Ο "ναυτίλος" κάνει απολογισμό εξαμήνου

Δευ, 16/07/2018 - 10:45

Το Κέντρο Πρόληψης Χίου «ναυτίλος» ενημερώνει ότι το διάστημα Ιανουάριος-Ιούνιος 2018 υλοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι ακόλουθες δράσεις:

- Συναντήσεις ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης με μαθητές από 31 τμήματα Γυμνασίων και ΕΠΑΛ, καθώς και σε σπουδαστές των Σχολών του ΟΑΕΔ. Τις παρεμβάσεις υλοποίησε όλη επιστημονική ομάδα.

- Πρόγραμμα πρόληψης για μαθητές Δημοτικού Σχολείου, με βάση ο θεατρικό παιχνίδι στο 11ο και στο 8ο Δημοτικό Σχολείο. Υπεύθυνη ήταν η Μαρίνα Κυριάκου.

- Προβολή ταινίας σε συνεργασία με την κινηματογραφική ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και συζήτηση για τις εξαρτήσεις με τους φοιτητές. Υπεύθυνος ήταν ο Στράτος Τσουκάρης.

- 2ος κύκλος συναντήσεων ομάδας γονέων παιδιών προσχολικής ηλικίας. Συντονίστρια ήταν η Ελένη Κοτσάτου.

- Ομιλίες με θέμα: «Εξαρτήσεις και Πρόληψη» στα πλαίσια λειτουργίας των Σχολών Γονέων της Ιεράς Μητρόπολης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών. Ομιλητής ήταν ο Στράτος Τσουκάρης.

- Ομιλία στους γονείς του 3ου και 8ου Δημοτικού Σχολείου με θέμα: «Διλήμματα και επιλογές των γονιών για την ψυχοσεξουαλική ανάπτυξη των παιδιών» , με ομιλήτρια την Ε. Κοτσάτου.

- Ομιλία σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο Νεοχωρίου, με θέμα: «Εξαρτήσεις και Πρόληψη», με ομιλητή τον Σ. Τσουκάρη.

- Ομιλία με θέμα τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό στο βιβλιοπωλείο Πάπυρος, από την Ε. Κοτσάτου.

- Πραγματοποιήθηκε μια ομάδα διάρκειας 15 ωρών, με συμμετοχή στελεχών των Στρατιωτικών Μονάδων της Χίου, με θέματα που αφορούν στη χρήση ουσιών και στη φιλοσοφία της πρόληψης των εξαρτήσεων. Συντονιστής ήταν ο Γιώργος Ψαρούδης.

 

- Με αφορμή τη συμπλήρωση των 20 χρόνων λειτουργίας του Κέντρου Πρόληψης Χίου Ναυτίλος, διοργανώθηκαν οι ακόλουθες εκδηλώσεις:

21/4ου  Καλλιμασιά : σε συνεργασία με τον Εκπολιτιστικό Σωματείο «Η πρόοδος», το γυμνάσιο Καλλιμασιάς και το σύλλογο Γονέων Δημοτικού Καλλιμασιάς, διεξήχθησαν παιχνίδια για παιδιά και εφήβους στην αυλή του Γυμνασίου, το ηλεκτρονικό παιχνίδι «Εμείς και οι αράχνες μας», με θέμα το Διαδικτυακό Εκφοβισμό, σε αίθουσα του σχολείου, ομιλία με θέμα: «Αντιμετώπιση του εκφοβισμού» από την Ε. Κοτσάτου και παραδοσιακοί χοροί από το εφηβικό τμήμα της «Προόδου»

22/4ου Βερβεράτο: σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βερβεράτου, πραγματοποιήθηκαν ενημερωτική εκδήλωση με ομιλίες με τίτλο: «Η πρόληψη των εξαρτήσεων στην εφηβεία. Ο ρόλος των γονιών», από την Ε. Κοτσάτου και «ο ρόλο του ενστόλου στην αντιμετώπιση περιστατικών χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών», από την Ανθυποπλοίαρχο Λ.Σ. κ. Δέσποινα Πυρανιάν και μουσική εκδήλωση από τα παιδιά του Συλλόγου.

