«Με αφορμή το ‘21» - Οι εμφύλιοι της Επανάστασης του 1821

Κυρ, 05/09/2021 - 20:25

Στα πλαίσια της σειράς εκπομπών στην τηλεόραση της "Αλήθειας", με τίτλο "Με αφορμή το '21", την οποία παρουσιάζει ο Παύλος Καλογεράκης, προσκεκλημένος αυτήν την Τετάρτη στις 8 το απόγευμα είναι ο  κ. Νικόλαος Χαβιάρας, σε επανάληψη ο διδάκτωρ Φιλολογίας, συντονιστής Εκπαίδευσης στους νομούς Χίου και Σάμου, πρόεδρος του Συλλόγου Φιλολόγων και πρώην Πανεπιστημιακός θα αναπτύξει το θέμα: «Οι εμφύλιοι της Επανάστασης του 1821».

Εν συνεχεία θα μιλήσουν για το θανατηφόρο σαράκι της φυλής μας που κατέκαψε την ορμή των πρώτων ετών του ξεσηκωμού του Γένους.

Ειδικότερα, γίνεται αναφορά στις αντιπαλότητες που άρχισαν το Φθινόπωρο του 1823 και κράτησαν μέχρι το Καλοκαίρι του 1825, μεταξύ κοτζαμπάσηδων προκρίτων, καπεταναίων, κλεφτών, αρματολών, για τις φιλονικίες για τα πρωτεία και την διαχείριση των δανείων, για τις δολοπλοκίες φιλόδοξων ατόμων. Για τις αδελφοκτόνες επιχειρήσεις σε Μοριά και Ρούμελη.

Για τις προσπάθειες ειρηνοποιών αγωνιστών και την τελική, ίσως εξ ανάγκης συμφιλίωση, μπροστά στο μέγα Οθωμανικό κίνδυνο ολοτελούς καταστροφής. Για τούτο, όχι τυχαία, ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός γράφει στην 144η στροφή του Εθνικού μας Ύμνου: «Η Διχόνοια που βαστάει / ένα σκήπτρο η δολερή / καθενός χαμογελάει / παρ’ το, λέγοντας, και εσύ».

Να σημειωθεί ότι η εκπομπή θα προβληθεί ξανά σε επανάληψη την Πέμπτη 9/9 στις 4 το απόγευμα.

 

Σχετικά Άρθρα