Χίος, Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου

"Όμορφη και παράξενη πατρίδα" στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV στις Καρυές

Δείτε τις Φωτογραφίες
Τρί, 24/09/2019 - 19:44

Το Σάββατο μετά τα δελτία ειδήσεων και την Κυριακή στις 5.00 μ.μ. στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV θα μεταδοθεί σε επανάληψη στην εκπομπή "Όμορφη και παράξενη πατρίδα" η πρώτη περιήγηση στην Κοινότητα των Καρυών.

Το χωριό βρίσκεται στο βορειοανατολικό μέρος του νησιού και απέχει 6 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Χίου, ορατό απ’ αυτό και παρουσιάζει ένα είδος αμφιθεατρικής μορφής, έχει μεγάλη θέα και μπορείς να δεις προς όλα τα σημεία του ορίζοντα.

 Είναι πλούσιο σε βλάστηση και το νερό που πηγάζει από την περιοχή έχει πολύ καλή ποιότητα. Το νερό αναβλύζει από τις βρύσες του χωριού. Στο κέντρο του βρίσκεται η πλατεία η οποία καλύπτεται από πλατάνους. Εκεί βρίσκεται το Κοινοτικό Γραφείο, η κεντρική βρύση του χωριού γνωστή και ως ‘Μάνα’, η παιδική χαρά, το Μνημείο των Πεσόντων του 1940 και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Νεομάρτυρα. Παράλληλα, στο χωριό υπάρχει το γήπεδο των Καρυών, η βρύση της Κουκιάς, το πολιτιστικό κέντρο του Συλλόγου η «Ανάληψη», το Δημοτικό Σχολείο, το Νηπιαγωγείο, καταστήματα πώλησης αγαθών και εστιατόρια.

Οι κάτοικοι του χωριού είναι 975 και ασχολούνται με διάφορων ειδών εργασίες, κυρίως με τη ναυτιλία, τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Η κύρια ενορία στην περιοχή, όπου ανήκουν τα περισσότερα παρεκκλήσια και η Μονή της Ζωοδόχου Πηγής, είναι της Κοίμησης Θεοτόκου Καρυών. Οι ναοί που βρίσκονται στην περιοχή των Καρυών, σύμφωνα με την Ιερά Μητρόπολη Χίου είναι:

Παρεκκλήσια

 1. Αγίας Μαρκέλλας
 2. Αγίας Άννας
 3. Αγίου Νικόλα του Νεομάρτυρα του Χίου
 4. Αγίου Νικολάου
 5. Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου
 6. Αναλήψεως του Σωτήρος (Αρβανήτισσα)
 7. Τιμίου Σταυρού
 8. Αγίου Εφραίμ
 9. Αποτομής Κεφαλής Τιμίου Προδρόμου <<βρίσκεται στη δικαιοδοσία της Μητροπόλεως Χίου>>

Μονές:

 1. Μονή Ζωοδόχου Πηγής Καρυών
 2. Μονή Αγίου Μάρκου
 3. Νέας Μονής
 4. Αγίων Πατέρων

 

Σχετικά Άρθρα

Τρί, 10/12/2019 - 16:52

Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι ο παπά Σταύρος Τσίκιλης, ιερέας από το 1982 έως το 2016 της Εκκλησίας της Παναγίας Ευρετής.

Σήμερα στις 12.00 μ. τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία του στην γενέτειρα του Καβάλα, όπου διέμενε τα τελευταία χρόνια μετά την συνταξιοδότηση του.

Την ίδια ώρα τελέστηκε δέηση στην μνήμη του στον Ιερό Ναό, που υπηρέτησε για 34 χρόνια στην Συνοικία της Ευρετής, ενώ παράλληλα ο Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος ετέλεσε τρισάγιο στο Μητροπολιτικό παρεκκλήσιο.