Χίος, Πέμπτη 9 Απριλίου

Να γιατί οι Χιώτες πάμε δυό...δυό !

Ότι δεν γνωρίζει ο ένας, το συμπληρώνει ο άλλος... Χειρουργικές μάσκες !
Σάβ, 21/03/2020 - 06:33

Δεν είναι τυχαίο ότι μας έχει κολλήσει το ψεγάδι ..... το ότι οι Χιώτες πάμε δυό... δυό .....το εμπέδωσα σήμερα ακόμη για άλλη μια φορά !

Μιλώντας τηλεφωνικώς με φίλη κυρία σύζυγο και μητέρα γιατρών σχολιάζοντας την επικαιρότητα μου είπε ότι παρείγγηλε και της έφτιαξαν υφασμάτινες χειρουργικές μάσκες λόγω της μεγάλης έλλειψης στην παγκόσμια αγορά μιας χρήσεως αποστειρωμένες !

Οι υφασμάτινες μπορούν και μπαίνουν στον κλίβανο που κλιβανίζονται όπως και όλα τα υφασμάτινα πανιά και οι στολές που φορούν οι περισσότεροι γιατροί μέσα στα χειρουργεία !

Στο κάθε χειρουργείο μεγάλη επιτυχία δεν είναι μόνο η άρτια επέμβαση αλλά πρωτίστως και η αποστείρωση τόσο των εργαλείων όσο και των υπολοίπων χρηστικών ρούχων και εξαρτημάτων.

Θα μου πείτε γιατί τα αναφέρω και τα προβάλλω όλα αυτά; Για τον απλούστατο λόγο ότι λόγω της μεγάλης έλλειψης παγκοσμίως της μάσκας από την πανδημία του Κορωνοϊού....  θα μπορούσε η κάθε νοικοκυρά ή ο κάθε επιχειρηματίας να φροντίσουν να φτιάξουν χειροποίητες υφασμάτινες μάσκες που μπορούν και πλένονται και με βραστό νερό και απορρυπαντικό καθώς και απολυμαντικά και χρησιμοποιούνται πολλές φορές !

Στην φωτογραφία απεικονίζεται η μάσκα όπως είναι ένα παραλληλόγραμμο κομμάτι ύφασμα με τέσσερα κορδόνια που δένονται πίσω από τα αυτιά... είναι τόσο απλό ! Όπως τις φορούν όλοι όσοι βρίσκονται μέσα στο χειρουργείο !

Τα παλιά χρόνια τέτοιου είδους μάσκες φορούσαμε.... όπως πιστεύω ότι φορούν ακόμη και σήμερα μέσα στα χειρουργεία ! Δεν χρειάζεται επομένως πανικός ούτε διασπορά ψευδών ειδήσεων που, πώς και γιατί !

Όλα μπορούν να γίνουν και όλα είναι δυνατά.,.. λίγη θέληση και λίγο μυαλό χρειάζεται και πάνω απ'όλα προθυμία και πνεύμα δημιουργίας ακόμη και για μια απλή μάσκα προσώπου για την προστασία από την πανωλεθρία της πανδημίας !

Φτιάξτε μόνοι σας μάσκες !

Καλό ξημέρωμα και αισιοδοξία !

Χίος 21 Μαρτίου 2020 Λευτέρης Πυκνής Μαλλιάς Καλλιμασιώτης

 

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 09/04/2020 - 20:48

“Όχι” στη χρήση μάσκας και γαντιών μιας χρήσης λέει η Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Δήλωσε μάλιστα ότι ο παραπάνω εξοπλισμός μπορεί να αποβεί περισσότερο βλαπτικός παρά ωφέλιμος για τους πολίτες, ενώ για τις μάσκες με βαλβίδα ανέφερε απερίφραστα ότι μπορεί να είναι επικίνδυνες. 

“Η Επιτροπή συζήτησε το θέμα της χρήσης μάσκας από το γενικό κοινό, ενημερώθηκε αναλυτικά για τις οδηγίες του ΠΟΥ και συμφώνησε με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) πως ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και σε ειδικές συνθήκες συγχρωτισμού θα μπορούσαν να υπάρξουν οφέλη από τη χρήση μάσκας και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την εφαρμογή παρόμοιου μέτρου ανάλογα με την πορεία επιδημίας και σε συγκεκριμένους χώρους όπως αυτοί προτείνονται από το ECDC, κυρίως για την αποφυγή διασποράς από ασυμπτωματικούς ή ασθενείς με ήπια συμπτώματα. Επίσης συζητήθηκε και η πιθανή αύξηση κίνδυνου από λανθασμένη χρήση της μάσκας από υγιείς, καθώς και η ψευδής αίσθηση ασφάλειας η οποία μπορεί να οδηγήσει σε λάθος συμπεριφορές σχετικά με την τήρηση πιο σημαντικών μέτρων όπως η διατήρηση της απόστασης και της υγιεινής των χεριών”. 

Με δεδομένη την τρέχουσα πορεία της επιδημίας στη χωρά μας, τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας, η Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας στην παρούσα φάση δεν συνιστά γενικευμένη χρήση μάσκας. Θα επανατοποθετηθούμε και για τη χρήση μάσκας για το γενικό πληθυσμό αν κριθεί απαραίτητο σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία και τα επιστημονικά  στοιχεία που διαθέτουμε, αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Οι ιατρικές μάσκες με βαλβίδα δεν συστήνονται και είναι και επικίνδυνες όταν χρησιμοποιούνται από ανθρώπους που ανήκουν στο γενικό κοινό, καθώς μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο. Είναι χρήσιμες για τους γιατρούς εντατικής θεραπείας, τους αναισθησιολόγους και από τους ανθρώπους που εκτίθενται περισσότερο στον ιό. 

Για τα γάντια είπε “είναι λίγες οι ενδείξεις ότι προστατεύουν από τον ιό... Η αδιάκριτη χρήση γαντιών μιας χρήσης είναι σε μεγάλο βαθμό μάταιη και μπορεί να οδηγήσει περισσότερο σε βλάβη παρά καλό”. “Τα γάντια μιας χρήσης δεν έχουν σχεδιαστεί για εκτεταμένη χρήση, μπορεί εύκολα να σκιστούν ή να έχουν μικρές οπές που μπορεί εύκολα να παραβλεφθούν θέτοντας έτσι σε κίνδυνο το άτομο που φορά τα γάντια. Προσφέρουν ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας ενώ η υπερβολική εξάρτηση από τα γάντια μπορεί να οδηγήσει σε εφησυχασμό και όχι στο συχνό πλύσιμο των χεριών. Ο ιός μπορεί να επιμολύνει τα γάντια με τον ίδιο τρόπο που επιμολύνει τα χέρια. Έρευνες έχουν δείξει ότι αγγίζουμε το πρόσωπο μας τρεις έως 23 φόρες ανά ώρα. Ακόμα κι όταν βγάζουμε τα γάντια μπορεί να μολυνθούμε όποτε το πλύσιμο των χεριών μας αμέσως μετά είναι απαραίτητο. Ο ΠΟΥ δεν συστήνει τη χρήση γαντιών ως μέσο πρόληψης από το νέο κορωνοϊό”. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσιόδρας συνέστησε στον κόσμο να πλένει τα χέρια με σαπούνι και νερό ή με αντισηπτικό εάν έχει μόλις γυρίσει από σούπερ μάρκετ, φαρμακεία ή Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. 
 

Πηγή: skai.gr