΟΡΕΥΣΗ
Δευ, 24/04/2017 - 18:23

Με μια θαρραλέα απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Χίου, με Πρόεδρο τον δικαστή Γεώργιο Παντελίδη, ρίχνεται μια άκρως προειδοποιητική βολή προς πάσα κατεύθυνση ότι κανείς δεν μπορεί να υποκαθιστά όργανα της Πολιτείας και το κυριότερο ότι δεν γίνεται ανεκτή καμιά έκφραση βίας, σε βάρος κανενός ανθρώπου.

Σε μια εξαντλητική διαδικασία που διήρκεσε πάνω από 5 ώρες, αφού εξετάστηκαν εξονυχιστικά όλοι οι μάρτυρες, η Εισαγγελέας Χίου Σπυριδούλα Σταυράτη, έκανε μια αγόρευση, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μήνυμα ωριμότητας, νομιμότητας και ανθρωπιάς. Παράλληλα πρότεινε την ενοχή των δύο κατηγορουμένων, Ματθαίου Μερμηγκούση και Τάσου Κοματά, διαχωρίζοντας τις δύο περιπτώσεις ανάλογα με την σοβαρότητά τους.

“Οι Χιώτες" είπε η Εισαγγελέας στην αγόρευσή της, “έκαναν διάσημο το νησί σε όλη την υφήλιο για την ανθρωπιά του, όταν υπήρξαν οι μεγάλες ροές προσφύγων.

Σήμερα είναι γεγονός ότι η πολύμηνη παραμονή αυτών των ανθρώπων διαταράσσει την καθημερινότητα των πολιτών, κάτι βέβαια, που ισχύει περισσότερο για τα νησιά την ώρα που το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και Ελληνικό. Είναι σαφές”, προσέθεσε, “ότι υπάρχουν προβλήματα που οφείλει να λύσει η Πολιτεία, όμως όποια δυσκολία και να υπάρχει αυτό δεν σημαίνει ότι έχει ο οποιοσδήποτε το δικαίωμα να υποκαθιστά τα όργανά της. Στη Δημοκρατία είναι θεμιτή βεβαίως η όποια έκφραση διαμαρτυρίας, η έκφραση γνώμης, η συνάθροιση ανθρώπων, η ειρηνική συγκέντρωσή τους.

Αυτό είχαμε”, συνέχισε “και το επίμαχο βράδυ της Πέμπτης. Άνθρωποι συγκεντρώθηκαν να διαμαρτυρηθούν για τη δημιουργία δομής από Μ.Κ.Ο. σε πρώην Κλινική.

Ακολούθησαν επεισόδια μικρής έκτασης στα οποία από την ακροαματική διαδικασία και την εξέταση μαρτύρων προέκυψε ότι ο Τάσος Κοματάς χαστούκισε και έβρισε έναν μετανάστη - πρόσφυγα, μόνο επειδή ήταν… αλλοδαπός. Προτείνω την ενοχή του γι’ αυτή μόνο την πράξη.”

“Για τον άλλο κατηγορούμενο, Ματθαίο Μερμηγκούση, τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Το συγκεκριμένο βράδυ δεν έγιναν επεισόδια ούτε έσπασαν αυτοκίνητα επί της οδού Καρπασίας. Τα διέδωσε ο ίδιος για να δημιουργήσει κλίμα. Στη συνέχεια, όπως προκύπτει από τις μαρτυρίες, παριστάνοντας τον Αστυνομικό έβαλε μια ομάδα μεταναστών - προσφύγων, που βρήκε πίσω από το Δημαρχείο, να γονατίσουν, πρόκειται για ανθρώπινο εξευτελισμό και στη συνέχεια χτύπησε δύο από αυτούς με πτυσσόμενο γκλομπ.

Είναι γεγονός ότι στο νησί βρίσκονται και μετανάστες - πρόσφυγες που παραβατούν και η αστυνομία μάς τους φέρνει συχνά και τους δικάζουμε. Οι συγκεκριμένοι όμως δεν είναι παραβατικοί, ζουν υπό καθεστώς φόβου, μας περιέγραψαν σκηνές βίας, όπως περιέγραψαν και ότι κάποια κυρία βιντεοσκοπούσε αυτές τις πράξεις!

Προτείνω”, κατέληξε, “την ενοχή του Ματθαίου Μερμηγκούση για αντιποίηση αρχής, παράνομη βία, πρόκληση σωματικών βλαβών και δημόσια υποκίνηση βίας κατά ανθρώπων με βάση τη φυλή τους.”