5/5ου Βολισσός: σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Όμηρος» και το Δημοτικό Σχολείο και Γυμνάσιο Βολισσού, έγιναν: ομιλία με θέμα: «εξαρτήσεις και πρόληψη» από την Μ. Κυριάκου και ζωγραφική τοίχου με θέμα: «Ο τοίχος της ειρήνης και της φιλίας» από μαθητές σε συνεργασία με εικαστικούς.

12/5 Πανεπιστήμιο: σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τον Τομέα Σχολικών Δραστηριοτήτων, εκδήλωση με τίτλο: «Η χαρά της ζωής στη δημιουργία», με παρουσιάσεις δρώμενων και μουσικής και με έκθεση καλλιτεχνικών έργων των μαθητών και με ομιλία από τον εικαστικό Πάρι Ξυνταριανό-Τσιροπινά.

19/5ου Πανεπιστήμιο: θεατρική παράσταση από τη θεατρική ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Εσπερινού ΕΠΑΛ και Μουσικό Δρώμενο από μαθητές του 4ου Γυμνασίου και του μουσικού Σχολείου Χίου και ομιλία από τον Κοσμήτορα, κ. Ιωάννη Καρκαζή.

26/5ου Πανεπιστήμιο: Ημερίδα με θέμα: « Αναζητώντας θετικές διεξόδους στην κοινωνία του σήμερα» με εισηγήσεις από τους κ.κ. Ανδρέα Μαράτο («Η σημασία της Τέχνης ως παράγοντα συγκρότησης του δημιουργικού υποκειμένου») και Βασίλη Αλμπάνη («Το σύμπτωμα των εξαρτήσεων ως δυσφορία στην απομόνωση του σύγχρονο ανθρώπου») και συναυλία με το μουσικό σχήμα του Γιάννη Κούτρα στο θέατρο Καστρομηνά.

7/6ου  3ο-8ο Δημοτικό: σε συνεργασία με τη Διεύθυνση πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων, θεατρική παράσταση από ομάδες μαθητών Δημοτικών με βάση το βιβλίο: «Ο κήπος με τις 11 γάτες»

26/6ου Κλειστό Γυμναστήριο Δημοτικό Στάδιο Χίου: σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ Χίου, με αφορμή τη συμπλήρωση των 20 χρόνων λειτουργίας του Κέντρου Πρόληψης Χίου Ναυτίλος και στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά των Ναρκωτικών 2018, διεξήχθησαν: δραστηριότητες του 2ου συστήματος Ναυτοπροσκόπων Χίου, φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου ομάδων Στρατού και Αστυνομίας (σε συνεργασία με την 96 ΑΔΤΕ και την Αστυνομική Διεύθυνση Χίου), έκθεση φωτογραφιών συμμετεχόντων σε φωτομαραθώνιο της Φωτογραφικής Λέσχης Χίου, τουρνουά σκάκι με συμμετοχή Φάρου Βαρβασίου και Σκακιστικού Ομίλου Καλλιμασιάς και παρουσίαση παραδοσιακών χορών με συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων των Πολιτιστικών Συλλόγων  Βερβεράτου, Λαγκάδας, Νενήτων, Νεοχωρίου και «Χίοι εν χορώ».

*Ατομικές συναντήσεις

-Πραγματοποιήθηκαν ατομικές συναντήσεις με άτομα που κάνουν χρήση ουσιών ή εμφανίζουν άλλες μορφές εξαρτήσεων και τις οικογένειές τους και με άτομα άλλου είδους ψυχοκοινωνικά προβλήματα, που ζήτησαν βοήθεια.

 

Το Κέντρο Πρόληψης Χίου «ναυτίλος», ως θεσμοθετημένος φορέας Πρωτογενούς Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας, συνεργάζεται με πρόσωπα και φορείς της Χίου για κάλυψη αναγκών συγκεκριμένων περιστατικών, με υπευθυνότητα και λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές ανάγκες και τις ευρύτερες κοινωνικές εξελίξεις.

 

Οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Πρόληψης Χίου «ναυτίλος»

Γιώργος Ψαρούδης, Κοινωνιολόγος, Επιστημονικά Υπεύθυνος

Ελένη Κοτσάτου, Κοινωνική Λειτουργός

Στράτος Τσουκάρης, Κλινικός Ψυχολόγος

Μαρίνα Κυριάκου, Κοινωνική-Κλινική Ψυχολόγος

Γιασεμή Κωνσταντινούδη, Γραμματέας

 

 

 

Σχετικά Άρθρα