Ομοίωμα "Αβέρωφ" στα Ψαρά από τον καπ. Π. Τσάκο

Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Πέμ, 16/09/2021 - 11:21
Ομοίωμα του θρυλικού Αβέρωφ στα Ψαρά

Ένα ομοίωμα του θρυλικού θωρηκτού «Γεώργιος Αβέρωφ» χαρίζει σήμερα και στα Ψαρά ο καπ. Παναγιώτης Τσάκος.

Το προσφερόμενο ομοίωμα είναι το τρίτο μιας σειράς παρόμοιων ομοιωμάτων που το Δ.Σ. του Ιδρύματος αποφάσισε να προσφέρει, κυρίως σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στην απελευθέρωση των οποίων το θρυλικό πλοίο συνέβαλε τα μέγιστα έναν αιώνα πριν.

Στην εκδήλωση, που είναι σε εξέλιξη στα Ψαρά, παρευρίσκονται ο καπ. Παν. Τσάκος, ο Δήμαρχος Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης, εκ μέρους του Περιφερειάρχη η κυρία Δήμητρα Μουτζούρη, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Λεωνίδας Αθηνάδης, ο υποναύαρχος Π.Ν. Στέλιος Κωστάλας, ο Στρατιωτικός Διοικητής, Ταξίαρχος κ. Κολοκοτρώνης, ο ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής, ο Ευθ. Μητρόπουλος Πρόεδρος του Ιδρύματος “Μ. Τσάκος”, ο πρώην υπουργός Γιώργος Ανωμερίτης, ο Λιμενάρχης Χίου, Παντ. Βατούσης, ο Διοικητής της Ακαδημίας Μηχανικών Χίου, Γιάννης Μάργαρης, ο Πρόεδρος Πρωτοδικών Χίου, Ευστάθιος Μερκούρης, o  Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου Παύλος Καλογεράκης, η Κοσμήτορας του Πανεπιστημιου Αιγαίου καθηγήτρια Μαρία Λεκάκου, ο Προέδρος της ΕΜΧ Γιώργος Τούμπος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, Κώστας Τριαντάφυλλος, ο Υποναύαρχος (ε.α.) του Λιμενικού Σώματος, Σταύρος Μιχαηλίδης, ο Διοικητής της Π.Υ. Χίου Γιάννης Βουράκης και ο Δ/ντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, Αιμιλιανός Ευαγγελινός.

Όπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της Δοξολογίας που προηγήθηκε στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου, το ημερολόγιο 2022 της Μητροπόλεως θα είναι αφιερωμένο στη θεοσέβεια και φιλοπατρία του Κωσταντή Κανάρη.

Επίσης το Ίδρυμα Τσάκου θα χρηματοδοτήσει ιστορικό ντοκιμαντέρ για τα Ψαρά και θα αναλάβει τη χρηματοδότηση του εξοπλισμού των ιστιοπλοϊκών σκαφών του Δήμου της ηρωικής νήσου Ψαρών.

Κατά την εκδήλωση που έγινε στην Πλατεία των Ψαρών η καθηγήτρια ναυτιλιακής ιστορίας στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Τζελίνα Χαρλαύτη, μίλησε για τις περιόδους της ψαριανής ναυτιλίας, σημειώνοντας ότι το 1821 η Ελλάδα είχε 700 ιστιοφόρα. Από αυτά τα 80 Ψαριανά με 400 ναυτικούς!

Ακολούθησε χαιρετισμός του Προέδρου του Ιδρύματος Τσάκου, Ευθυμίου Μητρόπουλου.

Το ομοίωμα προσωρινά θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ηρωικού Δήμου των Ψαρών, ενώ στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο "Κονάκι" όπου και θα παραμείνει.

i_istoria_ton_psarianon_naytikon_ton_teleytaion_aionon_hrizei_ereynas

Σχετικά Άρθρα