Να καθαριστούν τα ρέματα στο Χαλκειός ζητά ο Πρόεδρος της Κοινότητας

Πέμ, 17/07/2025 - 15:14
Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Χαλκειούς, Νίκος Κουτσουράδης

Τον  καθαρισμό των ρεμάτων και των ποταμών που περνούν απ΄ το Χαλκειός ως μέτρο πρόληψης πυρκαγιάς και πλημμύρας , ζητά ο Πρόεδρος του Χαλκειούς, Νίκος Κουτσουράδης, με έγγραφό του προς τον Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου, τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου αλλά και τη Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χίου.

Αναλυτικά αναφέρει:

«Ο καθαρισμός των ρεμάτων συμβάλλει στην πρόληψη των πυρκαγιών, καθώς απομακρύνει την εύφλεκτη βλάστηση και τα υπολείμματα που θα μπορούσαν να αναζωπυρώσουν μια φωτιά. Η συντήρηση των ρεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσης της βλάστησης και των απορριμμάτων, μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιών.

Συγκεκριμένα, ο καθαρισμός των ρεμάτων βοηθάει στην πρόληψη πυρκαγιών με τους εξής τρόπους:

  •       α.    Μείωση της καύσιμης ύλης:

                            Απομακρύνοντας τα ξερά χόρτα, κλαδιά και άλλα εύφλεκτα υλικά από τα ρέματα, μειώνεται η ποσότητα της ύλης που μπορεί να καεί και να εξαπλώσει μια πυρκαγιά.

  •           β.    Δημιουργία ζωνών ασφαλείας:

                            Ο καθαρισμός των ρεμάτων μπορεί να δημιουργήσει ζώνες ασφαλείας γύρω από οικισμούς και υποδομές, περιορίζοντας την εξάπλωση των πυρκαγιών προς αυτές τις περιοχές.

  •           γ.    Εύκολη πρόσβαση για πυρόσβεση:

                           Τα καθαρά ρέματα διευκολύνουν την πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων και τη μεταφορά νερού για την κατάσβεση πυρκαγιών.

               Επίσης αναφέρεται ότι η βλάστηση παίζει σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση του νερού της βροχής. Η καταστρεπτική πυρκαγιά που έπληξε την Δημοτική Ενότητα Καμποχώρων  αυξάνει επικίνδυνα τον κίνδυνο πλημμυρών για το επόμενο χρονικό διάστημα. Οι πυρκαγιές άλλωστε αλλάζουν τη σύσταση του εδάφους, καθιστώντας το πιο αδιαπέραστο για το νερό, το καμένο έδαφος μπορεί να γίνει υδροφοβικό, δηλαδή να απωθεί το νερό αντί να το απορροφά. Με την καμένη βλάστηση και το έδαφος να μην δύναται να απορροφούν το νερό της βροχής τόσο αποτελεσματικά, μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερη απορροή και αυξημένο κίνδυνο πλημμυρών. Λόγω της μειωμένης απορρόφησης και της υδροφοβικότητας του εδάφους, η απορροή του νερού αυξάνεται, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη ποσότητα νερού να ρέει ταχύτερα στην επιφάνεια. Όταν το νερό της βροχής απορρέει γρήγορα και σε μεγάλες ποσότητες, αυξάνεται ο κίνδυνος ειδικά στην Δημοτική Κοινότητα Χαλκειούς η οποία βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο (λόγω κλήσης του εδάφους) με αποτέλεσμα όλα τα όμβρια των χωριών Βερβεράτου και Δαφνώνα να καταλήγουν στο Χαλκειός δημιουργώντας επικίνδυνους χειμάρρους οι οποίοι είτε διέρχονται από τα ρέματα / ποταμοί είτε καταλήγουν εκεί.

Τα ρέματα και οι ποταμοί με τις  φετινές βροχοπτώσεις και πλημμύρες έχουν ως αποτέλεσμα:

    α.     την έντονη βλάστηση σε ρέματα και ποταμούς του χωριού.

    β.   μεταφορά πετρωμάτων και ιζημάτων γεγονός που σε μερικά σημεία είναι απροσπέλαστα από οχήματα ιδιαίτερα της Πυροσβεστικής.   

Επίσης έχουν εντοπιστεί σημεία στον ποταμό στα οποία ασυνήδιτοι έχουν αποθέσει μπάζα, σκουπίδια κλαδιά και ογκώδη αντικείμενα παρά το ότι υπάρχουν πινακίδες απαγόρευσης ρίψης μπαζών και σκουπιδιών και  παρά το γεγονός ότι έχουν καθαριστεί απ΄ την αρμόδια υπηρεσία.

Κατόπιν των ανωτέρω με δεδομένο ότι αντικειμενικός σκοπός όλων είναι η ασφάλεια των κατοίκων της Δημοτικής Κοινότητας Χαλκειούς ζητάμε τον καθαρισμό των ρεμάτων και των ποταμών που περνούν απ΄ το χωριό μας ως μέτρο πρόληψης πυρκαγιάς και πλημμύρας, ενώ είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία προκύψει."

Σχετικά Άρθρα