Στις 27 Ιούνη 2024 πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα που διοργάνωσε το Κέντρο Πρόληψης και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Χίου ναυτίλος με τίτλο «Ψυχοκοινωνικές ανάγκες στην κοινωνία της Χίου. Διαπιστώσεις, προβληματισμοί και καλές πρακτικές».
Τις εισηγήσεις πραγματοποίησαν ειδικοί ψυχικής υγείας που εργάζονται σε διάφορες υπηρεσίες και δομές ψυχικής υγείας, κοινωνικής πρόνοιας και εκπαίδευσης της Χίου και πιο συγκεκριμένα οι: Κ. Τσούρου, ψυχολόγος (Msc), (Κινητή Μονάδα Κέντρου Παιδιού κι Εφήβου), Ε. Περδικάρη, ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια (Msc), (Ψυχιατρικός Ξενώνας «Οίκος Αγάπης Χίου»), Α. Γάφου (Msc), κοινωνική λειτουργός & Ε. Σκόρδια, ψυχολόγος (Msc), (Μικτό Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ «Γέφυρα»), Α. Πουλάκη, κλινική ψυχολόγος (Msc), (Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας και Πολιτισμού, Ψυχοκοινωνικές Υπηρεσίες Δήμου Χίου), Σ. Καρασαββαΐδου, αστυνόμος Α΄ (ΥΓ), ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χίου, Χ. Μούνδρου, φιλόλογος Ειδικής Αγωγής, Προϊσταμένη του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Ν. Χίου, Σ. Τσουκάρης, κλινικός ψυχολόγος (Msc), (Κέντρο Πρόληψης και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Χίου ναυτίλος).
Επίσης, απεύθυναν χαιρετισμό εκ μέρους του Δ.Σ. του ναυτίλου ο Πρόεδρός του, Πρωτοπρεσβύτερος, Γ. Κωνσταντίνου και εκ μέρους του Δήμου Χίου η Αντιδήμαρχος Πρόνοιας κ. Α. Γαλάνη, ενώ παρευρέθηκαν εκπρόσωπος της 96 ΑΔΤΕ, η Υπεύθυνη του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, κ. Δ. Μουτάφη , ο Σχολικός Σύμβουλος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, κ. Κ. Βούλγαρης, οι Διευθύντριες του 9ου Δημοτικού Σχολείου, κ. Ε. Τζάνα και του Δημοτικού Σχολείου Κάμπου, κ. Α. Πλακωτάρη.
Οι εισηγητές της ημερίδας αφού έκαναν μια συνοπτική παρουσίαση του τρόπου λειτουργίας των δομών τους και των χαρακτηριστικών των ομάδων του πληθυσμού στις οποίες απευθύνονται, στη συνέχεια αναφέρθηκαν σε ζητήματα που δυσχεραίνουν το έργο τους και μοιράστηκαν καλές πρακτικές από τον τρόπο δουλειάς τους.
Γενικές διαπιστώσεις:
Κάποιες γενικές διαπιστώσεις που προέκυψαν από το σύνολο σχεδόν των εισηγήσεων και αφορούν στην τοπική κοινότητα έχουν να κάνουν με:
- την πίεση που ασκείται στις δομές από τα ολοένα αυξανόμενα αιτήματα για υποστήριξη που υποδέχονται.
- το ότι παρά τα θετικά βήματα που έχουν γίνει, το στίγμα (για ψυχικά πάσχοντες και ΑμεΑ) και τα έμφυλα στερεότυπα παραμένουν και δυσκολεύουν τη μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα στη δουλειά τους.
- το ότι η έμφαση στη συνεργασία επιμέρους ομάδων του πληθυσμού ενισχύει την αίσθηση του ανήκειν και τους δεσμούς μέσα στην κοινότητα κι έτσι δρα προληπτικά για την ψυχική υγεία.
Προβλήματα:
Τα προβλήματα τα οποία επισημάνθηκαν από τους συμμετέχοντες αφορούσαν κυρίως στις ανάγκες των συγκεκριμένων Υπηρεσιών και εστιάστηκαν στα παρακάτω:
- Υποστελέχωση και έλλειψη βασικών ειδικοτήτων.
