Χίος, Σάββατο 22 Φεβρουαρίου

Μικρή πτώση της θερμοκρασίας στις πισίνες του "Ιωνικού"

Λόγω προβλήματος κάλυψης των ενεργειακών αναγκών από τον ατμό της ΔΕΗ
Δείτε το Βίντεο
Τετ, 09/10/2019 - 14:28

Κατά μια με μιάμιση μονάδα θα κατέβει η θερμοκρασία του νερού στη μικρή και μεγάλη πισίνα του Ιωνικού Κολυμβητηρίου, παραμένοντας εντός ορίων – όσον αφορά τις επιτρεπτές θερμοκρασίες- σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Νομικού Προσώπου του Δήμου Χίου, Νίκο Λαμπρινούδη.

Το κολυμβητήριο που ξεκινά από σήμερα τη λειτουργία του καλείται να χρησιμοποιήσει για την θέρμανση του νερού καύσιμα, λόγω προβλήματος που υπάρχει στη ΔΕΗ, η οποία τα τελευταία χρόνια το καλύπτει ενεργειακά με τον ατμό που παράγεται από τη λειτουργία του εργοστασίου της.

«Μας είπαν ότι σε ένα περίπου μήνα θα έχει αποκατασταθεί το πρόβλημα», σημείωσε ο κ. Λαμπρινούδης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι πέρσι η μέση θερμοκρασία στην μεγάλη πισίνα ήταν 26 βαθμοί και αυτό το διάστημα, μέχρι να επανέλθει ο ατμός από τη ΔΕΗ, θα είναι 25 βαθμοί, ενώ στην μικρή ήταν 27 με 28 βαθμούς και τώρα θα είναι 26,5 με 27 βαθμούς Κελσίου.

Να σημειωθεί ότι πέρσι οι καταγεγραμμένοι χρήστες του κολυμβητηρίου ήταν περίπου 800.

 

Σχετικά Άρθρα

Προδημοσίευση του βιβλίου του Λευτέρη Πυκνή Νο 2 ... Ιατρικά Γεγονότα της Χίου 1963--1980
Παρ, 21/02/2020 - 21:56

Στο Μαιευτήριο Χίου την δεκαετία του 1970 αντιμετωπίσαμε πολλά σπάνια περιστατικά που παρουσιάζονται παγκοσμίως ένα σε κάθε δέκα εκατομμύρια. Ένα από τα πολύ σπάνια ήταν όταν σε μια καισαρική μόλις βγήκε το μωράκι... το θέαμα που αντικρίσαμε ήταν εκθαμβωτικό και συνάμα προκαλούσε δέος. Η καρδούλα του μωρού ήταν έξω από το στήθος μέσα σε μία πολύ λεπτή μεμβράνη. Αυτό στην ιατρική ορολογία λέγεται Εκτοπία καρδιάς και παρουσιάζεται μία ανά οκτώ εκατομμύρια γεννήσεις. Πρόσφατα είχα διαβάσει ότι στο Νοσοκομείο Παίδων του Τέξας στις ΗΠΑ μία μικρούλα ονομάζεται Ontrina Kardenas υποβλήθηκε τον Ιανουάριο του 2013 σε λεπτή επέμβαση από ομάδα καρδιοχειρουργών, που διήρκεσε 16 ώρες αμέσως λίγο μετά την γέννηση ...κατάφερε να επιβιώσει και οι ειδικοί την θεωρούν ιδιαίτερα τυχερή,καθώς το 90% των βρεφών που γεννιούνται με αυτή τη ιδιαιτερότητα πεθαίνουν σε μερικές ημέρες από την γέννηση τους. Θα χρειαστεί ακόμη να  προβεί σε μερικές επεμβάσεις ώστε να διορθωθούν και άλλα λειτουργικά ελαττώματα που έχει η καρδούλα της . Υπάρχουν σχετικές φωτογραφίες από το διαδίκτυο του συγκεκριμένου παιδιού είναι δημόσιες επειδή είναι από τις δύο  σπάνιες περιπτώσεις που έχουν επιβιώσει στο κόσμο !....Εμείς τότε αφού το προστατεύσαμε με υγρά αποστειρωμένα επιθέματα με φυσιολογικό ορό και γάζες το στείλαμε σε μεγάλη Παιδιατρική κλινική των Αθηνών...αλλά μάθαμε ότι μετά από λίγες μέρες πέθανε . Δεν θυμάμαι αλλά ούτε πιστεύω ότι την δεκαετία του 1970 εάν γινόταν στην Ελλάδα τέτοιου είδους καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις...

 Ένα άλλο σπάνιο περιστατικό και πάλι στο Μαιευτήριο μας έτυχε δύο φορές, ήταν με καισαρική τομή αλλά αναγκάστηκε ο Ζαφείρης μαζί με τον Τσαμπλάκο να επεκτείνουν την τομή γιατί τελικά τα βρέφη είχαν τεράστιο κεφάλι.. .ήταν υδροκέφαλα και ευτυχώς νεκρά, γιατί όσα βλέπω που έχουν επιζήσει μετά από πολλές χειρουργικές επεμβάσεις που έχουν υποβληθεί αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα και ταλαιπωρούνται και τα ίδια αλλά και ολόκληρη η οικογένεια τους .

