Χίος, Σάββατο 8 Αυγούστου

Ο Καθηγητής Μιχάλης Στρουμπάκης στο ''Κατευθυνθήτω'' στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV

Παρ, 31/07/2020 - 06:09

Με την ευκαιρία της ολιγοήμερης παρουσίας του στη Χίο για τη συμμετοχή του στις εκδηλώσεις που πραγματοποιεί η Μούσα Ελληνική, ο Μιχάλης Στρουμπάκης, γέννημα θρέμμα του νησιού μας, Μόνιμος Επίκουρος Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικολογίας στην Πατριαρχική Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης, μιλά σε μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης, κατανοητά κι εκ' βαθέων, για την Εκκλησιαστική Βυζαντινή Μουσική ως βίωμα και γνώση, στην εκπομπή ''Κατευθυνθήτω'' στην ΑΛΗΘΕΙΑ TV με τον Γιάννη Χονδρέλη, που κάθε Σαββάτο και Κυριακή στις 5.30μ.μ. αξιοποιεί θετικά το χρόνο του τηλεοπτικού κοινού, αγγίζοντας και παρουσιάζοντας ποικίλα θέματα που είναι συνυφασμένα με τη ζωή και την Πίστη μας.

 Ο Μιχάλης Στρουμπάκης μεγάλωσε ανάμεσά μας, στην πιο κεντρική γειτονιά της πόλης, γύρω από τη Μητρόπολη, το ''Αρρένων'' Χίου και την Σχολή Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεως στην Εκκλησούλα του Σωτήρος Χριστού, με πρώτους Δασκάλους τον Δημήτρη Ζαννίκο και τον Δημήτρη Δημητρακόπουλο. Αργότερα μετακόμισε στην Συνοικία των Αγίων Αναργύρων πόλεως Χίου, όπου είναι έως σήμερα Ιερέας ο πατέρας του, ο Εφημέριος Μακάριος Στρουμπάκης. 

 Ο Μιχάλης Στρουμπάκης ανήκει κι εκείνος στη σπουδαία και διάσημη οικογένεια των Στρουμπάκηδων απ' το Θολό-ποτάμι που έχουν κάνει ανάρπαστη την παραδοσιακή και Λαϊκή μουσική του νησιού και της πατρίδας μας στα πέρατα του κόσμου.

 Αρχικά το 2003 διορίστηκε αναπληρωτής Θεολόγος στο Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο-Λύκειο στα Χανιά και από το 2007,  μετά το Διδακτορικό του, διδάσκει στην Πατριαρχική Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης στο Ηράκλειο. Από τότε και μέχρι σήμερα εκεί εργάζεται και ζει μαζί με τη σύζυγο και τα παιδιά του.

 Ο Μιχάλης Στρουμπάκης είναι εξειδικευμένος στην Εκκλησιαστική Βυζαντινή Μουσικολογία και την Ψαλτική Τέχνη. Ο ίδιος είναι ένας εξαίρετος Ψάλτης...άλλωστε πολλοί τον θυμούνται και εδώ στο Αναλόγιο των Αγίων Αναργύρων και αυτό το Σαββατοκύριακο, αλλά και τη Δευτέρα στις 5.30 μ.μ. μιλά στο ''Κατευθυνθήτω'' στην ΑΛΗΘΕΙΑ TV για την εσωτερική παρόρμηση που σπρώχνει κάποιον να γίνει Ψάλτης, αλλά και για την παράμετρο του βιοπορισμού με τη συναίσθηση της ευθύνης της θέσεως του Ιεροψάλτη στα μάτια της κοινωνίας. Για την μελέτη, την αγάπη και την αφοσίωση που οδηγεί τον Ιεροψάλτη στην ύψιστη απόδοση των ύμνων και του έργου του για την ανάταση των πιστών, αλλά και για την ευτυχία που νιώθει κανείς όταν κατανοεί το νόημα των Ύμνων που ψάλλει-κάτι που συμβάλλει θετικά στην απόδοση του σωστού μουσικού ύφους, μαζί με την εξάσκηση και την καλή άρθρωση των λέξεων στις μουσικές φράσεις, χωρίς υπερβολές ούτε προς τα ''πάνω'' ούτε προς τα ''κάτω''.

 Θίγει αρκετά σχετικά θέματα που μπορείτε να παρακολουθήσετε στην τηλεόραση αναλυτικά και μιλάει ακόμα και για τις γυναίκες στην Ψαλτική Τέχνη που υμνούν τον Κύριο, θεωρώντας καλό να υπάρχουν αμιγώς γυναικείοι Χοροί Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Μουσικής.

Σχετικά Άρθρα

Σάβ, 08/08/2020 - 06:25

Η Καλλιμασιά τίμησε τον Άγιο Αιμιλιανό όπως κάθε χρόνο με την εντυπωσιακή δια θαλάσσης μεταφορά της Ιερής εικόνας του από το λιμανάκι του Αγίου Ιωάννη Καλλιμασιάς στην παραλία του Αγίου Αιμιλιανού. 

Πλήθος φουσκωτών σκαφών του Ομίλου Φουσκωτών σκαφών Χίου συνόδευσαν την Ιερή Εικόνα μέσω θαλάσσης εντυπωσιάζοντας τους προσκυνητές που βρέθηκαν στην παραλία για να την υποδεχτούν.

Ακολούθησε αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτη Χίου Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου. Παρά τις δυσκολίες των ημερών αρκετοί ήταν οι πιστοί που προσήλθαν και φέτος να προσκυνήσουν και να τιμήσουν τον Άγιο Αιμιλιανό. 

Κάθε χρόνο, το διήμερο 7 και 8 Αυγούστου, η Καλλιμασιά γίνεται το επίκεντρο του εορτασμού του Αγίου Αιμιλιανού στη Χίο, στον ομώνυμο Ιερό Ναό, από τον οποίο έχει λάβει το όνομά της ολόκληρη η γύρω από αυτόν παραθαλάσσια περιοχή της Καλλιμασιάς. 

i_entyposiaki_dia_thalassis_metafora_tis_eikonas_toy_agioy_aimilianoy_sti_hio