- Υποχρηματοδότηση και ανεπαρκής στήριξη της Πολιτείας προς τις ήδη υπάρχουσες δομές.
- Αβεβαιότητα της συνέχισης όσων δομών εξαρτώνται από προγράμματα (πχ ΕΣΠΑ).
- Ύπαρξη δυσκολιών λόγω της οργανωτικής δομής κάποιων Υπηρεσιών.
- Ύπαρξη –ενίοτε- ασάφειας στον ρόλο τους και συχνά έλλειψης συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ τους.
- Σχετικά με τις ανάγκες των ωφελουμένων:
- περιορισμένες παροχές διαβίωσης, εκπαίδευσης, εργασίας, υγείας και προσβασιμότητας για άτομα ΑμεΑ και ψυχικά πάσχοντες
- έλλειψη επιπλέον δομών Ψυχικής Υγείας και Πρόνοιας.
Καλές πρακτικές:
Ο όρος «καλή πρακτική», χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει μια δοκιμασμένη μέθοδο ή δράση που έχει αποδείξει ότι είναι πιο αποτελεσματική από άλλες κι έχει δυνατότητα επανάληψης ή μεταφοράς.
Καλές πρακτικές που προάγουν την ψυχική υγεία στην κοινότητα αλλά και την κοινωνική ενσωμάτωση κι ένταξη ατόμων και ομάδων με ψυχικές παθήσεις ή/και ειδικές ανάγκες κι αναφέρθηκαν στα πλαίσια της Ημερίδας είναι οι παρακάτω:
- ενίσχυση δικτύωσης και δεσμών μεταξύ ομάδων της τοπικής κοινότητας.
- ενίσχυση ειδικότερα, της συνύπαρξης μεταξύ ατόμων/ομάδων με ιδιαίτερες ανάγκες με τον γενικό πληθυσμό, συμμετοχή τους σε κοινές δράσεις, άνοιγμα των δομών προς την κοινότητα.
- δημιουργία ή ενίσχυση ομάδων εθελοντών κι αξιοποίηση της Τέχνης και του Αθλητισμού.
- ενίσχυση συλλογικότητας σε νέους.
- μακροπρόθεσμες κι ολιστικές παρεμβάσεις των υπηρεσιών προς τους ωφελούμενους.
- προγράμματα για ανάπτυξη και διατήρηση ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων.
- διοργάνωση κοινών εκδηλώσεων τόσο μεταξύ διαφορετικών Υπηρεσιών, όσο και μεταξύ Υπηρεσιών και φορέων της κοινότητας για την ευαισθητοποίηση της τελευταίας σχετικά με την ψυχική υγεία, την εξάλειψη του στίγματος και την ψυχική ανθεκτικότητα.
- συνεχιζόμενη εκπαίδευση και δικτύωση μεταξύ των επαγγελματιών ψυχικής υγείας, τόσο για τη γενική ενημερότητά τους, όσο και για εξειδικευμένα θέματα.
Συμπεράσματα:
Μέσα από τις εισηγήσεις αλλά και τη συζήτηση που υπήρξε, αναδεικνύονται τα εξής:
- η ανάγκη για συγκεκριμενοποίηση του τρόπου συνεργασίας και του κατάλληλου συντονισμού τόσο σε επίπεδο δομών όσο και στο εσωτερικό κάποιων δομών
- η ανάγκη για εμπλουτισμό του «Οδηγού Ψυχοκοινωνικών Υπηρεσιών Δήμου Χίου» (ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ, Χίος 2022)
- -η ανάγκη για συχνότερες συναντήσεις επαγγελματιών και ανταλλαγή εμπειρίας και καλών πρακτικών.
Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συμμετέχοντες!
Εκ μέρους του Κέντρου Πρόληψης
Το Διοικητικό Συμβούλιο Οι εργαζόμενοι
Ροδοκανάκη 42 & Νεοφ. Βάμβα, Χίος 82132 Τηλ: 2271020838, 2271040704
E-mail: kphiou@otenet.gr Http: www.prolipsihiou.gr