Πολλά άλλα περιστατικά μαιευτικά γυναικολογικά που αντιμετωπίσαμε ήταν τεράστιες κύστεις ωοθηκών ακόμη και με 30 λίτρα υγρό... πού έπρεπε να γίνει οπή και να αφαιρεθεί το υγρό με το μηχάνημα αναρρόφησης και εν συνεχεία ακολουθούσε η αφαίρεση της κύστεως. Υπήρξαν πάρα πολλά μαιευτικά γυναικολογικά περιστατικά που αντιμετωπίσαμε στο Μαιευτήριο Χίου γιατί πάντα χειρουργούσε ο Ζαφείρης μαζί με τον Τσαμπλάκο.

Πολλές καισαρικές με εκλαμψία που σε αυτές τις περιπτώσεις εάν δεν επεμβαίναμε άμεσα, ταχύτατα και να βγάλουμε πολύ γρήγορα το παιδί από την μήτρα θα κινδύνευε και η μάνα και το παιδί θα πνιγόταν από την τοξιναιμία και το λεύκωμα ! Σε γυναίκες άνω των πενήντα ετών με μεγάλα ινομυώματα αφαιρούσαμε την μήτρα... όπως και σε πολλές με συχνές μητρορραγίες μετά την κλιμακτήριο γινόταν το ίδιο για να μην έχουν προβλήματα υγείας στο μέλλον. Την εποχή εκείνη δεν υπήρχε υπερηχογράφημα για την διάγνωση εσωτερικών προβλημάτων !

Μεγάλη εντύπωση μου προκάλεσε το γεγονός που αντίκρισα μέσα στην τεράστια αίθουσα τοκετού και χειρουργείου. Είχαν πιάσει οι πόνοι γέννας γυναίκας γνωστού χωροφύλακα, που είχαν στο παρελθόν προηγηθεί δύο καισαρικές με αντίστοιχα παιδιά.  Πάντοτε τουλάχιστον τα χρόνια εκείνα όταν υπήρχε προηγηθείσα καισαρική και η επόμενη γέννα γινόταν πάλι με καισαρική τομή συνήθως προγραμματισμένα . Το γεγονός ότι είχαν πιάσει πόνοι γέννας ενωρίτερα από τον προγραμματισμό είμαστε έτοιμοι για να προχωρήσουμε σε καισαρική... ακούω τον Ζαφείρη να λέει του Τσαμπλάκου... Δημητράκη, έτσι τον αποκαλούσε σε κλειστό κύκλο... εάν ήθελες τώρα δεν θα μπορούσες να κάνεις μεταστροφή στο παιδί ; Ερχόταν εγκάρσια και η διαστολή ήταν προχωρημένη. Ο Λευτέρης είναι εδώ το μηχάνημα ναρκώσεως στημένο και έτοιμο το χειρουργείο είναι όλα έτοιμα.. δεν τολμάς να κάνεις μια προσπάθεια αφού η διαστολή είναι προχωρημένη ;

Αυτό που είδα η εμπειρία αυτού του Μαιευτήρα-Γυναικολόγου, που είχε ξεγεννήσει 36.000 παιδιά της Χίου, μου έχει μείνει αξέχαστη ! Με μεγάλη μαεστρία αφού ήταν αποστειρωμένος ... ρούχα και γάντια βάζει το χέρι του μέσα στο κόλπο μπαίνει μέσα στην μήτρα πιάνει το κεφαλάκι του βρέφους κάνει μεταστροφή και το βγάζει υγιέστατο ! Αυτό ειλικρινά που με εντυπωσίασε ήταν ότι το χέρι του έφθασε μέχρι το μπράτσο του . Και έτσι γλύτωσε η γυναίκα την εγχείρηση ! Άλλωστε σε τέτοιου είδους περιστατικά συνήθως δεν πληρωνόμαστε ούτε εγώ ούτε ο Ζαφείρης γιατί τα χρόνια εκείνα η κατηγορία ορισμένων δημοσίων υπαλλήλων ήταν μισθολογικά πολύ χαμηλά και ειδικότερα όταν είχαν πολλά παιδιά .

Οπότε ο Τσαμπλάκος για να μας πειράξει λέει το αμίμητο ! Είναι γυναίκα χωροφύλακα ! Εδώ θα συμπληρώσω ότι πάρα πολλά χειρουργεία και ιατρικές πράξεις τις αντιμετωπίζαμε με αλτρουισμό και αλληλεγγύη και δεν πληρωνόμαστε ακόμη ούτε τα έξοδα φαρμάκων και αερίων ναρκώσεως . Αυτά για σήμερα έπεται συνέχεια...

Χιος 21 Φεβρουαρίου 2020 Λευτέρης Πυκνής Μαλλιάς Καλλιμασιώτης