Ομαλοποιείται σταδιακά η υδροδότηση στα Ψαρά

Αναζητούνται εναλλακτικές για να μην επαναληφθεί το πρόβλημα, σύμφωνα με το Δήμαρχο Κ. Βρατσάνο
Τρί, 03/08/2021 - 15:28

Η πρόσφατη περιπέτεια με τα προβλήματα υδροδότησης στα Ψαρά, λόγω της ζημιάς στη μια εκ των δύο γεωτρήσεων που υπάρχουν στο νησί και δίνουν νερό που χρησιμοποιείται και ως πόσιμο, ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά της Δημοτικής Αρχής, που εκτός της αποκατάστασης του υφιστάμενου προβλήματος, άρχισε να εξετάζει εναλλακτικές, ώστε να μην βρεθεί ξανά στην ίδια θέση. Αξίζει να αναφερθεί ότι το προηγούμενο τριήμερο που δεν ήταν ξεκάθαρη η εικόνα, για το εάν η γεώτρηση στέρεψε λόγω ζημιάς ή λόγω εξάντλησης των αποθεμάτων νερού, ο δήμος αναζητούσε διέξοδο - χωρίς αποτέλεσμα - για μεταφορά νερού στο νησί με πλοίο!

Προς το παρόν, όπως εξήγησε με παρέμβασή του στο Ράδιο "Αλήθεια" ο Δήμαρχος, Κώστας Βρατσάνος, γεωτρύπανο από τη Χίο με συνεργείο εργάζεται στη γεώτρηση που παρουσίασε ο πρόβλημα, ενώ εξακολουθεί να ισχύει, μέχρι νεωτέρας, η σύσταση προς τους δημότες να χρησιμοποιούν το νερό για τα απολύτως απαραίτητα, στα οποία δεν περιλαμβάνεται το πότισμα ή το πλύσιμο των αυλών.

Παράλληλα με δεδομένες τις καταγεγραμμένες, όπως είπε ο Δήμαρχος, δυνατότητες άλλου υδροφόρου ορίζοντα στο νησί, θα εξετάσουν το ενδεχόμενο δημιουργίας και 3ης γεώτρησης, ενώ ανασύρεται από τα συρτάρια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μελέτη, που είχε γίνει το 1993 και αφορά στη δημιουργία φράγματος στο ρέμα Βουκολιά, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι το συγκεκριμένο εγχείρημα απαιτεί χρόνο, χρήμα και κόπο, μιας και πρόκειται για ένα μεγάλο έργο.

Υπολογίζεται - είπε ο δήμαρχος - ότι μ'αυτόν τον τρόπο μπορούν να εξασφαλιστούν μέχρι και 1 εκατομμύρια κ.μ. νερού, όταν τα Ηρωικά Ψαρά χρειάζονται 120.000 με 130.000 κ.μ. νερού ετησίως.

Σχετικά Άρθρα