Μετά την αγόρευση των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων, Εύης Αποστολίδη για τον Τάσο Κοματά και Βιργινίας Καψύλη και Κώστα Βεργίνα για τον Μ. Μερμηγκούση ο δικαστής Γιώργος Παντελίδης αποφάσισε την ενοχή του Τάσου Κοματά με ποινή φυλάκισης 7 μηνών με τριετή αναστολή για την πράξη της απρόκλητης εξύβρισης και βίας (χαστούκι) σε μετανάστη και του Ματθαίου Μερμηγκούση με φυλάκιση συνολικά 18 μηνών, με τριετή πάλι αναστολή, αλλά και με χρηματικό πρόστιμο 5.000 ευρώ, για τις πράξεις της απρόκλητης σωματικής βλάβης κατά δύο μεταναστών κατά συρροή και υποκίνηση βίας, που στην ουσία συνιστά εφαρμογή του Αντιρατσιστικού Νόμου 4285/2014.

Σημειώνεται εδώ ότι οι τρεις 19χρονοι μάρτυρες κατηγορίας Αληκοντέρ Αλή από τη  Συρία, Αμπνουλχαμέντ Ραάν από το Ιράκ και Αμπντλουραχνάμ Καζίρ από τη Συρία που με τη βοήθεια μεταφραστή εξήγησαν στους δικαστές πώς, κυρίως ο Μερμηγκούσης, τους ανάγκασε να γονατίσουν και στη συνέχεια τους χτυπούσε με μια πτυσσόμενη ράβδο, όταν ρωτήθηκαν στην ακροαματική διαδικασία αν επιθυμούν τη δίωξη των κατηγορουμένων απάντησαν αρνητικά, αν και η δίωξη ήταν αυτεπάγγελτη.

Ως μάρτυρες εξετάστηκαν ο Αστυνομικός Νικόλας Λύκος, ζητήθηκε από την Εισαγγελέα και η συνδρομή του έμπειρου Αστυνομικού της Ασφάλειας Γιώργου Χασάπη και οι Κωνσταντίνος Παντελάρας του Ηλία, οδηγός ασθενοφόρου, που περνούσε για άλλο περιστατικό από το επίμαχο σημείο, Ελευθέριος Τσαμπαρλής του Πέτρου, που το αυτοκίνητό του υπέστη ζημιές αλλά σε άσχετο χώρο με τα γεγονότα, ο Αντώνης Σίμος που περνούσε από το σημείο και ο Δ. Κοματάς, αδελφός του Τάσου, που βεβαίωσε ότι την ώρα των συμβάντων ο αδελφός του εργαζόταν μαζί του.

Οι δύο κατηγορούμενοι είπαν στην απολογία τους, ο μεν Τάσος Κοματάς, ότι συμμετέχει σε διαδηλώσεις αλλά είναι ήρεμος άνθρωπος και δεν δημιουργεί επεισόδια. Υπάρχουν είπε οικογενειάρχες μετανάστες, που έχω στην καρδιά μου, εγώ τον μετανάστη αυτό πρώτη φορά τον βλέπω και δεν τον χαστούκισα, την ώρα των επεισοδίων βρισκόμουν στο ζαχαροπλαστείο του αδελφού μου.

Τέλος ο Ματθαίος Μερμηγκούσης είπε ότι “μετά το Δημοτικό Συμβούλιο είδα μετανάστες με ξύλα, δεν τους είδα να σπάνε τίποτα αλλά επειδή άκουσα για ζημιές τους έβαλα απλά τις φωνές. Δεν είδα κανέναν”, είπε, “να προξενεί φθορές και τον Κοματά τον ξέρω αλλά όχι ιδιαίτερα. Με πνίγει το δίκιο”, κατέληξε, “το σπίτι μου είναι δίπλα στη Σούδα, το 2016 κόντεψαν να μας κάψουν, προσπαθώ να αυτοσυγκρατηθώ.”

Το τελευταίο ίσως χρησιμεύσει και ως επίλογος για τη λογική της ποινής, κάτι το οποίο προσέθεσε ο δικαστής Γ. Παντελίδης, μετά την ανακοίνωση της απόφασής του.

Κανείς δεν υποκαθιστά τα όργανα της Πολιτείας, όσα νεύρα και να έχουμε δεν μπορούμε να κάνουμε πράξεις που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, που δεν γνωρίζει φυλές και χρώματα.

 

Σχετικά Άρθρα