Χίος, Κυριακή 19 Ιανουαρίου

"Όμορφη και παράξενη πατρίδα" στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV στις Καρυές

Δείτε τις Φωτογραφίες
Τρί, 24/09/2019 - 19:44

Το Σάββατο μετά τα δελτία ειδήσεων και την Κυριακή στις 5.00 μ.μ. στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV θα μεταδοθεί σε επανάληψη στην εκπομπή "Όμορφη και παράξενη πατρίδα" η πρώτη περιήγηση στην Κοινότητα των Καρυών.

Το χωριό βρίσκεται στο βορειοανατολικό μέρος του νησιού και απέχει 6 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Χίου, ορατό απ’ αυτό και παρουσιάζει ένα είδος αμφιθεατρικής μορφής, έχει μεγάλη θέα και μπορείς να δεις προς όλα τα σημεία του ορίζοντα.

 Είναι πλούσιο σε βλάστηση και το νερό που πηγάζει από την περιοχή έχει πολύ καλή ποιότητα. Το νερό αναβλύζει από τις βρύσες του χωριού. Στο κέντρο του βρίσκεται η πλατεία η οποία καλύπτεται από πλατάνους. Εκεί βρίσκεται το Κοινοτικό Γραφείο, η κεντρική βρύση του χωριού γνωστή και ως ‘Μάνα’, η παιδική χαρά, το Μνημείο των Πεσόντων του 1940 και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Νεομάρτυρα. Παράλληλα, στο χωριό υπάρχει το γήπεδο των Καρυών, η βρύση της Κουκιάς, το πολιτιστικό κέντρο του Συλλόγου η «Ανάληψη», το Δημοτικό Σχολείο, το Νηπιαγωγείο, καταστήματα πώλησης αγαθών και εστιατόρια.

Οι κάτοικοι του χωριού είναι 975 και ασχολούνται με διάφορων ειδών εργασίες, κυρίως με τη ναυτιλία, τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Η κύρια ενορία στην περιοχή, όπου ανήκουν τα περισσότερα παρεκκλήσια και η Μονή της Ζωοδόχου Πηγής, είναι της Κοίμησης Θεοτόκου Καρυών. Οι ναοί που βρίσκονται στην περιοχή των Καρυών, σύμφωνα με την Ιερά Μητρόπολη Χίου είναι:

Παρεκκλήσια

 1. Αγίας Μαρκέλλας
 2. Αγίας Άννας
 3. Αγίου Νικόλα του Νεομάρτυρα του Χίου
 4. Αγίου Νικολάου
 5. Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου
 6. Αναλήψεως του Σωτήρος (Αρβανήτισσα)
 7. Τιμίου Σταυρού
 8. Αγίου Εφραίμ
 9. Αποτομής Κεφαλής Τιμίου Προδρόμου <<βρίσκεται στη δικαιοδοσία της Μητροπόλεως Χίου>>

Μονές:

 1. Μονή Ζωοδόχου Πηγής Καρυών
 2. Μονή Αγίου Μάρκου
 3. Νέας Μονής
 4. Αγίων Πατέρων

 

Σχετικά Άρθρα

Κυρ, 19/01/2020 - 19:08
φωτο ΕΚΑΒ

Άγιο... είχε σήμερα Κυριακή πρωϊ οδηγός, που στην παραλιακή οδό Χίου - Βροντάδου, έχασε το έλεγχο του οχήματος, προσέκρουσε σε τοιχίο και στη συνέχεια έπεσε πάνω στα βράχια.

Από την σφοδρή σύγκρουση προκλήθηκαν στο αυτοκίνητο υλικές ζημιές, ενώ ο οδηγός βγήκε από αυτό με λίγες μόνο αμυχές.

Ο οδηγός του αυτοκινήτου, όπως εξακρίβωσε στη συνέχεια η τροχαία δεν διέθετε άδεια οδήγησης και συνελήφθη με την διαδικασία του αυτοφώρου.